Επί τάπητος νέα επίσπευση χαλαρώσεων-Άνοιγμα αεροδρομίων με προσθήκη χωρών

Με σύμμαχο τους καλούς επιδημιολογικούς δείκτες και αφότου κλείδωσε και ανακοίνωσε την β’ φάση της χαλάρωσης των μέτρων, η Κυβέρνηση ξεκινά από σήμερα το σχεδιασμό για τις επόμενες δύο φάσεις.

Πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν πως θα ακολουθηθεί η ίδια λογική, εάν συνεχίσουν τα κρούσματα να παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Θα επισπευσθεί, δηλαδή η άρση κάποιων χαλαρώσεων, ώστε να δραστηριοποιηθούν ενωρίτερα κάποιες επιχειρήσεις.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε στις δέκα το πρωί στο Προεδρικό, τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας. Στην παρουσία της διυπουργικής Επιτροπής, που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και με κύρια θέματα στην ατζέντα το άνοιγμα των αεροδρομίων και των τουριστικών επιχειρήσεων, θα συζητηθεί εκτενώς ο χρόνος αλλά και ο τρόπος των χαλαρώσεων. Οι επιδημιολόγοι θα κληθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα υπουργών, που προβαίνουν σε σχεδιασμούς που έχουν σχέση με τις επόμενες φάσεις χαλάρωσης.

Κλειδώνει το Σχέδιο Δράσης για τα αεροδρόμια
Ενώπιον της επιστημονικής ομάδας, θα τεθεί το προσχέδιο του σχεδίου δράσης για τα αεροδρόμια, οι λεπτομέρειες του οποίου θα κλειδώσουν αύριο. Ο στόχος είναι να τεθεί άμεσα, ενδεχομένως ακόμη και την Πέμπτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνέλθει εκτάκτως. Την ίδια ημέρα ή την επομένη θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί εύλογος χρόνος στις αεροπορικές εταιρείες και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρήσεις για να προετοιμαστούν.

Στο σχέδιο δράσης τοποθετείται για τις εννέα ή δέκα Ιουνίου το άνοιγμα των δύο αεροδρομίων της Κύπρου, με τις πτήσεις που θα επιτραπούν να συνδέονται με τους επιδημιολογικούς δείκτες κάθε χώρας. Όπως είναι γνωστό Ελλάδα και Μάλτα, από την Ε.Ε καθώς και το Ισραήλ, είναι οι τρεις πρώτες χώρες που θα πάρουν το πράσινο φως για πτήσεις από και προς την Κύπρο.

Ωστόσο, τα ποσοστά τουριστών που δύναται να αντλήσει η Κύπρος από αυτές τις χώρες είναι πολύ χαμηλά. Έτσι στο πλάνο αναμένεται να προστεθούν και άλλες, όπως είναι η Γερμανία ο δείκτης μετάδοσης της οποίας, έπεσε και πάλι κάτω από το ένα. Κυβερνητική πηγή, ανέφερε στον REPORTER πως οι χώρες της πρώτης φάσης του ανοίγματος θα είναι αρκετές.
 
Εκτός συζήτησης σε αυτή τη φάση, πάντως λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, είναι οι δύο χώρες που παραδοσιακά πριμοδοτούν με τους πιο πολλούς τουρίστες την Κύπρο, η Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσία.

Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο, είναι κατά πόσον θα ζητείται τεστ κορωνοϊού από τους επιβάτες των πτήσεων ενώ θα συζητηθούν και τα ιατρικά πρωτόκολλα για την τουριστική βιομηχανία. Αυτά τα πρωτόκολλα, έχουν ζητηθεί από κάποιες χώρες προκειμένου να ανάψουν και αυτές με τη σειρά τους, το πράσινο φως για πτήσεις από και προς την Κύπρο.

Η Κυβέρνηση, γνωρίζει καλά πως το μεγάλο στοίχημα με τον τουρισμό έχει χαθεί για φέτος. Γι’ αυτό το λόγο θα ενισχύσει τις προσπάθειες επιχειρήσεων για άντληση εγχώριου τουρισμού. Ενδέχεται, μάλιστα να ανοίξουν πιο νωρίς κάποια τουριστικά καταλύματα, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
 
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, στην γ’ φάση που αρχίζει 9 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 13 Ιουλίου, θα ανοίξουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και για κρουαζιερόπλοια, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα και τα γυμναστήρια. Η δ’ φάση θα περιλαμβάνει το άνοιγμα θεάτρων και σινεμά, φεστιβάλ, συναυλιών, καζίνο και παιδότοπων.  
 
Όπως ανακοινώθηκε χθες, εξάλλου αντί πρώτη Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Μάιου τελικά το άνοιγμα των παραλιών, των εκκλησιών και των πρακτορείων στοιχημάτων. Ήδη στο Υπουργείο Υγείας, έπιασαν δουλειά προκειμένου να ετοιμαστούν πρωτόκολλα για το άνοιγμα των χώρων αυτών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον