«Αφήσαμε τις επιχειρήσεις χωρίς χρήματα, ανησυχούν μήπως πετύχει ο Αναστασιάδης»

Ρήγμα στις σχέσεις Προεδρικού και κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει το αδιέξοδο και η απόσυρση στη συνέχεια του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις.

Ξέσπασε κατά των κομμάτων και κυρίως κατά του ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. Απορρίπτοντας τα περί πάρτι ημετέρων, ο κ. Κούσιος ανέφερε πως η Κυβέρνηση δέχθηκε τα περισσότερα που πρότειναν τα κόμματα.

«Η αντιπολίτευση πρότεινε τη διαχείριση των 2 δις που προτείναμε να την έχει το κράτος, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  είπε ότι δεν έχει το κράτος έτσι δυνατότητα. Εδώ και δύο μήνες πελαγοδρομούμε , εμείς συμβιβαστήκαμε για να έχουμε πλειοψηφία για να δώσουμε οξυγόνο στην οικονομία. Αυτά τα δύο δις δεν ανήκουν στο κράτος, τα έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους οι Τράπεζες . Η Κυβέρνηση έπεισε τις τράπεζες να διαθέσουν αυτό το ποσό και να κινδυνεύσουν να χάσουν το ποσό που δεν είναι εγγυημένο».

Το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις αποσύρθηκε όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αφού εάν περνούσαν οι τροπολογίες της Βουλής, τότε θα ακολουθούσε μια διαδικασία μηνών εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρούσε σε αναπομπή του νόμου.  

«Γίνεται μετά από δύο μήνες να μην ξέρουμε από τα πολιτικά κόμματα, τι τροποποιήσεις θα προτείνουν;.Δεν είναι τραγικό; Και θα έπρεπε λοιπόν να πάμε στη βουλή να περάσουν οι τροπολογίες και να έρθει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον αναπέμψει και να τρέχουμε στο Ανώτατο για μήνες για να έχουμε σε μήνες σχέδιο;  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρενέβη προσωπικά στις τράπεζες για να προστατεύσει τις μικρές επιχειρήσεις και να σωθούν θέσεις εργασίας.  Να κρατούν οι τράπεζες δύο δις και να έχω τους επιχειρηματίες, μικρούς και μεγάλους χωρίς χρήματα. Η κομμώτρια που θα ανοίξει αύριο το κομμωτήριο της, δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο και ρεύμα και θα της δίναμε ενίσχυση απευθείας, που είναι ένα άλλο μέρος του νομοσχεδίου για να μπορέσει να αγοράσει βαφές και σαμπουάν να εξυπηρετήσει τους πελάτες της».

Και ξεσπάθωσε κατά των κομμάτων, εκφράζοντας την άποψη ότι κάποιοι θέλουν να αποτύχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος όπως σημείωσε δεν θα αφήσει να χαθούν θέσεις εργασίας επαναλαμβάνοντας ως η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει πακέτο μέτρων για τις επιχειρήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ήμουν παρόν όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρηματολογούσε και έπεισε τις τράπεζες και όταν έρχεται η ώρα τα ξένα χρήματα να μπορέσει να τα διαθέσει στην οικονομία, ως οξυγόνο τι λένε τα πολιτικά κόμματα;  Να γίνει το άλφα, το βήτα κ.λπ. Να κάνουμε πανηγύρια στην πλάτη άλλων… Το τελευταίο ήταν ο Γενικός Ελεγκτής. Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα και θα το λύναμε. Το πρόβλημα είναι ότι είχαμε ένα ολοκαίνουριο παντελόνι και από τα πατσιάσματα που μπήκαν πάνω του στο τέλος δεν φαινόταν το παντελόνι αλλά μόνο τα πατσιάσματα. Στο τέλος της ημέρας θέλαμε να μην έχει εκτελεστική εξουσία η Κυβέρνηση. Θέλαμε μια κυβερνώσα Βουλή, η οποία να επιβάλει στην Κυβέρνηση πώς να κυβερνά.

Μιλάμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που το 2013 με την αποφασιστικότητα του και τους σχεδιασμούς του μας έφερε στο στάδιο, που φύγαμε από τα μνημόνια και επανήλθαμε στην ανάπτυξη. Αυτόν δεν εμπιστευόμαστε να διαχειριστεί την οικονομία , με δεδομένη την επιτυχία του. Μήπως αυτό είναι που ανησυχούν τα κόμματα; Μήπως ο Αναστασιάδης κατορθώσει και πάλι να βγάλει την Κύπρο από την οικονομική κρίση;  Με έχετε ακούσει και άλλες φορές σε τέτοιους τόνους; Νιώθω πολύ έντονα. Αφήσαμε τον κόσμο χωρίς χρήματα. Αφήσαμε τις επιχειρήσεις  χωρίς ρευστότητα και θα χαθούν θέσεις εργασίας. Δεν θα το επιτρέψει αυτό ο Νίκος Αναστασίαδης, θα φέρει πρόγραμμα και θα ενισχύσει την οικονομία  για να βγει η Κύπρος από την οικονομική κρίση. Ξέρουμε τις παραμέτρους του σχεδίου, αλλά να κάνουμε υπομονή μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα».

Ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά