Οι χαλαρώσεις που έρχονται, η εμβόλιμη φάση και η μεγάλη αλλαγή στις 24 Ιουνίου

Με μια εμβόλιμη φάση, μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης, έρχεται να δώσει συνέχεια στις χαλαρώσεις μέτρων η Κυβέρνηση. Στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης με τους επιδημιολόγους, όπου κλείδωσαν οι ημερομηνίες και οι χαλαρώσεις που θα εφαρμοστούν εντός Ιουνίου, το Υπουργικό συνεδριάζει σήμερα και με την ολοκλήρωσή του, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από κυβερνητικά χείλη.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέποντας και κάνοντας Ζέτα και Πετρίδης για το νέο οικονομικό πακέτο

Η Κυβέρνηση, όπως και στις προηγούμενες φάσεις χαλαρώσεων, προσανατολίζεται σε επίσπευση άρσης των μέτρων. Συνεπώς, δραστηριότητες που θα επιτρέπονταν μετά τις 14 Ιουλίου, με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς, επισπεύδονται και θα επαναδραστηριοποιηθούν πολύ νωρίτερα, από τις εννέα μέχρι τις 24 Ιουνίου.
 
Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται δύο νέα μεγάλα κύματα χαλαρώσεων που θα εφαρμοστούν το πρώτο και το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα.
 
Οι προτάσεις που τίθενται σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, αποτελούν ένα κράμα από τις εισηγήσεις των ειδικών και των κατευθυντήριων γραμμών που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα κράτη μέλη και έχουν ως στόχο το ξεκλείδωμα της οικονομίας, που θα επιτρέψει την άμεση ανάκαμψη των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά παράλληλα διασφαλίζουν τη διατήρηση των άριστων επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας.
 
Θαρραλέες χαλαρώσεις
από τις 9 μέχρι τις 24 Ιουνίου

Οι πρώτες χαλαρώσεις που θα αφορούν την ενάτη Ιουνίου, συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, των παιδικών σταθμών, των προδημοτικών, των κολυμβητηρίων  και των θεματικών πάρκων.  
 
Όσο αφορά τη λειτουργία των σχολείων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημερινές ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν και την άρση των περιορισμών που τέθηκαν από το προηγούμενο πρωτόκολλο για τη λειτουργία των καντινών. Πλέον τα παιδιά θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα από τις σχολικές καντίνες, τηρώντας όμως μια σειρά υγειονομικών μέτρων.
 
Πιο μετά τα γυμναστήρια
Όσο αφορά τη λειτουργία των γυμναστηρίων και άλλων συναφών δραστηριοτήτων, όπως οι σχολές χορού, καράτε, kick boxing κτλ., η επαναλειτουργία τους τοποθετείται χρονικά, περίπου, στις 15 Ιουνίου.
 
Δεδομένου της φύσης λειτουργίας των γυμναστηρίων, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο, που θα προβλέπει τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο, ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου, τον τρόπο καθαρισμού των γυμναστικών οργάνων καθώς και τους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται, χωρίς τη χρήση των αποδυτηρίων.
 
Σημειώνεται ότι εντός της τρίτης φάσης, θα επαναλειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, καθώς επίσης και τα ανοικτά θέατρα και τα σινεμά.
 
Συναθροίσεις χωρίς όριο από τις 24
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές για τους πολίτες, θα επέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 24 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η Κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταργήσει το μέτρο του περιορισμού των δέκα ατόμων για τις συναθροίσεις.
 
Η άρση του συγκεκριμένου μέτρου, αναμένεται να φέρει και άλλες αλυσιδωτές αλλαγές, αφού πλέον, δεν θα υπάρχει όριο στα άτομα που κάθονται στην ίδια παρέα σε δημόσιους χώρους ή στις συναθροίσεις συγγενών και φίλων στα σπίτια.
 
Πονοκέφαλος οι γάμοι
Ένα μεγάλο αγκάθι, που προκαλεί πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση, αποτελεί η τέλεση γάμων και άλλων τελετών αυτό το καλοκαίρι. Στο τραπέζι της χθεσινής σύσκεψης, τέθηκαν δύο εισηγήσεις με την Κυβέρνηση να προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες τη δεύτερη.
 
Η πρώτη εισήγηση αφορούσε άρση μέτρων και ειδικά πρωτόκολλα που θα επέτρεπαν τους γάμους με μεγάλες συνάξεις στις 24 Ιουνίου, δηλαδή κατά την εφαρμογή της τέταρτης φάσης, ενώ η δεύτερη εισήγηση, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποτελεί και το επικρατέστερο σενάριο, είναι η άρση των απαγορεύσεων προς τα τέλη του καλοκαιριού, όταν θα επιτραπεί και η λειτουργία φεστιβάλ και συναυλιών.
 
Πρακτικά ζητήματα, όπως η χαιρέτιση και το φακελάκι στο ανδρόγυνο, οι ασπασμοί μεταξύ συγγενών και φίλων, τα μπουφέ αλλά και ο χορός,, αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση που στην παρούσα φάση, είναι δύσκολο να επιλυθεί.
 
Πάντως, στο Προεδρικό γνωρίζουν πολύ καλά πως το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί αρκετό κόσμο που κάνει, ενδεχομένως εδώ και χρόνια, τα πλάνα του για αυτή την ιδιαίτερη ημέρα της ζωής του και αναμένεται σύντομα να υπάρξουν τελεσίδικες ανακοινώσεις, ώστε να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι στο μέτρο του εφικτού να κάνουν τον επαναπρογραμματισμό τους.
 
Οι χώρες και τα αεροδρόμια
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιουνίου, ανοίγουν και οι κυπριακοί αιθέρες, αφού τα αεροδρόμια θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούν πτήσεις προς τις 19 χώρες της α και β κατηγορίας που ήδη έχουν ανακοινωθεί.
 
Πάντως το θέμα των 19 χωρών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην χθεσινή σύσκεψη και επαναβεβαιώθηκε πως ο κατάλογος είναι προς την ορθή κατεύθυνση και σε αυτό το στάδιο δεν τίθεται θέμα επικαιροποίησης του.
 
Εντός της τρίτης φάσης θα επιτραπεί και στα λιμάνια να δέχονται κρουαζιερόπλοια για εξυπηρέτηση των πληρωμάτων τους, χωρίς όμως, να επιτρέπεται η άφιξη των επιβατών του πλοίου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Το ζήτημα των οδοφραγμάτων
Όσο αφορά το θέμα των οδοφραγμάτων, το αγκάθι φαίνεται πως βρίσκεται στην άλλη πλευρά αφού στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα μεταξύ επιδημιολόγων από το ψευδοκράτος και το Κυπριακή Δημοκρατίας, διαφάνηκε πως στα κατεχόμενα δεν βλέπουν με καλό μάτι το άνοιγμα, αφού θεωρούν πως το ψευδοκράτος έχει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Υπενθυμίζεται ότι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησαν πως από τις 8 Ιουνίου θα επιτρέπεται σε Τουρκοκύπριους που εργάζονται ή φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές να μπορούν να πηγαινοέρχονται. Το ίδιο καθεστώς θα ισχύει και για τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους που ζουν στα κατεχόμενα εδάφη.
 
Οι εκκρεμότητες
Μετά την άρση των μέτρων και της 24ης Ιουνίου, οι εκκρεμότητες που παραμένουν, δεν τέθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη και αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε μεταγενέστερο στάδιο.
 
Αυτές, είναι η άρση των διαταγμάτων για τη διοργάνωση φεστιβάλ και συναυλιών, η λειτουργία θεάτρων και σινεμά σε κλειστούς χώρους, τα κέντρα διασκέδασης σε κλειστούς χώρους και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.
 
Η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι προγραμματισμένη για τις εννέα και τριάντα το πρωί και μετά το πέρας του αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους αρμόδιους υπουργούς.

Δειτε Επισης

BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ