Η Τουρκία έδωσε δύο δισεκατομμύρια τ.λ. στο ψευδοκράτος μέσω τηλεδιάσκεψης

Μέσω τηλεδιάσκεψης ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι και ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ υπέγραψα το μεσημέρι την «συμφωνία για οικονομική και δημοσιονομική συνεργασία» Τουρκίας-ψευδοκράτους που αφορά ποσό 2.288.976.000 ΤΛ (297,14 εκ ευρώ περίπου).
 
Το ποσό περιλαμβάνει δανεισμό και επιχορηγήσεις και στόχο έχει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, όπως αναφέρεται. Η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας σήμερα ανακοινώθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Ανατολή» νωρίτερα το πρωί και αναμεταδόθηκε από τα τ/κ ΜΜΕ.
 
Να σημειωθεί ότι σήμερα έγινε γνωστό με την δημοσίευση στην «επίσημη εφημερίδα» ότι η «κυβέρνηση» προχώρησε τελικά στην εξουσιοδότηση στο «υπουργείο δημοσιονομικών» για τον δανεισμό 400 εκ ΤΛ (51,9 εκ ευρώ) για να καλύψει ανάγκες του «κρατικού» προϋπολογισμού μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους και ανάλογα με τις μηνιαίες ανάγκες.
 
Φουάτ Οκτάι
Αρχίζοντας πρώτος την ομιλία του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος μετέφερε στον κ. Τατάρ τις ευχές του Τούρκο Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν για το Ραμαζάν μπαϊράμ που λήγει σήμερα. Φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ όσον αφορά την πανδημία και πως η «τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος – έχει γράψει τη δική του επιτυχία σε αυτή, συγχαίροντας την «κυβέρνηση» και το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
 
Η Τουρκία, πρόσθεσε, έχει αποστείλει βοήθεια πρώτα απ’ όλα στη «βόρεια Κύπρο» αλλά και σε άλλες χώρες, ενώ για τις πυρκαγιές ανακοίνωσε ότι από τα ελικόπτερά τους, ένα θα σταθμεύει έτοιμο να βοηθήσει «στο πιο κοντινό μέρος» του ψευδοκράτους, το οποίο δεν διευκρίνισε.
 
Θα συνεχίσουν, είπε ο κ. Οκτάι, να βρίσκονται δίπλα στους Τ/κ και να βοηθούν «ώμο με ώμο». Ανέφερε επίσης ότι την κρίση που διερχόμαστε η τ/κ πλευρά μπορεί να την μετατρέψει σε ευκαιρία και γι’ αυτό χρειάζεται η στήριξη τομέων, λέγοντας ότι η συμφωνία που υπογράφθηκε είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι στήριξης των βημάτων που πρέπει να γίνουν για μια βιώσιμη οικονομία. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μαζί τα απαραίτητα βήματα με σοβαρότητα και χωρίς χάσιμο χρόνου για να υπάρξει μια βιώσιμη οικονομία», ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, λέγοντας ότι σαν εγγυήτρια χώρα θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την ευμάρεια των Τ/κ.
 
Φυσικό αέριο και Κυπριακό
Ο Φουάτ Οκτάι πρόσθεσε ότι την δύναμη για να διαφυλάξουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο, την παίρνουν από την αλληλεγγύη και την αδελφότητα των Τ/κ και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας – όπως είπε – για την αναζήτηση μιας λύσης για όλες τις πλευρές που θα μπορεί να φέρει μια μόνιμη σταθερότητα στην περιοχή. «Εάν η διεθνής κοινότητα θέλει να επιφέρει μια λύση στο θέμα των υδρογονανθράκων, πρέπει προηγουμένως να πείσει την ε/κ πλευρά για έναν δίκαιο διαμοιρασμό».
 
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι μια λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν αυτή δεν περνά μέσα από την πολιτική ισότητα. Μέχρι να αποδοθούν τα υφιστάμενα δικαιώματα στον «τ/κ λαό» - όπως ανέφερε – μέχρι η ισότητα να γίνει αποδεκτή, θα δίνουν μαζί με τους Τ/κ το δίκαιο αγώνα τους.
 
Ως εγγυήτρια δύναμη, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν να πράττουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να συνεχίσουν οι Τ/κ σε ένα μέλλον με ασφάλεια, ειρήνη, ευημερία και ευμάρεια. «Όσοι νομίζουν το αντίθετο, θα απογοητευτούν, όπως πάντα».
 
Ερσίν Τατάρ
Πρόκειται για μια σημαντική (οικονομική πηγή) είπε αναφερόμενος στην συμφωνία ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ ευχαριστώντας τον Τούρκο Πρόεδρο και όσους βοήθησαν στην συνομολόγησή της.
 
Υπογράμμισε την σημασία της δημιουργίας μιας δομής που θα βοηθά τον ανταγωνισμό, για μια «τδβκ» - όπως είπε για το ψευδοκράτος – που θα είναι βιώσιμη με ενδυναμωμένες υποδομές και πραγματική οικονομία.
 
Ο κ. Τατάρ είπε ότι τα έσοδα είναι μειωμένα και προσπαθούν να φτάσουν τα σημεία προ κορωνοϊού. Μίλησε και για αξία της «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – ως «επωνυμία» (ΣΣ: προώθηση για εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς του ψευδοκράτους) μιλώντας για «καλά νέα την τελευταία μέρα του μπαϊραμιού».
 
Ο Ερσίν Τατάρ σε γραπτή του δήλωση μετά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας, ανέφερε ότι αυτή περιλαμβάνει 650 εκ ΤΛ για σκοπούς άμυνας του ψευδοκράτους, 273 εκ ΤΛ για σκοπούς υποδομών, 116 εκ ΤΛ για σκοπούς επενδύσεων στον κτηματομεσιτικό τομέα στο μέλλον, 1.150 δις ΤΛ για το έλλειμα στον προϋπολογισμό.
 
Στο πλαίσιο του ποσού για τις υποδομές και τον κτηματομεσιτικό τομέα, πρόσθεσε, περιλαμβάνεται το μάστερ πλαν του οδικού δικτύου και τα έργα συντήρησης και επιδιόρθωσης δρόμων, σχέδιο για την συμβολή σε επενδύσεις σε «δήμους» και «κοινότητες», συμβολή στην ετοιμασία σχεδίων για το γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας 500 κλινών, αγορά ιατρικού εξοπλισμού και εφοδίων, πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού λόγω κορωνοϊού, πρόγραμμα δανεισμού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστηματάρχες, την κατασκευή σπιτιού για άτομα με αναπηρία και προετοιμασία σχεδίου για νέες κεντρικές φυλακές.
 
Ο κ. Τατάρ μίλησε και για το μοντέλο ARMA (στα τουρκικά: Altyapı ve Reel Sektör için Mali İşbirliği Anlaşması, στα ελληνικά: οικονομική συνεργασία για υποδομές και για την πραγματική οικονομία) το οποίο περιλαμβάνεται στην συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα και αποσκοπεί στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των έργων που θα εκτελεστούν στο ψευδοκράτος ώστε να ανταποκρίνονται στα παγκόσμια πρότυπα. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις περί αυτού.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά