Τα σενάρια για τις χώρες που επαναρχίζουν πτήσεις-Ανοίγουν πιο νωρίς καταλύματα

Με χειρουργικές κινήσεις καλείται η Κυβέρνηση, να διαχειριστεί το πιο μεγάλο κεφάλαιο των μέτρων χαλάρωσης, που είναι ο τομέας του τουρισμού. Από τη μία θέλει να διασφαλίσει πως το άνοιγμα των αεροδρομίων, δεν θα γίνει η αιτία για να πυροδοτηθεί ένα δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας και από την άλλη θέλει να προσελκύσει ένα ικανοποιητικό αριθμό τουριστών, για να παραμείνουν βιώσιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη και δεν έχουν κλειδώσει ακόμη όλες οι πτυχές του σχεδίου δράσης για το άνοιγμα των αεροδρομίων. Κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό ζητήθηκε, όπως έγινε γνωστό από τους επιδημιολόγους, να κατατάξουν σε τρεις κατηγορίες, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου, είκοσι χώρες από τις οποίες η Κύπρος μπορεί να αντλήσει τουρίστες.

Ο κατάλογος θα διαβιβαστεί στους επιδημιολόγους οι οποίοι θα παραδώσουν τις κατηγορίες το πρωί της Παρασκευής. Την ίδια ημέρα θα τεθούν ενώπιον του έκτακτου Υπουργικό Συμβουλίου, που θα εγκρίνει το σχέδιο δράσης για τα αεροδρόμια. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα προκειμένου να προετοιμαστούν αεροπορικές εταιρείες, ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις.

Πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν πως οι σκέψεις είναι ανάλογα με την κατηγορία που θα καταταγεί η κάθε χώρα, θα λαμβάνονται και τα αντίστοιχα μέτρα. Θεωρείται βέβαιο πως στην πρώτη κατηγορία θα βρίσκονται Ελλάδα, Μάλτα και Ισραήλ που έχουν αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα με την Κύπρο. Καλά επιδημιολογικά δεδομένα έχουν επίσης η Τσεχία και η Αυστρία, που θεωρούνται χώρες από τους οποίους θα μπορούσε να αντλήσει τουρίστες η Κύπρος. Πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πηγαίνουν και οι χώρες της Βαλτικής,  Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία που δεν αποκλείεται να προστεθούν στην κατηγορία ένα.

Ικανοποίηση επικρατεί και για τους όλο και πιο βελτιωμένους της Γερμανίας, η οποία θα τοποθετηθεί ανάλογα με τα δεδομένα της τη στιγμή του ανοίγματος των αεροδρομίων, είτε στην κατηγορία ένα, είτε στη δύο. Έτσι κι αλλιώς όμως, η κατάσταση των χωρών θα αναθεωρείται, σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα αλλάζουν κατηγορία ανάλογα με τους επιδημιολογικούς τους δείκτες. 

Εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή, είναι οι τρεις χώρες από τις οποίες προέρχεται παραδοσιακά πέραν του 50% του τουριστικού προϊόντος, που είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία και η Σουηδία.

Η ημερομηνία που θα ανοίξουν τα αεροδρόμια θα κλειδώσει την Παρασκευή ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η ενάτη Ιουνίου είναι η ιδανική.

Ένα άλλο θέμα που συζητείται έντονα, όπως μετέδωσε ο REPORTER, είναι η επίσπευση του ανοίγματος τουριστικών καταλυμάτων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, για  την εξυπηρέτηση εγχώριου τουρισμού. Το άνοιγμά τους προσανατολίζεται να γίνει αρχές Ιουνίου αφού η επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, άναψε το πράσινο φως.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ