Ν. Χριστοδουλίδης: Γίνονται ενέργειες για να μην φτάσουμε σε θερμό επεισόδιο

Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν αποσκοπούν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ενάντια σε όλα τα κράτη της περιοχής, εκτίμησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Μιλώντας στο OpenTv, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Ιορδανίας, ο Νίκος Δένδιας έκανε εκτενή ενημέρωση για τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και στον Εβρο. Υπογράμμισε, παράλληλα ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργούν έντονη ανησυχία σε όλα τα κράτη της περιοχής και όχι μόνο.
 
«Χθες είχα μια συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογο μου, και ήταν εμφανής η ανησυχία για αυτές τις κινήσεις, τις δηλώσεις, την προσέγγιση της Τουρκίας που γίνεται σε πλήρη παραβίαση βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι υπάρχει συνεχής επαφή με την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μην φτάσουμε σε συνθήκες θερμού επεισοδίου. «Ολοι αντιλαμβάνονται το αρνητικό μιας τέτοιας εξέλιξης και κανείς δεν επιθυμεί τέτοια εξέλιξη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στις συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας με άλλες χώρες της περιοχής και υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία με χώρες που επηρεάζονται από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.
 
Τέλος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, σε αντίθεση με την Άγκυρα, η Κυπριακή Δημοκρατία επικεντρώνεται στην ουσία και όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση. «Είδα τον κ. Τσαβούσογλου να κάνει μια ανάρτηση με το να κρατά τους χάρτες της περιοχής, αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία εργάζεται και στην επικοινωνιακή διάσταση του θέματος γιατί υπάρχουν και τα εσωτερικά τους προβλήματα, τα οποία επιχειρούν να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο» κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με συνταγή θερμού επεισοδίου η Άγκυρα-Η προβληματική στάση και ο φόβος της Δύσης
 
Το σχόλιο του Κ. Κούσιου
"Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας δεν περνούν προφανώς απαρατήρητες. Είναι κάτι που απασχολεί συνεχώς την Κυβέρνηση και έχετε γίνει μάρτυρες της διπλωματικής δραστηριότητας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και των διπλωματικών μας αποστολών σε όλες τις χώρες και είναι γνωστό ότι έχουμε κάνει παραστάσεις σε όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, έχουμε συζητήσει το θέμα με πολλές χώρες και έχετε δει τις αντιδράσεις πολλών χωρών για το θέμα", πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη αντίδραση του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέμα Ενέργειας Φράνσις Φάνον κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης, σημειώνοντας πως αυτή ήταν «αρκετά ξεκάθαρη»
 
Ο κ. Φάνον αναφέρθηκε σε ενέργειες οι οποίες αφορούν αποσταθεροποιητικές κινήσεις που δεν είναι αποδεκτές και σε επιμέρους θέματα όπως το θέμα του δικαιώματος σε υφαλοκρηπίδα των νησιών, είπε ο κ. Κούσιος.
 
Υπενθύμισε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, «που αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, πάντοτε σε σχέση με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας», όπως είπε.
 
"Περαιτέρω να θυμίσω τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ, κατά την τελευταία συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης, που είχε συνταχθεί πλήρως με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας αλλά και άλλες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως επίσης τις δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής αλλά και τη στάση πολλών άλλων χωρών όπως η Ρωσία, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ", ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως "η διπλωματική δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι και ένα από τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούμε στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αφού επανειλημμένα έχουμε δηλώσει ότι στηριζόμαστε στη διπλωματία και στη διεθνή νομιμότητα, φαίνεται να αποδίδει καρπούς".
 
Πιο ενεργή παρουσία της Ε.Ε. 
Σημείωσε παράλληλα πως "αυτό δεν εμποδίζει την Τουρκία να προχωρά δυστυχώς με τις παράνομες της ενέργειες και είναι γνωστή η θέση μας ότι έχουμε ζητήσει από την ΕΕ πιο ενεργή παρουσία στα διαδραματιζόμενα γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στα θέματα της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της επέμβασης στην ΑΟΖ της Κύπρου με τις παράνομες γεωτρήσεις οι οποίες επιχειρούνται από την Τουρκία".
 
Ερωτηθείς τί εννοεί λέγοντας μια πιο ενεργή παρουσία από πλευράς ΕΕ, ο κ. Κούσιος απάντησε: "Μια πιο ενεργή εξωτερική πολιτική, με παρεμβάσεις στα τεκταινόμενα, με ενεργό ρόλο στα διαδραματιζόμενα στη Λιβύη φερ’ ειπείν".
 
Σε ερώτηση για τον συντονισμό Λευκωσίας και Αθηνών για αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων, ο κ. Κούσιος είπε πως «η επικοινωνία με την Ελλάδα είναι συνεχής και μόνιμη και σε υψηλό επίπεδο».
 
Εξάλλου είναι γνωστές οι ανακοινώσεις που γίνονται για τις τακτικές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια και είναι προφανές ότι υπάρχει μία αγαστή και άριστη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ανέφερε.
 
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Μέρκελ
Για τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της, θέματα που αφορούν την ΕΕ και τη διμερή συνεργασία Κύπρου - Γερμανίας συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και η Καγκελάριος της Γερμανίας, `Αγκελα Μέρκελ.

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως είχε μια θετική και εποικοδομητική συνομιλία με την Καγκελάριο Μέρκελ, κατά την οποία συζήτησαν για τις στρατηγικές εξόδου από την πανδημία του κορωνοϊού, τις προοπτικές για τον τουρισμό μετά την πανδημία, την ενισχυμένη συνεργασία Κύπρου - Γερμανίας, την ΕΕ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημείωσε ακόμη πως προέβη σε ενημέρωση για τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή.
 
Επιστολές Μητσοτάκη σε Μισέλ και Φον ντερ Λάινεν
Επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν, αναφορικά με τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
 
Όπως δήλωσε σήμερα ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τις σχετικές επιστολές καθώς η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι «κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δεν θα σημαίνει απλώς κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία».
 
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Ιουνίου αλλά και στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε χώρα του εξωτερικού μετά την πανδημία, στο Ισραήλ στις 16 Ιουνίου.

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων