Ψάχνει εναλλακτικές επιλογές για τα συνέδρια των αποδήμων ο Φωτίου

Δύο εναλλακτικές επιλογές εξετάζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς για τη διοργάνωση του Συνεδρίου των Αποδήμων, το ερχόμενο καλοκαίρι, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της πανδημίας και τυχόν ταξιδιωτικούς περιορισμούς που μπορεί να επηρεάσουν τη φυσική παρουσία των συνέδρων στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι αντί της φυσικής παρουσίας, κατέθεσε εναλλακτική πρόταση για διεξαγωγή μιας ολοήμερης τηλεδιάσκεψης, στα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα, συζητείται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κανονικά το συνέδριο, εφόσον το επιτρέπουν οι εξελίξεις, ένα μήνα όμως αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Επιτρόπου Προεδρίας με την ηγεσία των ομογενειακών οργανώσεων.
 
Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, πριν από ένα μήνα, υπήρχε ομοφωνία ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν, θα ήταν δύσκολο να συγκληθεί το συνέδριο στην Κύπρο με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα, ανέφερε ο κ. Φωτίου. «Εκείνο που βάλαμε ως εναλλακτική πρόταση εμείς και φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτό, είναι να γίνει μια ολοήμερη τηλεδιάσκεψη» στα τέλη Ιουλίου, είπε. Εφόσον προκριθεί αυτή η επιλογή, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα υπάρξει παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως γίνεται συνήθως, ενώ θα ακολουθήσουν συνεδρίες με τη συμμετοχή Υπουργών, καθώς και συνεδρίες όπου θα συζητηθούν τα θέματα των αποδήμων. «Θα είναι μια τηλεδιάσκεψη στην οποία θα λάβει μέρος όλο το Κεντρικό Συμβούλιο και ασφαλώς και η ΝΕΠΟΜΑΚ» πρόσθεσε.
 
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι εφόσον επιλεγεί η τηλεδιάσκεψη, θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής, αλλά και για το προσχέδιο του τελικού προγράμματος και τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Ανέφερε ωστόσο ότι αν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα και οι ομογενειακές οργανώσεις κρίνουν ότι μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο, υπάρχει το ενδεχόμενο το συνέδριο να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στα τέλη Αυγούστου, ένα μήνα δηλαδή αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Τελικές αποφάσεις θα παρθούν την ερχόμενη εβδομάδα, σε νέα τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία και τους Προέδρους όλων των ομογενειακών οργανώσεων, είπε ο κ. Φωτίου.
 
Ως προς τις δράσεις και τα προγράμματα για τη νεολαία, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι εκφράστηκε το αίτημα από τους εμπλεκόμενους να ακυρωθούν για φέτος. Αντ’ αυτού έχουν ετοιμαστεί σε συνεργασία με δύο πανεπιστήμια διαδικτυακά προγράμματα για εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, χορού, παραδόσεων και εθίμων, ώστε να καλυφθεί το κενό, είπε. Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, το θέμα θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη την επόμενη Τετάρτη με την ηγεσία της νεολαίας.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας υπενθύμισε εξάλλου ότι το επόμενο συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ θα είναι εκλογικό και είπε ότι αν προκριθεί η επιλογή της τηλεδιάσκεψης, τότε θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστεί τηλεδιάσκεψη για τις αρχαιρεσίες.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να διοργανωθεί το συνέδριο μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Φωτίου είπε ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία εδώ και εβδομάδες, ενώ υπάρχει και η απαραίτητη υποδομή. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, όμως πολλά συνέδρια γίνονται πλέον με αυτόν τον τρόπο, είπε και παρέπεμψε σε συνέδριο για τους αγνοούμενους του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), στο οποίο κλήθηκε να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στα μέσα Ιουνίου.
 
Προχωρά η τριμερής συνεργασία για τη διασπορά
Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε εξάλλου ότι προχωρούν οι σχεδιασμοί για τη συνεργασία σε θέματα διασποράς, στο πλαίσιο των τριμερών σχημάτων με την Ελλάδα και το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Έμφαση δίνεται στον πολιτισμό, είπε και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία της Κύπρου για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς των εμπλεκομένων χωρών. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει και η εισήγηση για διαδικτυακή ενημέρωση των αποδήμων των αντίστοιχων χωρών, αναφορικά με τις εξελίξεις στην  περιοχή.
 
Λόγω του κορωνοϊού έχουν ακυρωθεί προγραμματισμένες εκδηλώσεις που απαιτούν φυσική παρουσία, όπως η κοινή εκδήλωση για την γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και την τουρκική εισβολή της Κύπρου, που θα γινόταν στη Θεσσαλονίκη. «Αρκετά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν εκ των πραγμάτων, ωστόσο δεν θέλουμε να χαθεί η πετυχημένη συνταγή που ξεκινήσαμε και θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον κάποια πράγματα να τα καλύψουμε διαφορετικά» κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»