Οι δεύτερες σκέψεις Λιλλήκα, το στοίχημα της Θεοχάρους και το DNA συνεργασίας

Δεύτερες σκέψεις για να κατέλθει ως υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, κάνει ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την πρόεδρο της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, με τα δύο κόμματα να μελετούν το σενάριο συνεργασίας. 
 
Ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον Μάιο του 2021, η Συμμαχία Πολιτών επιδιώκει να πετύχει, εκείνη την κομματική συνεργασία που θα επιτρέψει την παρουσία στελεχών της στη Βουλή, με ή χωρίς τον Γιώργο Λιλλήκα, και την επόμενη πενταετία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες συναντήσεις με την Ελένη Θεοχάρους, τέθηκαν προς συζήτηση προκαταρκτικά ζητήματα στα οποία υπήρξε σύμπνοια απόψεων, ωστόσο η κατάσταση πρέπει να θεωρείται ρευστή, αφού εκκρεμούν πολλά θέματα που ενδεχομένως να δημιουργήσουν προσκόμματα στα μέλλον.
 
Ένα από αυτά, είναι το σχήμα που θα υιοθετηθεί για την κάθοδο των κομμάτων στις εκλογές, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα της εκλογικής νομοθεσίας που θέλει τις συνεργασίες κομμάτων να πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό 10% για να εισέλθουν στη Βουλή.
 
Για αυτό το λόγο, το σενάριο που προκρίνεται και που ανατέθηκε στα νομικά τμήματα των κομμάτων, είναι αυτό της δημιουργίας ενός νέου κομματικού σχηματισμού που θα απορροφήσει τη Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης.
 
Το DNA της συνεργασίας
Άλλωστε και τα δύο κόμματα, απέδειξαν στο παρελθόν, πως οι συνεργασίες είναι στο DNA τους. Υπενθυμίζεται ότι η Συμμαχία Πολιτών, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, συνεργάστηκε με το Κίνημα Οικολόγων.
 
Από την πλευρά της το Κίνημα Αλληλεγγύη, δημιουργήθηκε μετά την εκλογική συνεργασία το 2016 στις Βουλευτικές με το ΕΥΡΩΚΟ του Δημήτρη Συλλούρη, ενώ στις Ευρωεκλογές, η πρόεδρος του Κινήματος κατήλθε ως υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
Πάντως κοινό στοιχείο, ειδικά των συνεργασιών που σύναψαν τα δύο κόμματα στο παρελθόν, είναι πως των εκλογών ακολούθησε γκρίνια και παρασκηνιακές κόντρες, τόσο μεταξύ του Γιώργου Λιλλήκα και των Οικολόγων, όσο και μεταξύ της Ελένης Θεοχάρους και του ΔΗΚΟ.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι Οικολόγοι συμπεριέλαβαν στους λόγους της εκλογικής αποτυχίας τους, την παρουσία του Γιώργου Λιλλήκα στο ψηφοδέλτιο τους, κάτι που δεν άρεσε καθόλου τόσο στον πρόεδρο όσο και στα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών.
 
Από την πλευρά της η Ελένη Θεοχάρους άφησε σαφείς αιχμές για την τακτική που ακολούθησε ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Κόμματος στις Ευρωεκλογές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι Συμμαχία και Αλληλεγγύη-Τα δεδομένα στην ΕΔΕΚ
 
Με πρωτοβουλία Θεοχάρους
Αξίζει να σημειωθεί πως ο διάλογος μεταξύ των δύο κομμάτων, ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους. Η πρώην ευρωβουλευτής γνωρίζει πολύ καλά πως οι επικείμενες Βουλευτικές είναι στοίχημα για την πολιτική επιβίωση της.
 
Αναμφίβολα οι Βουλευτικές αποτελούν ένα στοίχημα για την κ. Θεοχάρους. Παρά τη δυναμική που η ίδια διατηρεί στη Λεμεσό, γνωρίζει πολύ καλά πως είναι εκ των όν ουκ άνευ η δημιουργία ενός δυνατού ψηφοδελτίου σε όλες τις Επαρχίες. Μια πιθανή συνεργασία καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το κενό που παρατηρείται σε Λευκωσία και Πάφο, όπου η Συμμαχία Πολιτών, διαθέτει αξιόλογα στελέχη.
 
Οι δεύτερες σκέψεις Λιλλήκα
Ο Γιώργος Λιλλήκας από την πλευρά του παρά το γεγονός, ότι ο ίδιος είχε προαναγγείλει τη αποχώρηση του από την πολιτική μετά τη λήξη της παρούσας θητείας του, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει δεύτερες σκέψεις μετά από πιέσεις που δέχεται.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας γνωρίζει πολύ καλά πως μια δική του υποψηφιότητα θα δημιουργούσε περισσότερες πιθανότητες για παρουσία της Συμμαχίας Πολιτών και στη νέα Βουλή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εξομολόγηση του Γ. Λιλλήκα στον REPORTER-«Γιατί φεύγω από την πολιτική»
 
Προς ναυάγιο με την ΕΔΕΚ
Στο μεταξύ παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για επικείμενη συνεργασία της Συμμαχίας Πολιτών με την ΕΔΕΚ, κάτι τέτοιο φαίνεται να οδηγείται προς ναυάγιο εν τη γενέσει του.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιώσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου, δεν αφήνουν περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ώστε να διερευνήσουν τις πιθανότητες συνεργασίας.
 
Αυτό που ξεκαθάρισε ο Μαρίνος Σιζόπουλος στον Γιώργο Λιλλήκα, είναι πως το κόμμα του θα κατέλθει αυτόνομα ως ΕΔΕΚ και θα μπορούσαν στελέχη της Συμμαχίας να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο.
 
Αν και δεν υπήρξε οριστικό ναυάγιο, το ενδεχόμενο αυτό να επέλθει τις επόμενες ημέρες είναι κάτι περισσότερο από ορατό.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην ΕΕ την τελευταία διετία
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Φρικτό έγκλημα στο Σικάγο-Σκότωσαν 19χρονη έγκυο και της αφαίρεσαν το μωρό
Προειδοποιεί το Ιράν-«Έχουμε εντοπίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, είμαστε με το χέρι στη σκανδάλη»
Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε μητέρα ζητά η Λοττίδη-Απέρριπταν αιτήσεις της για 2,5 χρόνια
Αρνήθηκε της χημειοθεραπείες για να γεννήσει το παιδί της-Έζησε μαζί του μόλις οκτώ μήνες
Δωμάτιο θηλασμού απέκτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων
Στο επίκεντρο θέματα άμυνας, κρίση στη Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στη συνάντηση ΠτΒ-ΥΠΑΜ
Παρέμβαση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την Αλβανία
Στ. Στεφάνου: Θετική για ευρύτερη περιοχή η λύση Κυπριακού,