Κλειδώνει στον τουριστικό χάρτη η Κυβέρνηση-Ζητήθηκαν δεδομένα 20 χωρών

Μια ανασκόπηση της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται λίγο πριν την εφαρμογή της δεύτερης φάσης καθώς και λεπτομερέστατη συζήτηση αναφορικά με την επόμενη φάση, που περιλαμβάνει άνοιγμα αεροδρομίων καθώς και επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας περιελάμβανε η πρωινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία των αρμοδίων υπουργών καθώς και των μελών της επιδημιολογικής ομάδας. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τις απόψεις των ειδικών για τα θέματα του τουρισμού και πλέον η ειδική διυπουργική επιτροπή που συστήθηκε για το θέμα των αεροδρομίων, θα παρουσιάσει το τελικό της σχεδιασμό στην έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή.
 
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παναγιώτη Σεντώνα, ανάμεσα στα θέματα που ζητήθηκαν οι απόψεις των επιδημιολόγων, είναι ο σχεδιασμός για άνοιγμα των αεροδρομίων, η κατηγοριοποίηση των χωρών σε χαμηλού, μέσου και υψηλού κινδύνου, τα χρονοδιαγράμματα του ανοίγματος καθώς και το ζήτημα επαναλειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.
 
Επίσης δόθηκαν σχετικές οδηγίες όπως ξεκινήσει η ετοιμασία των πρωτοκόλλων που θα διέπουν τη λειτουργία των αεροδρομίων και γενικά τη διαδικασία από την αναχώρηση ενός επιβάτη, μέχρι την άφιξή του στην Κύπρο, ώστε να είναι έτοιμα στην ώρα τους.
 
Μετά και τη σημερινή σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα, όπου η Κυβέρνηση άκουσε τις θέσεις των ειδικών, μοιάζει πλέον ορατό το ενδεχόμενο για λειτουργία των αεροδρομίων στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Πέτρο Καραγιάννη, κατά τη σύσκεψη υπήρξαν κάποιες εισηγήσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα λάβει αποφάσεις.
 
Με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και σε άλλες χώρες, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Μάλτα καθώς και κάποιες άλλες χώρες της Ε.Ε. που συγκαταλέγονται στις μικρές προς μεσαίες, παρουσιάζουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Κύπρο, ωστόσο αυτό που προβληματίζει, το υφυπουργείο Τουρισμού, είναι πως καμία εξ αυτών δεν ανήκει στην κατηγορία χωρών που μπορούν να εξάγουν μεγάλους αριθμούς τουριστών που θα καλύψουν το μεγάλο κενό, που δημιουργεί η απώλεια αγορών όπως της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας.
 
Όσον αφορά στους τουρίστες που θα έρχονται στην Κύπρο, υπέδειξε πως ο υφυπουργός τουρισμού έχει παρουσιάσει έναν κατάλογο από 20 χώρες και ζήτησε από την επιδημιολογική ομάδα να αναλύσει την εικόνα τους, σε σχέση με την πορεία της πανδημίας.
 
Ξεκαθάρισε πως τουρίστες προερχόμενοι από κάποιες χώρες, δεν θα χρειάζεται να προσκομίσουν χαρτί που να επιβεβαιώνει πως είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, όπως είχε ανακοινωθεί από κυβερνητικά χείλη, το άνοιγμα των αεροδρομίων τοποθετείται στις εννέα Ιουνίου.
 
Βέβαια μετά και τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που δημιουργούν προηγούμενο για σύντμηση των χρόνων μεταξύ των φάσεων, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί άνοιγμα των αεροδρομίων και νωρίτερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Μαραθώνια, χωρίς σημαντικά προβλήματα η υποβολή υποψηφιοτήτων για την ΤΑ-Όλα όσα έγιναν
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς