Σ. Κυριακίδου στον REPORTER: Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Ε.Ε. για την υγεία

Τη θέση ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχυθεί στον τομέα της δημόσιας υγείας, εκφράζει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξή της στον REPORTER.
 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται μιας μαραθώνιας παγκόσμιας προσπάθειας για τη συγκέντρωση των αναγκαίων πόρων ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα εμβόλια, τα μέσα διάγνωσης και οι θεραπευτικές αγωγές θα είναι διαθέσιμα παγκοσμίως και σε προσιτή τιμή. Το εμβόλιο θα είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας, και η Ευρωπαϊκή ηγεσία θα το διασφαλίσει αυτό», τονίζει.
 
Αποτιμώντας τη διαχείριση της πανδημίας που έκανε η ιδιαίτερη της πατρίδα, η Κύπρια Επίτροπος δηλώνει ότι έχει επανειλημμένα εξάρει τον τρόπο που η Κύπρος αντιμετώπισε την απειλή της πανδημίας. «Με πολλές θυσίες των πολιτών μας – μιας ολόκληρης κοινωνίας – έχουμε θέσει το πρόβλημα υπό έλεγχο. Δεν το έχουμε επιλύσει όμως», αναφέρει.
 
Σε ό,τι αφορά στις καλοκαιρινές διακοπές, η κ. Κυριακίδου υποδεικνύει ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων και ο τουρισμός δεν θα είναι χωρίς κινδύνους, εφόσον ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσά μας. Χρειάζεται επαγρύπνηση, τήρηση των αποστάσεων και αυστηρές υγειονομικές προφυλάξεις σε ολόκληρο το  πλέγμα του τουρισμού και των μεταφορών, έτσι ώστε να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν, πιθανές εξάρσεις της πανδημίας.
 
Δεν κολλήσαμε σε νομικισμούς
 
-Έχετε πρόσφατα δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλασμένη μόνο για τα εύκολα και παραμένοντας ενωμένοι μπορούμε να βγούμε νικητές. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, ωστόσο, φαίνεται πως αυτά τα αντανακλαστικά της ενότητας άργησαν να ενεργοποιηθούν και το κάθε κράτος τράβηξε δικό του δρόμο. Είναι η Υγεία πέραν της κοινής πολιτικής στην πράξη;
Από τις πρώτες φάσεις της κρίσης, η δική μας θέση ήταν ξεκάθαρη, ζητώντας Ευρωπαϊκές λύσεις για μια πρόκληση που ξεπερνούσε σύνορα, αρμοδιότητες και κυβερνήσεις. Από την αρχή ζήτησα καλύτερο συντονισμό και  περισσότερη αλληλεγγύη. Περισσότερη Ευρώπη, με άλλα λόγια στον τομέα της δημόσιας υγείας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό. Δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω πως όλοι τώρα συμφωνούν ότι ατομικά ή απομονωμένα κανείς δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει  μια τέτοια  πανδημία. Μόνο συλλογικά και ενωμένοι γινόμαστε ισχυροί έναντι της. 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποίησε από την αρχή όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να υποστηρίξει, σε όλα τα επίπεδα,  τον αγώνα των Κρατών Μελών. Η προστασία της υγείας των πολιτών, είναι για μας ύψιστη προτεραιότητα. Εντούτοις, θα πρέπει να έχουμε  υπόψη μας ότι η αρμοδιότητα για την δημόσια υγεία ανήκει εξολοκλήρου στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  και ως εκ τούτου o ρόλος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι  να συντονίζει και να συνδράμει στις πολιτικές αυτές.  Μπροστά στο φάσμα μιας παγκόσμιας πανδημίας όμως, δεν κολλήσαμε σε νομικισμούς και αρμοδιότητες. Πήραμε μια σειρά απτών πρωτοβουλιών για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, και για να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο.
 
-Μεγάλο στοίχημα είναι αυτή τη στιγμή η γρήγορη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου, που θα μας επιτρέψει να νικήσουμε τον κορωνοϊό. Προς ποιες κατευθύνσεις κινείται η Ε.Ε., ώστε να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια; Και πώς η Κομισιόν θα εξασφαλίσει την ορθή πρόσβαση σε όλα τα κράτη-μέλη;
Μια από τις απτές πρωτοβουλίες που προανέφερα ήταν αυτή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται μιας μαραθώνιας παγκόσμιας προσπάθειας για τη συγκέντρωση των αναγκαίων πόρων ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα εμβόλια, τα μέσα διάγνωσης και οι θεραπευτικές αγωγές θα είναι διαθέσιμα παγκοσμίως και σε προσιτή τιμή. Το εμβόλιο θα είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας, και η Ευρωπαϊκή ηγεσία θα το διασφαλίσει αυτό. Ο αρχικός στόχος για τη συγκέντρωση των 7,5 δισ. ευρώ, έχει ήδη επιτευχθεί. Αυτό αποτελεί μόνο την αρχή μιας που στο μέλλον θα χρειαστούν πολύ περισσότερα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει τη δική της εισφορά ύψους 1 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση και 400 εκατ. Ευρώ υπό μορφή εγγυήσεων δανείων.
 
-Εκτιμάτε ότι έχει αναδειχθεί η ανάγκη για στενότερη συνεργασία στον τομέα της Υγείας;
Πιστεύω ότι σίγουρα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Όπως δήλωσε ήδη η Πρόεδρος της Κομισιόν κα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κτίζουμε τώρα ένα νέο, ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υγεία. Αυτό θα είναι ένα ιδιαίτερα ουσιώδες βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω θωράκισης της υγείας των πολίτων μας και ενός πολύ πιο ενεργού ρόλου για την ΕΕ σε αυτά τα θέματα. 
 
Μεγάλο φάσμα πρωτοβουλιών αλληλεγγύης
 
-Θεωρείτε ότι υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση των συστημάτων υγείας από τις Βρυξέλλες ενόσω μάχονται κατά του αόρατου εχθρού;
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας η Επιτροπή έχει κινητοποιήσει 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της, για την απευθείας στήριξη των συστημάτων υγείας των Kρατών Mελών. Η Επιτροπή έχει στηρίξει, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο φάσμα πρωτοβουλιών αλληλεγγύης όπως την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και έχει στηρίξει οικονομικά τη μεταφορά ασθενών σε κράτη μέλη της ΕΕ.
 
Η Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτιστοποίηση της προσφοράς και της διαθεσιμότητας ζωτικής σημασίας φαρμάκων για τη φροντίδα των ασθενών. Δημιούργησε το «κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών για θέματα ιατρικού εξοπλισμού», το οποίο βοήθησε σημαντικά στον εντοπισμό των διαθέσιμων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών τεστ. Καθόρισε τις οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης εφαρμογών ιχνηλάτησης για κινητές συσκευές, οι οποίες να τηρούν τους κανόνες της ΕΕ, σε ότι αφορά  στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Συνέστησε ομάδα επιδημιολόγων, οι οποίοι παρείχαν καθοδήγηση σχετικά με επιστημονικά και συντονισμένα μέτρα διαχείρισης του κινδύνου, ενώ μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ECDC) εκδίδει όλες τις συστάσεις στον τομέα της υγείας. Δημιούργησε και χρηματοδότησε δε, απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες και προστατευτικές μάσκες, που διανέμεται εκεί όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας RescEU.
 
Παράλληλα έχουμε κινητοποιήσει 3,4 τρισεκατομμύρια ευρώ για την οικονομία, με στόχο να ανταποκριθούμε γρήγορα, σθεναρά και συντονισμένα στις επιπτώσεις της πανδημίας. Μέσω του μηχανισμού SURE στηρίζουμε τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας και βοηθάμε τους πολίτες να  διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους. Έχουμε αποδεσμεύσει 1 δισ. ευρώ ως εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EΤΕΠ), ώστε αυτό να μπορέσει να παράσχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις, κινητοποιώντας συνολικά 8 δισ. ευρώ.

Τουρισμός με προφυλάξεις
 
-Σε ότι αφορά το θέμα των φετινών διακοπών μας, ποια είναι η δική σας προτροπή;
Γνωρίζουμε πόσο οι Ευρωπαίοι πολίτες ανυπομονούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ειδικά μετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο, για όλους, χειμώνα. Οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει στον Ευρωπαϊκό χώρο θα καταστήσουν δυνατή μια προσεκτική και σταδιακή επανεκκίνηση. Ωστόσο, η άρση των περιοριστικών μέτρων και ο τουρισμός δεν θα είναι χωρίς κινδύνους, εφόσον ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσά μας. Χρειάζεται επαγρύπνηση, τήρηση των αποστάσεων και αυστηρές υγειονομικές προφυλάξεις σε ολόκληρο το πλέγμα του τουρισμού και των μεταφορών, έτσι ώστε να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν, πιθανές εξάρσεις της πανδημίας. Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι συνειδητοποιημένοι πως όσο ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της έξαρσης και της, εκ νέου, πιθανής επιβολής μέτρων αναχαίτησης του.
 
Θέσαμε το πρόβλημα υπό έλεγχο
 
-Με δεδομένη την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Κύπρος και τα βήματα χαλάρωσης τα οποία αποφάσισε, και έχοντας συνολική εικόνα για την κατάσταση στα υπόλοιπα κράτη μέλη και παγκοσμίως, πώς αποτιμάτε τη διαχείριση που έγινε εδώ;
Έχω επανειλημμένα εξάρει τον τρόπο που η Κύπρος αντιμετώπισε την απειλή της πανδημίας. Ο κόσμος έδειξε, στην πλειοψηφία του, υποδειγματική συμμόρφωση στα αυστηρά μέτρα που είχαν ληφθεί. Με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου βρισκόμαστε σε τακτική επαφή και έχουμε μια πολύ ουσιαστική συνεργασία.
 
Θέλω όμως παράλληλα να τονίσω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και τώρα που τα μέτρα αίρονται, σταδιακά. Όσο συνεχίζουμε να τηρούμε τις συστάσεις των επιδημιολόγων – τόσο περισσότερο αυξάνουμε τις πιθανότητες να αποκλείσουμε την επιστροφή σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις. Με πολλές θυσίες των πολιτών μας – μιας ολόκληρης κοινωνίας – έχουμε θέσει το πρόβλημα υπό έλεγχο. Δεν το έχουμε επιλύσει όμως. Ο ιός ακόμη κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Ενόσω δεν έχει ακόμη βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, θα πρέπει να ζούμε με αυτή τη «νέα καθημερινότητα».
 
Μας περιμένει ανηφορικός δρόμος
 
-Μόλις τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων σας βρεθήκατε αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή κρίση στη δημόσια υγεία, που μοιάζει βγαλμένη από σενάριο. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό για εσάς και πώς πιστεύετε ότι ο κορωνοϊός θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία σας ως Επίτροπος;
Η πρόκληση ήταν τεράστια από την πρώτη, κιόλας, στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου. Μην ξεχνάτε ότι από τη δική μας πλευρά η πρώτη ενεργοποίηση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης της ΕΕ, για την απειλή του COVID-19, έλαβε χώρα στις 9 Ιανουαρίου όταν το 99% των κρουσμάτων εντοπίζονταν μόνο στην Κίνα.
 
Ως Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ως μέλος της ομάδας η οποία έχει ορισθεί ειδικά για την διαχείριση της κρίσης από την Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, καλούμαι να φέρω εις πέρας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο,  που αφορά τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα, και όχι μόνο αυτό της υγείας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο κορωνοϊός δεν θα καθορίσει μόνο τη δική μου πορεία ως Επιτρόπου, αλλά όλων των συμπολιτών μας. Μας περιμένει ακόμη ανηφορικός δρόμος και δύσκολες μέρες. Όμως η συνειδητοποίηση αυτή δεν πρέπει να μας φοβίζει, ούτε να μας κλείνει στον εαυτό μας. Πρέπει να μας γεμίζει με πείσμα και αποφασιστικότητα ότι με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης θα τα καταφέρουμε.
 
Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε καθημερινά όλοι τη δική μας μάχη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει και τώρα το παγκόσμιο πρότυπο, της αλληλοβοήθειας και κυρίως του σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, προς τον κάθε συνάνθρωπο μας ξεχωριστά.

Δειτε Επισης

Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη