Βλέποντας και κάνοντας Ζέτα και Πετρίδης για το νέο οικονομικό πακέτο

Την ώρα που το Υπουργείο Εργασίας αρχίζει να εξετάζει τις αιτήσεις για την καταβολή επιδομάτων της τρίτης φάσης, 12 Μαΐου μέχρι 12 Ιουνίου, ταυτόχρονα άρχισε να μελετά και το πλάνο που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση, η οποία όπως εξήγγειλε, θα στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι χαλαρώσεις που έρχονται, η εμβόλιμη φάση και η μεγάλη αλλαγή στις 24 Ιουνίου

Λαμβάνοντας υπόψη τις χαλαρώσεις και την επαναλειτουργία επιχειρήσεων, μερικών και νωρίτερα από τις προγραμματισμένες ημερομηνίες λόγω καλής επιδημιολογικής εικόνας, το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, καθορίζουν τα επόμενα βήματα, χωρίς όμως, μέχρι στιγμής, να έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις.     
 
Μετά και από τις σημερινές αποφάσεις που θα κλειδώσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα ξεκαθαρίσουν το σκηνικό αναφορικά με το πότε και ποιοι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους και ποιες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς, το Υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών, αναμένεται να αρχίσει την επαναξιολόγηση.
 
Δηλαδή, θα εξεταστεί κατά πόσο οι επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν στην πρώτη και τη δεύτερη φάση έχουν ανακάμψει, ενώ ακολούθως θα αρχίσουν να ελέγχονται και αυτές που ανοίγουν στην τρίτη φάση. Με βάση τις αξιολογήσεις των τομέων της οικονομίας που επαναδραστηριοποιούνται, θα καθοριστεί και πως θα συνεχίσει η κρατική βοήθεια προς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις αυτές. Για παράδειγμα, όπως μας εξηγήθηκε, δεν μπορεί μια επιχείρηση που ανέκαμψε πλήρως από τον Μάιο, να λαμβάνει στήριξη όπως θα λαμβάνει μια επιχείρηση που άνοιξε στην τρίτη φάση.

Ωστόσο, ο τρόπος και τα κριτήρια που θα στηρίζονται οι επιχειρήσεις, είναι κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, αφού πρώτα συζητηθούν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο.   

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρχουν μέτρα στήριξης στην τουριστική βιομηχανία, αφού ήδη πολλά ξενοδοχεία έλαβαν την απόφαση να παραμείνουν κλειστά, ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη ακόμη εικόνα εάν θα αφήσουν και κάποιους τομείς της οικονομίας με μειωμένες εισφορές. Για παράδειγμα, αντί να δίδεται το 60% από το Υπουργείο Εργασίας και το 40% από το κράτος, να γίνει 50-50 ή 40-60.

Επίσης, με βάση τις χαλαρώσεις, θα επαναλειτουργήσουν και τα νηπιαγωγεία, τα ειδικά σχολεία, τα καλοκαιρινά σχολεία κτλ, και ως εκ τούτου, αναμένεται να καταργηθεί και το ειδικό επίδομα σε γονείς, που αναγκαστικά παρέμειναν στο σπίτι για την φύλαξη των παιδιών τους.

Διάλογος με συντεχνίες και οργανώσεις  
Όπως και στις προηγούμενες φάσεις, πριν την ανακοίνωση των σχεδίων στήριξης το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, θα προχωρήσουν σε κοινωνικό διάλογο με τις συντεχνίες, τις εργοδοτικές οργανώσεις και άλλους συναρμόδιους φορείς, ώστε να διαφανεί που θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες για οικονομική στήριξη με στόχο να μην καταρρεύσουν οικονομικά επιχειρήσεις και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εργασίας έχει εξαγγείλει έξι διαφορετικά σχέδια για στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα έχουν εξαγγελθεί:

•             Ειδική Άδεια για Φροντίδα Παιδιών
•             Ειδικό Επίδομα Ασθενείας
•             Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών της Επιχείρησης
•             Ειδικό Σχέδιο Μερικής Αναστολής Εργασιών της Επιχείρησης
•             Ειδικό Σχέδιο Αυτοτελώς Εργαζομένων
•             Ειδικό επίδομα ανεργίας
 
Με αυτόν τον τρόπο το κράτος κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να περιορίσει το ενδεχόμενο για κλείσιμο επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την απόλυση εργαζομένων.

Μέχρι στιγμής από τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, έχουν επωφεληθεί χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Από τα σχέδια της πρώτης φάσης, πληρώθηκαν περίπου 170 χιλιάδες εργαζόμενοι με κόστος 93 εκατομμύρια ευρώ.

Στη δεύτερη φάση, προστέθηκε και το έκτο σχέδιο που αφορά τους ανέργους των οποίων το ανεργιακό επίδομα έληξε τους περασμένους μήνες. Από τα σχέδια της δεύτερης φάσης πληρώθηκαν 180 χιλιάδες εργαζόμενοι με κόστος για την Κυβέρνηση 124 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι για την δεύτερη φάση υπάρχει η εκκρεμότητα των επιχειρήσεων που έκαναν εκπρόθεσμα τις αιτήσεις τους και το Υπουργείο Εργασίας άνοιξε εκ νέου την πλατφόρμα για αιτήσεις, που ακόμη εκκρεμούν.

Από την περασμένη Δεύτερα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας ότι δέχεται τις αιτήσεις για την τρίτη φάση που αφορά την περίοδο από 13 Μαΐου μέχρι 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, κατά την πρώτη και δεύτερη φάση των σχεδίων, δαπανήθηκαν 13 εκατομμύρια ευρώ για το επίδομα της ειδικής φροντίδας παιδιών. Από το ειδικό σχέδιο που αφορά τους αυτοτελώς εργαζομένους, επωφελήθηκαν πέραν των 22 χιλιάδων εργαζομένων, με τη δαπάνη να ξεπερνά τα 85 εκ. ευρώ για τις δύο πρώτες φάσεις.

Για το ειδικό επίδομα ασθενείας, που αφορούσε άτομα που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες, όπως καθορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας, η δαπάνη και των δύο φάσεων ανήλθε στα εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως και για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να υπάρξουν σήμερα ανακοινώσεις μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού υπάρχει εισήγηση από τους επιδημιολόγους, ώστε οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Α να αφαιρεθούν από τον σχετικό κατάλογο και να επιστρέψουν στις εργασίες τους.
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον