Οι ασφυκτικές πιέσεις, οι κόκκινες γραμμές Αναστασιάδη και η αναλλοίωτη φόρμουλα

Αποδέκτες τεράστιων πιέσεων, μέσω αμέτρητων επιστολών και ασταμάτητων τηλεφώνων, γίνονται καθημερινά οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και τις πρώτες αποφάσεις ότι αρχίζει το σταδιακό unlock της Κύπρου, με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομίας.
 
Οργανωμένα σύνολα, επαγγελματικές οργανώσεις, επιχειρηματίες αλλά και απλοί πολίτες, απευθύνονται καθημερινά στο Προεδρικό, για να διαβιβάσουν τα αιτήματα τους, που αυτή την περίοδο, έχουν να κάνουν κυρίως με τους επαγγελματικούς τομείς που ακόμα δεν επαναδραστηριοποιήθηκαν.
 
Το σκηνικό είναι γνώριμο για τους συνεργάτες του Προέδρου, αφού από την αρχή της κρίσης και από τη λήψη των πρώτων μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησε αυτό το επώδυνο φαινόμενο, με εκατοντάδες επιχειρηματίες να τηλεφωνούν για να ασκήσουν πιέσεις, ώστε να μην πληγούν τα συμφέροντα τους, ενώ το τηλέφωνο σήκωσαν και απλοί πολίτες που ήθελαν απαντήσεις ή να υποβάλουν κάποιο παράπονο, από τις αποφάσεις που τους επηρέασαν.
 
Ποδαρικό έκαναν τα οργανωμένα σύνολα που τάχθηκαν κατά του κλεισίματος των οδοφραγμάτων, ενώ ακολούθησαν γονείς φοιτητών, κυρίως από την Βρετανία, που ζητούσαν τον επαναπατρισμό των παιδιών τους. Σε αυτά προστέθηκαν κάποιες εργοδοτικές οργανώσεις που ζητούσαν εξαιρέσεις από το lockdown, η περίοδος του Πάσχα που συνοδεύτηκε από έντονα διαβήματα μερίδας του κλήρου και των πολιτών καθώς και οι κραυγές απόγνωσης μιας ομάδας εργαζομένων που δεν έλαβαν έγκαιρα, για διάφορους λόγους τα επιδόματα τους από το Υπουργείο Εργασίας
 
Το τέλος του lockdown
Οι πιέσεις έγιναν ακόμα μεγαλύτερες, όταν ανακοινώθηκε το τέλος του lockdown και ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για την σταδιακή άρση των μέτρων. Καθηγητές, κομμωτές, γυμναστές, εστιάτορες, ξενοδόχοι, αλλά και άλλες επαγγελματικές ομάδες, ζητούσαν επίμονα την ένταξή τους στην πρώτη φάση χαλαρώσεων.
 
Η πίεση που ασκήθηκε ήταν αφόρητη, ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέμεινε προσηλωμένος στα όσα ο ίδιος και οι στενή του συνεργάτες διαμήνυαν  εξ αρχής: Αυτό που ίσχυσε και κατά τη λήψη των μέτρων από την Κυβέρνηση, δηλαδή αποφάσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι με βάση τις παρεμβάσεις, θα ισχύσει και κατά τη διάρκεια των χαλαρώσεων.
 
Με κάθε ευκαιρία οι συνεργάτες του Προέδρου, τόνιζαν πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να διακινδυνεύσουν οι πολίτες, ενώ δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο που θα είχε αρνητικά αποτελέσματα.
 
Η επιτυχημένη φόρμουλα
Η φόρμουλα που ακολουθήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, είχε συγκεκριμένη μορφή που παραμένει μέχρι σήμερα αναλλοίωτη και περιλαμβάνει έξι συγκεκριμένα βήματα.
 
α) οδηγίες από την Κυβέρνηση για συγκεκριμένα ώστε να ετοιμασθούν οι εισηγήσεις της
β) Σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας που καταλήγει στις τελικές της εισηγήσεις
γ) Σύσκεψη στο Προεδρικό στην παρουσία των επιδημιολόγων, των αρμόδιων υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου οι επιδημιολόγοι παρουσιάζουν τις προτάσεις τους και επιλύουν απορίες της Κυβέρνησης
δ) Σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής που καταλήγει στις τελικές προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου
ε) Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις
στ) Ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων από την Κυβέρνηση
 
Το σπάσιμο της αλυσίδας
Δεν ήταν λίγες οι φορές που η συγκεκριμένη αλυσίδα έσπασε, με αποτέλεσμα να υπάρξει παραπληροφόρηση, με πρόωρες διαρροές που στο τέλος δεν επαληθεύθηκαν.
 
Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και το θέμα με τα νηπιαγωγεία, όπου δημιουργήθηκε αλαλούμ τις τελευταίες ημέρες, αφού κάποια μέλη της επιδημιολογικής ομάδας βιάστηκαν να ανακοινώσουν τις εισηγήσεις τους, οι οποίες όμως δεν έφτασαν στα αυτιά της Κυβέρνησης.
 
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν πληροφορίες που ήθελαν τα νηπιαγωγεία να ανοίγουν την 1η Ιουνίου, κάτι όμως που ποτέ δεν έφτασε ως εισήγηση στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή και προκάλεσε εκνευρισμό στην Κυβέρνηση.
 
Υπενθυμίζεται πως εξαρχής, υπήρξαν πιέσεις ώστε να ληφθεί απόφαση για πρόωρο άνοιγμα των νηπιαγωγείων, ώστε οι γονείς να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, ενδεχομένως να προκαλούσε προβλήματα, κυρίως λόγω της μη επαρκούς ικανότητας των παιδιών να ακολουθούν οδηγίες και πρωτόκολλα σε αυτή την ηλικία.
 
Οι πιέσεις, ωστόσο, προς την Κυβέρνηση για άνοιγμα των νηπιαγωγείων παραμένουν.
 
Οι επόμενες φάσεις
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι πιέσεις από τις επαγγελματικές ομάδες που παραμένουν σε αδράνεια λόγω των μέτρων, όσο και αυτές από επαγγελματίες που επαναδραστηριοποιήθηκαν αλλά στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων που προκαλούν απώλεια εσόδων, εντείνονται τις τελευταίες ημέρες, αφού η ώρα των επόμενων αποφάσεων κοντοζυγώνει.
 
Την Τρίτη, τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας θα ανηφορίσουν για ακόμα μια φορά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα παρακαθίσουν σε νέα σύσκεψη για να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της τρίτης φάσης που τοποθετείται χρονικά από τις εννέα Ιουνίου, μέχρι τις 13 Ιουλίου.
 
Σε αυτή αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα αεροδρόμια (σ.σ. ήδη έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις), τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, η εξυπηρέτηση σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, τα θέατρα και τα σινεμά σε ανοιχτούς χώρους, οι σχολές χορού, τα ωδεία καθώς επίσης και τα γυμναστήρια.
 
Επίσης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει με την τέλεση γάμων και βαπτίσεων, καθώς επίσης και με την άρση του μορατόριουμ για συναθροίσεις μέχρι δέκα άτομα.
 
Τα καυτά θέματα που θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των ειδικών, χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα δύσκολα και σύνθετα. Άλλωστε για αυτό το λόγο παρέμειναν σε εκκρεμότητα μέχρι και σήμερα αφού το άνοιγμα τους με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων που βρίσκονται σε ισχύ αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν ανέφικτο.
 
Παράλληλα, οι πιέσεις από διάφορους παράγοντες συνεχίζονται, με την Κυβέρνηση να επιμένει πως όλα θα γίνουν την σωστή ώρα με γνώμονα το μέγεθος του κινδύνου για ανατροπή των άριστων επιδημιολογικών που η Κύπρος διατηρεί.

Δειτε Επισης

Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Στην μάχη για τον ΕΟΑ Λευκωσίας Ασσιώτης και Γιωρκάτζης-Έδωσαν το στίγμα του οράματός τους
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα