Ανάγουν την επίθεση στο τζαμί σε μείζον πολιτικό ζήτημα οι Τούρκοι

Να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το περιστατικό που σημειώθηκε στο τζαμί στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λεμεσού, προσπαθούν με κάθε τρόπο η Άγκυρα και το ψευδοκράτος.

Μετά την παρέλαση δηλώσεων που έκαναν χθες «αξιωματούχοι» του ψευδοκράτους, τη σκυτάλη πήρε σήμερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο σε ανακοίνωση του, ανάγει ένα μεμονωμένο περιστατικό σε πολιτικό ζήτημα δύο χωρών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για «ισλαμοφοβική ρητορική» και «ενέργειες που δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες επίτευξης διευθέτησης του Κυπριακού».

Στην ανακοίνωση η επίθεση που προκάλεσε πολύ περιορισμένες ζημιές χαρακτηρίζεται φρικτή, αφού έγινε, όπως σημειώνεται με κοκτέιλ μολότοφ.
Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι συνταυτίζεται με τις δηλώσεις των «αρχών» του ψευδοκράτους και καλεί την ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με την ευθύνη της προστασίας της ελευθερίας λατρείας και της ιερότητας των τόπων λατρείας και πρέπει να βρει τους δράστες.

«Είναι προφανές ότι η ισλαμοφοβική ρητορική και οι ενέργειες δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες επίτευξης διευθέτησης του Κυπριακού. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν στοχεύουν μόνο τους μουσουλμάνους αλλά και ότι αποτελούν κοινή απειλή για όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
 
Η αντίδραση του Ακιντζί
Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως «η ελληνοκυπριακή ηγεσία» θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και να διερευνήσει τον βανδαλισμό στο τζαμί στη Λεμεσό.
 
Σε γραπτή δήλωση ο Ακιντζί καταδίκασε το συμβάν και τα ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά, όπως είπε, σλόγκαν που γράφτηκαν και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα το συντομότερο και οι δράστες να αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
«Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Ανεξαρτήτως θρησκείας, οι χώροι λατρείας είναι ιεροί χώροι  και πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Κάθε τέτοια επίθεση, απ` όπου και αν προέρχεται, πρέπει να καταδικάζεται και οι δράστες να τιμωρούνται», ανέφερε.
 
Οζερσάι και Τατάρ
Την επίθεση, καταδικάζουν ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ και ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ότι η επίθεση είναι απαράδεκτη και κάλεσε την "ελληνοκυπριακή διοίκηση" να βρει τους δράστες.
 
"Οι Ελληνοκύπριοι και η διοίκησή τους", ανέφερε, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον του Ισλάμ δεν εξυπηρετούν κανένα.
 
«Όσοι αγνοούν αυτή του είδους τη συμπεριφορά θα γίνουν μάρτυρες οι ίδιοι μεγαλύτερης ζημιάς», πρόσθεσε.
 
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την επίθεση κατά του τζαμιού και ο κ. Οζερσάει καταδικάζοντάς την με ανάρτησή του στο Facebook, όπου ανέφερε ότι ο ρατσισμός εναντίον του Ισλάμ είναι αναχρονιστικός και απαράδεκτος και κάλεσε την "ελληνοκυπριακή διοίκηση", να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να δράσει αποτρεπτικά.

Καταγγέλλουν και οι θρησκευτικοί ηγέτες
Την επίθεση αγνώστων στο τζαμί στην τ/κ συνοικία της Λεμεσού στην περιοχή Αγίου Αντωνίου καταγγέλλουν με κοινή δήλωση τους οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με την καταγγελία, η επίθεση έγινε τις νυχτερινές ώρες τις 31ης Μαίου, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν στο τζαμί, όπου πέταξαν μολότοφ και ανέγραψαν συνθήματα.
 
Σε δελτίο Τύπου οι θρησκευτικοί ηγέτες των πέντε κύριων θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου, Ελληνορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι Ορθόδοξοι, Μαρωνίτες και Καθολικοί, αναφέρουν πως με μεγάλη θλίψη άκουσαν ότι εναντίον του τζαμιού Köprülü στη Λεμεσό ρίφθηκαν βόμβες βενζίνης και ότι ο εξωτερικός τοίχος βανδαλίστηκε με ρατσιστικά γκράφιτι εναντίον του Ισλάμ και των μεταναστών.

"Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε πράξη βανδαλισμού και έλλειψης σεβασμού σε ιερούς χώρους λατρείας. Με φρίκη βλέπουμε τέτοιες πράξεις βίας και εκφράσεις ισλαμοφοβίας, ξενοφοβίας και διακρίσεων. Στεκόμαστε ενάντια σε όλες τις ενέργειες που προσπαθούν να βλάψουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Κύπρου που όλοι προσπαθούμε να διατηρήσουμε", αναφέρεται.

Στο δελτίο Τύπου προστίθεται ότι καμία πράξη μίσους δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δύναμη της αγάπης και υπενθυμίζεται πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το τζαμί Köprülü στη γειτονιά του Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό "υπήρξε ένα από τα θετικά παραδείγματα καλής και σεβαστής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Μουφτή της Κύπρου, του σημερινού κηδεμόνα και της τοπικής κοινότητας, που προωθούν τη θρησκευτική ελευθερία".

"Ως εκ τούτου, τέτοιες πράξεις δεν δείχνουν μόνο έλλειψη σεβασμού για τη θρησκευτική κοινότητα αλλά και για όλους εκείνους που εργάζονται για να προωθήσουν την αποδοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ρητές οδηγίες Αναστασιάδη
Στο μεταξύ, ρητές οδηγίες για τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και την προσαγωγή των ενόχων που εμπλέκονται στην επίθεση κατά τζαμιού στη Λεμεσό, έσωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σημειώνει ότι, «η Κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους βανδαλισμούς που έγιναν στο Τέμενος Köprülü, στη Λεμεσό».

«Ενέργειες, όπως αυτές, που στρέφονται εναντίον χώρων λατρείας, είναι απαράδεκτες από οπουδήποτε και αν προέρχονται.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έδωσε από την πρώτη στιγμή ρητές οδηγίες για τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης».

Δειτε Επισης

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές