Ιούνιο αρχίζει η Επ. Εσωτερικών συζήτηση Ν/σ για μεταρρύθμιση Τ.Α. με στόχο τη ψήφιση Σεπτέμβριο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα αρχίσει τη συζήτηση των νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρχές Ιουνίου και θα εργαστεί εντατικά με στόχο αυτά να ψηφιστούν σε νόμους εντός Σεπτεμβρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, προσθέτοντας ότι τη Δευτέρα θα αρχίσει η συζήτηση των προτάσεων νόμου για τροποποιήσεις των εκλογικών νόμων.
 
Κατά τη σημερινή συνεδρία της η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση του αναθεωρημένου κειμένου κανονισμών για τα σωματεία και ιδρύματα που αφορούν στα Έντυπα, Τέλη και Άλλες Ειδικές Διατάξεις και τις τρεις προτάσεις νόμου με τις οποίες θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε ανήλικους (κάτω των 18 ετών) και ταυτόχρονα θα αυξάνονται οι ποινές προς όσους πωλούν αλκοόλ σε ανήλικους.
 
Η κ. Μαύρου πρόσθεσε πως τα νομοθετήματα θα τεθούν ενώπιον των μελών της Επιτροπής για τοποθέτηση στην προσεχή συνεδρία της Επιτροπής που θα γίνει τη Δευτέρα στις 10.00 στο Συνεδριακό Κέντρο, και θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση στη συνεδρία που θα συγκληθεί μετά τη Δευτέρα.
 
Συνεχίζοντας η κ. Μαύρου είπε ότι τη Δευτέρα θα αρχίσει η συζήτηση των προτάσεων νόμου που στοχεύουν σε τροποποιήσεις των εκλογικών νόμων. Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση των προτάσεων αυτών στις επόμενες δύο συνεδρίες της Επιτροπής.
 
Με βάση τον κατάλογο που είχε ενώπιον της η Επιτροπή οι τροποποιήσεις αφορούν στην εκλογή είτε Δημάρχων και μελών δημοτικών συμβούλων, κοινοταρχών και μελών κοινοτικών συμβουλίων, μελών σχολικών εφορειών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των μελών της Βουλής, του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας και της νομοθεσίας για το αρχείο πληθυσμού σε σχέση με την εγγραφή εκλογέων. Είναι 15 προτάσεις νόμου και ένα σχέδιο απόφασης της Βουλής για αύξηση των Βουλευτών από 80 που είναι σήμερα σε 90 με το 70%, δηλαδή αύξηση από τους 56 Βουλευτές της ε/κ κοινότητας που είναι σήμερα στους 63.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών ανέφερε στη συνέχεια ότι επιχειρείται συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών ώστε είτε την 1η Ιουνίου είτε στις 15 Ιουνίου να αρχίσει η συζήτηση των 3 νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κ. Μαύρου σημείωσε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεδριάσει εντατικά για τη συζήτηση των νομοσχεδίων αυτών και ίσως να αποφασιστεί και η σύσταση ομάδας εργασίας για να διευκολύνει τη συζήτηση.
 
Παρατηρώντας ακολούθως ότι πρόκειται για τρία περίπλοκα νομοσχέδια, πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να καταστεί δυνατή η ψήφιση τους σε νόμους εντός Σεπτεμβρίου.
 
Ερωτηθείσα αναφορικά με τους κανονισμούς για τα σωματεία και ιδρύματα, η κ. Μαύρου είπε ότι έγιναν πολλές αλλαγές από την Επιτροπή Εσωτερικών, στην πλειοψηφία τους συμφωνημένες μεταξύ των μελών και με την Κυβέρνηση. Διαφωνίες παρουσιάζονται σε ένα -δύο σημεία που αφορούν κυρίως τον ρόλο του αρμοδίου Εφόρου και την παρέμβασή του στη λειτουργία των σωματείων.
 
Αναφορικά με τις τρεις προτάσεις νόμου, εκ των οποίων δύο κατατέθηκαν από κοινού από τους Βουλευτές Μιχάλη Γιωργάλλα και Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και αφορούν τροποποιήσεις του νόμου για την πώληση οινοπνευματωδών ποτών, και την τροποποίηση του νόμου για τα εξώδικα που κατέθεσε ο κ. Θεοπέμπτου, η κ. Μαύρου διευκρίνισε ότι η βασική διαφοροποίηση που επιφέρουν είναι η αύξηση της ηλικίας των ατόμων στα οποία μπορεί να πωλείται αλκοόλ από τα 17ο έτος της ηλικίας που είναι σήμερα στο 18ο.
 
Πρόσθεσε πως προβλέπουν επίσης σημαντική αύξηση εξωδίκων προστίμων για πώληση αλκοόλ σε ανήλικο ύψους 3.000 ευρώ ή και ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μήνες και ανέφερε ότι εκτός από κάποια επιμέρους σημεία τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις όπως και η κυβερνητική πλευρά που σημαίνει ότι οδηγούνται στην Ολομέλεια και υπερψηφίζονται. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού