Το παρασκήνιο του αιτήματος βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία για την πυρκαγιά στα κατεχόμενα

Περίπου 7500 στρέμματα έκταση έκαψε η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στο Διόριος και επεκτάθηκε μέχρι το Καπούτι, σύμφωνα με την «αστυνομία» που ανακοίνωσε και σύλληψη δεύτερου υπόπτου – εμπρηστή.
 
Η καμένη γη στον Κορμακίτη φτάνει τα 3500 στρέμματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «αστυνομίας», η φωτιά στον Κορμακίτη προκλήθηκε αρχικά σε δασική έκταση.
 
Την εβδομάδα 11 – 19 Μαΐου, στα κατεχόμενα προκλήθηκαν 67 πυρκαγιές.
 
Η «αστυνομία» ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη ενός υπόπτου με τα αρχικά Ο.Β, 37 ετών σχετικά με τις δύο φωτιές που προκλήθηκαν την ίδια μέρα με τις προαναφερόμενες πυρκαγιές, την Κυριακή 17 Μαΐου, στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος. Οι έρευνες για το θέμα, όπως προστίθεται, συνεχίζονται.
 
Ευχαριστίες Μπουρτζιού 
Στο μεταξύ, σε δήλωσή του για το θέμα ων πυρκαγιών στην περιοχή της Μόρφου, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού ευχαρίστησε για την εναέρια στήριξή τους στην κατάσβεση την Τουρκική Δημοκρατία «που πάντα τρέχει να βοηθήσει τον τ/κ λαό» και «τον Ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη για τη συμβολή του».

Ο κ. Μπουρτζιού αναφέρθηκε στην απώλεια πολλών ειδών και ζώων που ήταν μια προέκταση της φυσικής ζωής αλλά και πολλά δέντρα, μεταξύ αυτών δέντρα που για αιώνες ήταν σε αυτά τα εδάφη, τα ελαιόδεντρα – μνημείο. «Κι αυτό έχει αυξήσει τη λύπη μας».
 
Πρέπει να διαλευκανθούν τα αίτια της πυρκαγιάς με μια ευρεία έρευνα και εάν υπάρχει υπαίτιος πρέπει να του επιβληθεί η ενδεικνυόμενη ποινή, πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενος στο πώς ζητήθηκε η βοήθεια από την ε/κ πλευρά, ο Μπαρίς Μπουρτζιού εξήγησε ότι όταν ο κ. Ακιντζί είχε πάει επιτόπου στην περιοχή του Διόριος, ενημερώθηκε από τους Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι ότι είχε ζητηθεί βοήθεια από την Τουρκία και αναμενόταν να έρθουν ελικόπτερα. Στη συνέχεια, σε συνομιλία του με τους αρμόδιους της «κυβέρνησης» αλλά και του στρατού, ενημερώθηκε ότι η πυρκαγιά έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις και με συναντίληψη, αποφασίστηκε να ζητηθεί βοήθεια από τον «νότο».
 
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού, ο Τ/κ ηγέτης προσπάθησε αρκετές φορές επιτόπου να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν και τότε έδωσε εντολή του ειδικού του εκπροσώπου, Ερχάν Ερτσίν να μιλήσει με κάποιον εκπρόσωπο του Ε/κ ηγέτη.
 
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, ο κ. Ερτσίν συνομίλησε με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και το μέλος της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας, Παντελή Παντελίδη. Μετά την αρχική συμφωνία να γίνει η συνεργασία, είπε, με την ενεργοποίηση των αρμοδίων των ΗΕ, επιτεύχθηκε με τον σωστό τρόπο η επικοινωνία μεταξύ των αρμοδίων του «υπεξ» και της «ε/κ διοίκησης», λέγοντας πως «επιτεύχθη η επικοινωνία στο πιο υψηλό επίπεδο».
 
Στις συνομιλίες αυτές, συνέχισε ο κ. Μπουρτζιού, λέχθηκε στον κ. Ερτσίν ότι ήταν πολύ σημαντική η ασφάλεια πτήσεων και γι’ αυτό ζητήθηκαν από την τ/κ πλευρά να δώσει εκ των προτέρων τις συντεταγμένες πτήσεως και αυτό ζήτησε και ο Παντελής Παντελίδης, ο οποίος μίλησε με δικό του αίτημα με τον κ. Ακιντζί.
 
Κατόπιν, είπε, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, συμφώνησαν ότι χρειάζεται η μια πλευρά να βοηθά την άλλη όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοιου είδους καταστροφές.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη λύπη του για την καταστροφή στον κ. Ακιντζί που τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία στην κατάσβεση της φωτιάς.
 
Επιπλέον των ελικοπτέρων από την Τουρκία, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού, από τον «νότο» στάληκαν ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο και με την ευκαιρία αυτή θέλησε να ευχαριστήσει για ακόμη μια φορά την Τουρκία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Ευχαρίστησε τέλος όλους όσοι συνέβαλαν στο να τεθεί υπό έλεγχο και να σβηστεί η μεγάλη φωτιά. Κάθε φυσική καταστροφή μας δίδει μαθήματα από τα οποία πρέπει να βγαίνουν αποτελέσματα ώστε να μην ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο, κατέληξε ο Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων