Η «μητέρα» Τουρκία, τα αιτήματα για βοήθεια και η μονόπλευρη ευαισθησία

Ήταν μέσα Απριλίου όταν ο Μουσταφά Ακιντζί αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον κορωνοϊό.
 
Παρά την άρνηση του ιδίου και άλλων «αξιωματούχων» του ψευδοκράτους να πραγματοποιούν τα τεστ κορωνοϊού στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας, προτιμώντας να έχουν τον πλήρη έλεγχο των αριθμών και των πληροφοριών και να τα διαχειρίζονται κατά το δοκούν και την μονομερή απόφασή τους για κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων, ο Ακιντζί, προτάσσοντας την υγεία των συνανθρώπων του, έβαλε την ουρά στα σκέλια και στράφηκε εκεί που ήξερε πως σίγουρα θα βοηθούσαν τους Τουρκοκύπριους… Το εκεί δεν ήταν στην Κωνσταντινούπολη, ούτε στην Άγκυρα, αλλά μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κλειστό οδόφραγμα, στη Λευκωσία.
 
Απαλλαγμένος από το βαρίδι των παράνομων «προεδρικών εκλογών», οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, ο Ακιντζί έκρινε ότι ήταν σε θέση να απορροφήσει τους πολιτικούς κραδασμούς και προχώρησε στην κίνηση που θα έσωζε ζωές, τις οποίες δεν έσπευσε να σώσει η «μητέρα» Τουρκία.
 
Στην Άγκυρα, άλλωστε, έχουν άλλες προτεραιότητες. Παρά τις προβλέψεις που έκαναν ότι, με τις απαραίτητες… παρεμβάσεις από τον Αλλάχ, ο κορωνοϊός θα νικηθεί, ακόμη υπάρχει δρόμος. Υπό τον φόβο της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης, δε, ακολουθήθηκε μία ανορθόδοξη οδός για τα lockdowns, που προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση, σε συγκεκριμένες περιοχές, για ολιγοήμερα χρονικά διαστήματα (κυρίως Σαββατοκύριακα), έτσι ώστε για το μεγαλύτερο διάστημα να συνεχίζεται κανονικά η οικονομική δραστηριότητα και, κατ’ επέκταση, η διασπορά του ιού.
 
Ο καταποντισμός της τουρκικής λίρας εν μέσω πανδημίας, αποδόθηκε με μεγάλη ευκολία στις ξένες δυνάμεις, που «θέλουν το κακό» της Τουρκίας. «Αυτή η στάση μας πάει πίσω στην απώλεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για την οποία το φταίξιμο ρίχθηκε στις δυτικές δυνάμεις, χωρίς να αναγνωρίζονται τα δικά της ζητήματα και προβλήματα», σχολίασε σχετικά στην DW ο Ihsan Yilmaz του Πανεπιστημίου Deakin της Μελβούρνης.
 
Είναι φανερό, συνεπώς, πως αυτή τη στιγμή, η τελευταία επένδυση που θα ήθελε να κάνει η Κυβέρνηση του Ερντογάν είναι στην κάλυψη των επιπλέον αναγκών των Τ/κ, τους οποίους έτσι κι αλλιώς συντηρεί. Κι αυτό, παρά τις πατριωτικές κορώνες στα κατεχόμενα, είναι καλά γνωστό, από τη δεινή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει. Γι’ αυτό και όταν προέκυψε άμεση ανάγκη για προστατευτικό και ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και χλωροκίνη, στράφηκαν στο νόμιμο κράτος, το οποίο ουδέποτε θα αρνείτο βοήθεια στους Τ/κ, ιδιαίτερα, δε, για ανθρωπιστικούς λόγους.
 
Ένα μήνα μετά, εν μέσω καύσωνα, ο Ακιντζί αποτάθηκε εκ νέου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στα κατεχόμενα μαινόταν μεγάλη φωτιά και ζήτησαν βοήθεια από την Τουρκία σε πτητικά μέσα. Η βοήθεια αυτή ήρθε, αλλά δεν ήταν αρκετή. Έτσι κινήθηκαν και πάλι διαδικασίες για συνδρομή από το νόμιμο κράτος, για δεύτερη φορά σε ένα μήνα.
 
Παρόλο που στις ελεύθερες περιοχές μαίνονταν την Κυριακή πολλές πυρκαγιές, η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα, θέτοντας στη διάθεση των Τ/κ δύο πτητικά μέσα, ενώ είχε σε ετοιμότητα και επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα. Για άλλη μία φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε την ευκολία με την οποία σπεύδει να προσφέρει άμεσα βοήθεια στους Τ/κ, όποτε της ζητηθεί, παρά τη δική τους στάση, που κάθε άλλο παρά εποικοδομητική μπορεί να χαρακτηριστεί.
 
Σε επίπεδο ηθικής, οι ανθρώπινες ζωές μπαίνουν πάντα πάνω από την πολιτική. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το αίτημα για βοήθεια ήταν μια πολιτική απόφαση και μια πολιτική πράξη. Το ίδιο και η θετική ανταπόκριση ή η αρνητική σε αυτό.
 
Αυτό φαίνεται, άλλωστε, από την ανταπόκριση των Τ/κ, όταν είναι οι Ε/κ που κινδυνεύουν. Την ώρα που τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρούσαν στα κατεχόμενα, σώζοντας ζωές και περιουσίες, ο κοινοτάρχης του Κάτω Πύργου έκανε δηλώσεις, καταγγέλλοντας ότι την προηγούμενη μέρα, όταν ασθενοφόρο επιχείρησε να μεταφέρει ασθενή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, εξαναγκάστηκε στο οδόφραγμα της Ζώδιας να επιστρέψει, με την πρόφαση τεχνικού προβλήματος στην μπάρα. Ακολούθως το ασθενοφόρο κατευθύνθηκε στον Άγιο Δομέτιο, όπου του απαγορεύτηκε η διέλευση, επειδή ο ασθενής δεν είχε ταυτότητα μαζί του. Το ασθενοφόρο επέστρεψε στη Ζώδια και ο ασθενής κατάφερε να περάσει τρεις ώρες αργότερα. Λίγες ώρες μετά δεν επιτράπηκε η είσοδος σε ασθενοφόρο, επειδή δεν συνοδευόταν από τα Ηνωμένα Έθνη και ο ασθενής αναγκάστηκε να πάει στη Λευκωσία μέσω Πάφου…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»