Σκληρή απάντηση Προεδρικού στα κόμματα-Τα παντοπωλεία και οι σκοπιμότητες

Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι κρίσιμες μέρες της πανδημίας όταν η Κυβέρνηση λάμβανε αποφάσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απλά παρακολουθούσαν και επικροτούσαν τα μέτρα που ανακοινώνονταν.
 
Όσο χαλαρώνουν τα μέτρα τόσο σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς η αντιπολίτευση, με την κορυφή του παγόβουνου να αποτελεί το Νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων που τελικά αποσύρθηκε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Οικονομικών, έγιναν αποδέκτες σκληρής κριτικής για την απόφαση τους να αποσύρουν το Νομοσχέδιο, με την Κυβέρνηση να απαντά πως εξαναγκάστηκε σε απόσυρσή του από τη στιγμή που τα κόμματα υπέβαλαν βροχή τροποποιήσεων που θα αλλοίωναν τη φιλοσοφία του Νομοσχεδίου.
 
«Όσο κι να προσπαθούν δεν θα
λειτουργήσουμε κοινωνικά παντοπωλεία»

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης υστεροβουλία στις αποφάσεις τους  με φόντο τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τις βουλευτικές του 2021, δηλαδή και τις Προεδρικές του 2023.
 
Όσο και αν προσπαθούν να αναγκάσουν αυτή την Κυβέρνηση να λειτουργήσει κοινωνικά παντοπωλεία δεν θα τα καταφέρουν είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος απαντώντας σε επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με το νομοσχέδιο.
 
Σε δηλώσεις του το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό έδρασε αστραπιαία, ώστε να διαφυλάξει την υγεία του κυπριακού λαού την ώρα που κόμματα της αντιπολίτευσης αντιστρατεύονταν με πάθος σημαντικά μέτρα που λήφθηκαν στην αρχή της πανδημίας. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.
 
«Την ίδια ώρα», πρόσθεσε, «η Κυβέρνηση δρώντας και πάλι χωρίς καθυστέρηση και με αποτελεσματικότητα, εκπόνησε και εφάρμοσε σε διαβούλευση με τα κόμματα, μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που από τους πολίτες κρίθηκαν αποτελεσματικά. Επίσης, από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έχοντας κατά νου τις ανάγκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, και τη διατήρηση θέσεων εργασίας μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων, διέγνωσε την επιβαλλόμενη παροχή ρευστότητας, μέσω προγραμμάτων, προς τις κυπριακές επιχειρήσει»ς.
 
Εδώ και δύο μήνες, υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκάδες τηλεδιασκέψεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και δεκάδες επαφές του Υπουργείου Οικονομικών με τα κόμματα, η Κυβέρνηση αποδέχθηκε ένα μακροσκελέστατο κατάλογο 15 και πλέον σημαντικών τροπολογιών στο αρχικό της σχέδιο που σε πολλά σημεία έφτασε στα όρια της αλλοίωσης της φιλοσοφίας της προσπάθειας. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η δραματική μείωση της τάξης του μισού δις  στα παρεχόμενα δάνεια προς την αγορά, που πρόθεση των κομμάτων ήταν να μειωθούν στο ένα δις.
 
Τόνισε παράλληλα ότι, «τα λεφτά δεν ήταν διαθέσιμα από κρατικά ταμεία για την παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις, αλλά με προσωπικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης  πείσθηκαν οι εμπορικές τράπεζες όχι μόνο να προχωρήσουν σε αυτό το σχέδιο, παρά το τεράστιο πρόβλημα που ακόμα αντιμετωπίζουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναλαμβάνοντας μάλιστα και το ρίσκο κατά 30% και σε άλλες περιπτώσεις κατά 15%. Οι τράπεζες σαφώς μας προειδοποιούσαν ότι δεν ήταν έτοιμες να δεχθούν τροποποιήσεις που τις επηρέαζαν».
 
Δυστυχώς, συνέχισε, «ενώπιον της η Κυβέρνηση, πριν τη λήψη της απόφασης για απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, είχε το εξής σκηνικό: Να οδηγείται προς την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με 22 συνολικά προτεινόμενες τροποποιήσεις από διάφορα κόμματα που θα οδηγούσαν με βεβαιότητα σε εκτροπή την ουσία του νομοσχεδίου και τη συμβατικότητα του με ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ίσως και με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας».
 
«Να μη παραγνωρίζουμε ότι τυχόν έγκριση του νόμου με αντισυνταγματικές πρόνοιες ή πρόνοιες που παραβιάζουν τα πλαίσια που καθόρισε η ΕΕ θα σήμαινε χρονοβόρες διαδικασίες αναπομπής και πιθανώς προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Καθυστέρηση που σαφώς εμποδίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διοχέτευση ρευστότητας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
«Και όλα αυτά διότι κάποιοι σκέφτονται αντί τον τόπο, την οικονομία και τους πολίτες που περνούν δραματικές στιγμές, τους πολιτικούς τους σχεδιασμούς για μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις».
 
Και συνέχισε: «Μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί η κατηγορία ότι τάχα η Κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο επειδή τάχα θα χαλούσε το πάρτι που είχε στήσει με τις τροποποιήσεις. Τέτοιου είδους επιχειρήματα προσβάλλουν και τον λαό και τη νοημοσύνη του. Αφήνω ότι ήταν επιμονή του ΑΚΕΛ να διαχειριστεί η κυβέρνηση την παραχώρηση των δανείων για το συγκεκριμένο ποσό, κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε».
 
«Το μόνο «πάρτι» που είχε στην έγνοια της η Κυβέρνηση ήταν η διαφύλαξη θέσεων εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας που υποφέρουν, έτσι ώστε να ξανασταθεί η οικονομία και η χώρα στα πόδια της για άλλη μια φορά».
 
Κάποιοι, υπέδειξε, «επιτέλους πρέπει εκτός από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες να μάθουν πως αν θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού θα πρέπει να βάζουν πρώτα και πάνω από όλα τα συμφέροντα του λαού. Η Κυβέρνηση αυτή πράττει ακριβώς αυτό, και για αυτό την περιβάλλει με εμπιστοσύνη η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού».
 
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι όσο και αν προσπαθούν να αναγκάσουν αυτή την Κυβέρνηση να λειτουργήσει κοινωνικά παντοπωλεία δεν θα τα καταφέρουν.
 
«Δεν είναι ώρα για πολιτικά παιχνίδια»
Τη λύπη του εκφράζει και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος σημειώνει ότι «από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει προωθήσει σειρά μέτρων εκατοντάδων εκατομμυρίων, προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία μας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Χρησιμοποιούμε δηλαδή κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την όσο το δυνατό ταχύτερη ανάκαμψη.».
 
«Και είναι πραγματικά με λύπη», συνεχίζει, «που είδαμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκτροχιάζουν άλλο ένα χρήσιμο μέτρο που θα έδινε πρόσθετες βοήθειες στην οικονομία μας. Οι συνεχείς τροπολογίες, 22 στην τελευταία καταγραφή, είχαν καταστήσει το μέτρο εντελώς ανεφάρμοστο. Ήταν μια πολιτική συμπεριφορά που δυστυχώς μας θύμισε τις ατυχείς αποφάσεις τον Μάρτη του 2013».
 
Ο Χάρης Γεωργιάδης τονίζει ότι  η προσπάθεια για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας μας θα είναι δύσκολη. «Και απαιτεί τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα εκ μέρους όλων μας. Αυτή δεν είναι η ώρα για πολιτικά παιγνίδια. Η ανευθυνότητα πρέπει να έχει τα όρια της».
 
«Έχασαν τη ψυχραιμία τους»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη λύπη του διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Κυβέρνηση έχασε την ψυχραιμία της και επιτίθεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης με τρόπο, κατά την άποψη μου, προκλητικό, αποδίδοντας μάλιστα υστερόβουλες σκέψεις».
 
«Έλεγαν όταν ήταν αντιπολίτευση» συνέχισε ότι «ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας, πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ, πρέπει να κατανοήσει ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, σε μια χώρα που βρίσκεται εντός της ΕΕ, δεν μπορεί να λειτουργεί όπως η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, όπου αποφασίζει η Γραμματεία και προσυπογράφει και χειροκροτεί η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ».
 
Απαντώντας στον Κυριάκο Κούσιος, ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε ότι, «ο ναός της Δημοκρατίας, ο θεσμός της Βουλής έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να εξασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο κι έχει και το δικαίωμα και να εγκρίνει και να απορρίπτει αλλά και να τροποποιεί». Αυτή την άποψη λοιπόν, που διατύπωναν όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είναι υποχρέωση τους –επαναλαμβάνω- να τη σέβονται διπλά σήμερα, που βρίσκονται στην εξουσία.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι «ο ΔΗΣΥ ουδέποτε τα όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση εφάρμοζε όταν ήταν στην εξουσία. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, θέλω να πω κάποια απλά πράγματα. Δεν διαβουλεύτηκαν με τα πολιτικά κόμματα όλα. Εκείνο το οποίο τους καθοδήγησε ήταν η ανάγκη τους να διαμορφώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
«Σε ό,τι μας αφορά», πρόσθεσε, «μάς αγνόησαν εντελώς. Από τις 23 του Απρίλη που έγινε η σύσκεψη στο Προεδρικό και είπαν ότι θα διαβουλευτούν με τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε μια προσπάθεια αν βρουν συναίνεση, εμάς δεν μας προσέγγισαν. Μέχρι τις 8 του Μάη, που κατέθεσαν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή».

«Το δεύτερο, η καθυστέρηση οφείλεται σε εκείνους. 40 ολόκληρες μέρες τούς πήρε -όταν απέσυραν για πρώτη φορά το νομοσχέδιο- με τον τεράστιο μηχανισμό που διαθέτουν στο Υπουργείο Οικονομικών, να ετοιμάσουν την πρόταση τους. Και ακόμα μέχρι την τελευταία στιγμή, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και το θέμα των ενοικίων δεν είχαν καταθέσει πρόταση. Την κατέθεσαν μετά τις 8 του Μάη. Ήθελαν από τη Βουλή, δίχως να δει, να εγκρίνει. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο για την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στον τόπο μας», είπε μεταξύ άλλων ο Άντρος Κυπριανού.

«Δεν ήθελαν τη διαφάνεια»
Σε δήλωση του ο Γιώργος Σολωμού, μέλος της Γραμματείας του ΔΗΚΟ, υπέδειξε ότι, «η απόφαση της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ για την απόσυρση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων, αφήνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, εκτεθειμένους σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυπριακή οικονομία». 
 
«Η ουσία είναι μία», πρόσθεσε. «Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε επειδή η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν ήθελε τη διαφάνεια. Ότι άλλο λέγεται τώρα, αποτελεί εκ των υστέρων δικαιολόγηση. Είναι προφανές ότι η απαίτηση του ΔΗΚΟ για τη συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή στην Επιτροπή Παρακολούθησης, χάλασε το πάρτι που πήγε να στηθεί με τις κρατικές εγγυήσεις, εις βάρος του φορολογούμενου πολίτη».
 
«Η Κυβέρνηση των χρυσών διαβατηρίων, των τζετ και της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, δεν δικαιούται να ενίσταται στον έλεγχο και την εποπτεία. Ακόμη χειρότερα, η εκδικητική απόσυρση του μέτρου για την απευθείας επιδότηση των μικρών επιχειρήσεων, αφήνει εκτεθειμένες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζομένους, οι οποίοι τώρα θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα για την επιμονή και εμμονή της Κυβέρνησης, για αδιαφάνεια», είπε ο κ. Σολωμού. 
 
Παράλληλα τόνισε ότι «την ευθύνη για την μη-επίτευξη συγκλίσεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τη φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση.  Αυτή η παταγώδης αποτυχία ανήκει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ». 
 
Αποκαλύπτει σκοπιμότητες η απόσυρση
Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι ο στόχος της Κυβέρνησης ήταν και η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων ή και σκοπιμοτήτων με το νομοσχέδιο Κρατικών Εγγυήσεων.

«Ως ΕΔΕΚ θέλουμε να τονίσουμε πως η απόσυρση του νομοσχεδίου για τις Κρατικές Εγγυήσεις πέραν από το γεγονός ότι αφήνει την Κυβέρνηση ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη αποκαλύπτει και σκοπιμότητες. Αυτά επιβεβαιώνονται από τα πιο κάτω που παραθέτουμε:
-Γιατί η κυβέρνηση επέμεινε να μη γίνει αποσύνδεση της κρατικής επιχορήγησης από τις Κρατικές Εγγυήσεις προς τις Τράπεζες όπως ίσχυσε και σε άλλες χώρες της ΕΕ και επέμενε στην διασύνδεση τους;
-Για 40 ημέρες η Κυβέρνηση ετοίμαζε το νέο νομοσχέδιο για τις Κρατικές Εγγυήσεις επικαλούμενη συζητήσεις με κόμματα. Όταν με την πλειοψηφία των κομμάτων αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε καμία επαφή αυτό που επιβεβαιώνεται είναι πως το ενδιαφέρον της δεν επικεντρωνόταν εις την δημιουργία συνθηκών συναίνεσης και ετοιμασίας ενός νομοσχεδίου με την συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά ο στόχος της ήταν η εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας .Για αυτό και οι διαβουλεύσεις έγιναν με συγκεκριμένα κόμματα».
 
Όσον αφορά τις τροπολογίες της, η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν είχαμε απάντηση πού αυτές συγκρούονται σε σχέση με την δημοσιονομική πολιτική ή ακυρώνουν ή αποδυναμώνουν το νομοσχέδιο».

«Τα πάρα πάνω επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος της κυβέρνησης πέραν από την στήριξη αυτών που πραγματικά το είχαν ανάγκη λόγω οικονομικής κρίσης , ήταν και η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων ή και σκοπιμοτήτων», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.
 
«Έκλεισε τα αυτιά της στις υποδείξεις για βελτιώσεις»
Σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών, σημειώνει ότι απ’ την ώρα που η Κυβέρνηση απέσυρε τελικά το νομοσχέδιο που αφορούσε στις κρατικές εγγυήσεις, αξιωματούχοι τους επιδίδονται σ’ εκστρατεία παραπληροφόρησης της κοινωνίας.
 
«Η Κυβέρνηση επιχειρεί - ακόμα μία φορά - να μετακυλήσει τις ευθύνες της στην αντιπολίτευση ενώ μέχρι και τώρα αρνείται ν’ απαντήσει στο ερώτημα «τι ήταν αυτό που την ενόχλησε και απέσυρε το νομοσχέδιο». Η Συμμαχία Πολιτών επιμένει σ’ αύξηση της απευθείας χορηγίας στις μικρές / πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους».
 
«Με την απόσυρση του νομοσχεδίου η Κυβέρνηση απλά έκλεισε τ’ αυτιά στις υποδείξεις για βελτιώσεις και διέκοψε κάθε διάλογο. Με την απόσυρση του νομοσχεδίου, δεν επέτρεψε καν στις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν σχετικά».
 
«Ερωτήματα προκύπτουν και απ’ την επιμονή της Κυβέρνησης να μην καταθέσει ως ξεχωριστό νομοσχέδιο την απευθείας χορηγία (έστω την ελάχιστη) στις μικρές / πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους. Πρόκειται για διαφορετικό ζήτημα και χρήζει διαφορετικού νομοσχεδίου. Η Συμμαχία Πολιτών επιμένει στην πρότασή της για αύξηση της απευθείας χορηγίας στις μικρές / πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους».
 
«Άφησαν τις επιχειρήσεις αβοήθητες»
Η Κυβέρνηση μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση απόσυρσης του νομοσχεδίου για τις κυβερνητικές εγγυήσεις σε τράπεζες ουσιαστικά αφήνει αβοήθητη την οικονομία αφού δεν πέρασε το δικό της σχέδιο, σημειώνουν οι Οικολόγοι
 
«Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρχει μιας μορφής έλεγχος σε αυτή τη διαδικασία της παροχής εγγυήσεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία - που σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών έχει ρίσκο για ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο - η Κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει τις επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους έρμαιο στα νύχια της κρίσης λόγω κορωνοϊού».
 
Οι Οικολόγοι ζητούν τη στήριξη κυρίως στις μικρές και μεσαίες, ενώ καλούν την Κυβέρνηση να καταθέσει αμέσως και χωρίς άλλη καθυστέρηση αυτό που αποκαλεί σχέδιο Β’ και όχι να μας παραπέμπει στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν είχε αντιληφθεί - πάρα το γεγονός ότι της εξηγήθηκε από την αρχή και πριν δυο μήνες – ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης (μετά το πάθημα με τον Συνεργατισμό) δεν επρόκειτο να υποχωρήσουν στο θέμα του ελέγχουν από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Τώρα αναμένουμε τη κατάθεση του νέου πακέτου στήριξης για την οικονομία, του «Plan B» όπως το ονομάζει η Κυβέρνηση. Είμαστε πάντα στη διάθεση της Κυβέρνησης να υποβάλουμε προτάσεις για να γίνει ορθολογιστικά - και οικολογικά - η απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων», καταλήγουν οι Οικολόγοι.
 
«Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα»
Απαντώντας στις πρωινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου η Αλληλεγγύη, σημειώνει ότι «ο Κυριάκος Κούσιος, εμφανίζεται σε σειρά Μέσων Ενημέρωσης και επιδίδεται σε παραπληροφόρηση σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς αντίλογο».
 
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα είναι εμφανής. Όπως εμφανής είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει την αγωνιώδη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να διασφαλίσει ότι δεν θα καρπωθεί και πάλι η ολιγαρχία των πλουσίων (που πάντοτε βγαίνει κερδισμένη και πάντοτε στηρίζει την κυβέρνηση) τα κονδύλια των τραπεζών (αποταμιεύσεις του λαού) και τα κονδύλια της Ε.Ε, ως «σαμποτάζ» στο νομοσχέδιο για τις κυβερνητικές εγγυήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της Αλληλεγγύης.
 
Απευθείας χρηματοδότηση ζητά το ΕΛΑΜ
Το ΕΛΑΜ από την πλευρά του σημειώνει ότι η χθεσινή απόσυρση του Νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση και οι αντιδράσεις των Κυβερνητικών στελεχών αναδεικνύουν το γεγονός ότι πρώτιστος στόχος δεν είναι η ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζόμενων.
«Οι πιο πάνω ομάδες πληθυσμού έχουν παραμείνει ουσιαστικά αβοήθητες τους τελευταίους δύο μήνες, με την Κυβέρνηση, 40 ημέρες μετά την κατάθεση του Νομοσχεδίου να αναζητά λύσεις», τονίζει το ΕΛΑΜ.
 
Το ΕΛΑΜ θεωρεί ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για την απευθείας χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στις οποίες υπήρξε μείωση του κύκλου εργασίας τους, ώστε να επιλυθούν σε κάποιο βαθμό τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση το Κίνημά μας έχει καταθέσει πακέτο εξοικονομήσεων που αφορούν κονδύλια για παράνομους μετανάστες και συντήρηση οδοφραγμάτων και μουσουλμανικών τεμένων.

«Το ΕΛΑΜ με υπευθυνότητα και πλήρη επίγνωση των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν έχει καταθέσει το δικό του πακέτο προτάσεων προς την Κυβέρνηση. Επαναλαμβάνουμε πως μοναδική μας έγνοια είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βαθμό που θα τις καθιστά βιώσιμες, θα προστατεύει τον Κύπριο εργαζόμενο και θα τονώνει την Οικονομία του τόπου μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Δειτε Επισης

Καταχωρείται τελικά τη Δευτέρα η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο