Η λίστα με τις 20 χώρες καθορίζει τα τεστ σε τουρίστες-Σκέψεις για καραντίνα

Ασκήσεις επί χάρτου κάνουν Κυβέρνηση και επιδημιολογική ομάδα, προκειμένου να εκκινήσουν με όσο το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, οι μηχανές της τουριστικής βιομηχανίας.

Η επανέναρξη των πτήσεων, οι χώρες που θα επιλεγούν και η επαναλειτουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αποτελούν αυτή τη στιγμή τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο, αλλά και το πιο μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης, που θέλει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τους ιδανικούς, επιδημιολογικούς δείκτες της Κύπρου.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που ζητήθηκε χθες από την επιδημιολογική ομάδα, να αξιολογήσει τους επιδημιολογικούς δείκτες 20 χωρών, από τις οποίες πιστεύεται ότι μπορεί να αντλήσει τουρίστες η Κύπρος. Η ανάλυση των δεικτών θα γίνει από τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργο Νικολόπουλο. Ο κατάλογος με τις χώρες θα διαβιβαστεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή στο Προεδρικό και θα τεθεί επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει το σχέδιο δράσης για τα αεροδρόμια και θα θέσει νέα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη της γ΄ φάσης χαλάρωσης των μέτρων.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι χώρες θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου. Πληροφορίες του REPORTER, αναφέρουν πως όταν θα ανοίξουν τα αεροδρόμια, πιθανότατα στις 9 Ιουνίου, αρχικά θα επιτραπούν πτήσεις από χώρες της πρώτης κατηγορίας, στην οποία θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Μάλτα, εφόσον διατηρήσουν τους καλούς επιδημιολογικούς τους δείκτες. Η πρόθεση είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου, να επιτραπούν υπό όρους οι πτήσεις και για χώρες της δεύτερης κατηγορίας στην οποία σύμφωνα με τους δείκτες της αυτή την περίοδο, θα τοποθετηθεί όπως όλα δείχνουν η Γερμανία.

«Τα ίδια επιδημιολογικά κριτήρια με μας αυτή τη στιγμή έχει η Αυστρία και η Τσεχία όπως και κάποιες χώρες της Βαλτικής, που έχουν ανοίξει τα μεταξύ τους σύνορα. Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι λίγο ψηλά, αλλά μέχρι να ανοίξουν οι αγορές μπορεί οι δείκτες τους να είναι το ίδιο με μας. Έχει ακόμα 4-5 βδομάδες για να δεχτούμε από εκείνες τις χώρες τουρίστες. Τέλη Ιουνίου υπολογίζουμε να δεχθούμε από χώρες που ανήκουν στη δεύτερη  κατηγορία», δήλωσε στον REPORTER, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας Πέτρος Καραγιάννης.   

Εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή, είναι οι τρεις χώρες από τις οποίες προέρχεται παραδοσιακά πέραν του 50% του τουριστικού προϊόντος, που είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία και η Σουηδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Επί τάπητος νέα επίσπευση χαλαρώσεων-Άνοιγμα αεροδρομίων με προσθήκη χωρών

Τα σενάρια για τους επιβάτες
Το επικρατέστερο σενάριο, που προκρίνουν και μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, είναι όπως από τους επιβάτες της πρώτης κατηγορίας να μην ζητείται τεστ κορωνοϊού. Τα μέτρα αλλάζουν, όμως για τους τουρίστες που θα προέρχονται από τις χώρες μεσαίου κινδύνου. Εάν δεν έχουν τεστ κορωνοϊού από εγκεκριμένο εργαστήριο, η σκέψη είναι να τους διενεργείται μοριακή εξέταση στην Κύπρο και να παραμένουν για μικρό διάστημα και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, σε ξενοδοχείο/καραντίνα. Ο στόχος είναι να παραμένουν στα ξενοδοχεία για 24 ώρες, εκτός εάν ο όγκος των τεστ που έχει να γίνει είναι πολύ μεγάλος.

«Θα μπορούσε να δεχθούμε τουρίστες και από χώρες που δεν θα έχουν τα ίδια επιδημιολογικά κριτήρια με την Κύπρο, εάν έρθουν εφοδιασμένοι με το πιστοποιητικό. Δεν τίθεται θέμα για καραντίνα 14 ημερών, επειδή θα ήταν αποτρεπτικό για τους τουρίστες να έρθουν. Θα προτιμήσουν να μην έρθουν», υπέδειξε ο κ. Καραγιάννης.

Το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, επιβεβαίωσε πως δόθηκε το πράσινο φως στην Κυβέρνηση, για άνοιγμα ακόμη και πιο νωρίς, από τα μέσα Ιουνίου, των αεροδρομίων αλλά και ξενοδοχείων.

«Είπαμε όλοι ότι η εικόνα της Κύπρου είναι πολύ καλή και θα μπορούσε να ανοίξουν τα αεροδρόμια όποτε αποφασιστεί. Είναι, πλέον στην κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου να αποφασίσει».

Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί αύριο είναι η επίσπευση του ανοίγματος τουριστικών καταλυμάτων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας πως έχει χαθεί το παιχνίδι με τον εξωτερικό τουρισμό, θέλει με συγκεκριμένες κινήσεις να ποντάρει στον εγχώριο με δεδομένο πως οι πλείστοι συμπατριώτες μας θα επιλέξουν την Κύπρο για διακοπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον