Το βήμα μπροστά, οι πρόσθετες ευθύνες και η περηφάνεια του Προέδρου

Το μήνυμα πως ο κίνδυνος δεν εξέλειπε, ο κορωνοϊός θα βρίσκεται για πολύ ακόμη ανάμεσά μας και τυχόν παρέκκλιση δεν θα οδηγήσει στο επόμενο αλλά στο προηγούμενο στάδιο, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας την άρση περιορισμών κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του.
 
«Κανένας κυβερνητικός σχεδιασμός, κανένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα είτε αντιμετώπισης της πανδημίας είτε των οικονομικών επιπτώσεων, δεν μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν δεν γίνει συνείδηση όλων ότι θα πρέπει με αυστηρότητα να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα ατομικής υγιεινής και των όρων υγειονομικής ασφάλειας στους χώρους εργασίας», προειδοποίησε ο Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά και στην ατομική ευθύνη, στο πλαίσιο της προσπάθειας για σταδιακή επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το πλάνο των χαλαρώσεων-Αναλυτικά τι ανοίγει σε κάθε φάση
 
«Από τις 4 Μαΐου γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα εξόδου από τα καταφύγια μας. Αυτό δημιουργεί μια πρόσθετη ευθύνη. Οφείλουμε όλοι με τη συμπεριφορά μας να προστατεύσουμε, πέραν από τον εαυτό μας, τους αγαπημένους, τους φίλους, τους συναδέλφους, τους συμπολίτες μας», υπέδειξε.
 
«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως η όποια πρόοδος ή ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων», πρόσθεσε. Οι οδηγίες, υπογράμμισε, είναι σαφείς. Θα πρέπει να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής αλλά και να ακολουθούμε πιστά τις υποδείξεις και τις κατευθυντήριες γραμμές της επιστημονικής ομάδας και των αρμόδιων Αρχών.
 
«Σήμερα», είπε, «κάνουμε ένα προσεκτικό βήμα μπροστά. Αν όλοι συμπεριφερθούμε με αίσθημα ευθύνης και επιδείξουμε την ίδια συνέπεια και σύνεση, δεν έχω αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστρέφουν οι τελειόφοιτοι, το επικρατέστερο σενάριο για νηπιαγωγεία και Δημοτικά
 
Διευκρίνισε, παράλληλα, πως η απόσταση που μας απομένει παραμένει, δυστυχώς, μεγάλη, ωστόσο η πρόοδος που συνεχίζει να παρατηρείται, μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε τις πρώτες φάσεις της στρατηγικής που υιοθετήσαμε για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
 
«Όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, τα πάντα εξαρτώνται από την αυστηρή τήρηση των επιδημιολογικών πρωτοκόλλων και των οδηγιών που θα εκδίδονται από τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία. Συνεπώς, οι αποφάσεις που περιλαμβάνουν τα μέτρα κατά την παρούσα ή τη δεύτερη φάση θα εξαρτηθούν απόλυτα από τους επιδημιολογικούς δείκτες και τις συστάσεις τις επιστημονικής ομάδας», επεσήμανε.
 
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τους πολίτες για την στάση που έχουν επιδείξει και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής, εκφράζοντας, μάλιστα, και περηφάνεια. «Επιτρέψετε μου δημόσια να δηλώσω πως νιώθω περήφανος πραγματικά για την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικοί εταίροι, την αριστεία των επιστημόνων μας, την αυτοθυσία που διακρίνει τους επαγγελματίες υγείας και όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ιδιαίτερα όμως όλους εσάς για την αξιοθαύμαστη υπομονή και πειθαρχία σε μέτρα πρωτόγνωρα για πολίτες που από τη φύση τους έμαθαν να ζουν ελεύθεροι», είπε.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστρέφουν στην εργασία τους οι δημόσιοι υπάλληλοι-Ποιοι εξαιρούνται, αλλάζουν τα ωράρια
 
«Θέλω να νιώθετε και σεις το ίδιο περήφανοι γιατί για άλλη μια φορά, χάρη στις προσπάθειες όλων, η μικρή μας πατρίδα γίνεται χώρα αναφοράς για τη μέχρι στιγμής επιτυχή αντιμετώπιση άλλης μιας κρίσης», σημείωσε. Ανέφερε, δε, πως είναι ακριβώς αυτή η πρόοδος που επέτρεψε την λήψη αποφάσεων για σταδιακή επάνοδο.
 
 Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, η ισχύς των μέτρων θα εξαρτηθεί και είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη συνέχιση επίδειξης αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης που η συντριπτική πλειοψηφία παραδειγματικά μέχρι σήμερα έχει επιδείξει. «Αλλά θέλω να είμαι και σχολαστικά επίμονος: Το άγνωστο της συμπεριφοράς του κορωνοϊού και η επιθετική φύση της ασθένειας δεν επιτρέπει, θα το επαναλάβω, καμία πλάνη και κανένα εφησυχασμό», υπογράμμισε.
 
Για αυτόν, είπε, και δεν είναι τυχαία η επιφυλακτικότητα στην αποδοχή σωρείας αιτημάτων εκπροσώπων επιχειρηματικών τομέων. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα άλλων χωρών, που αποκλιμάκωσαν μέτρα για να επιτύχουν νωρίτερα την επανεκκίνηση της οικονομίας και τώρα καταγράφουν νέα έξαρση κρουσμάτων και οπισθοδρόμηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε δύο φάσεις το άνοιγμα εκκλησιών-Τι ισχύει για λειτουργίες, γάμους και βαφτίσεις
 
Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ο Πρόεδρος επεσήμανε πως η Κυβέρνηση δεν παραγνωρίζει την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων, εργοδοτών και επιχειρήσεων και δόθηκε έμφαση στην ανάγκη στήριξης και προστασίας των θέσεων εργασίας και της ρευστότητας επιχειρήσεων. «Δεν διστάσαμε να διευρύνουμε τα κριτήρια, προκειμένου να στηριχθούν επαγγελματικές ομάδες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα εντάσσοντο στα προγράμματα στήριξης που η Κυβέρνηση εξήγγειλε», ανέφερε.
 
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Κυβέρνηση, με την ίδια υπευθυνότητα που αντιμετωπίζει την προστασία της δημόσιας υγείας, θα αντιμετωπίσει και τις οικονομικές επιπτώσεις και κινδύνους που προκάλεσε και προκαλεί η πανδημία», τόνισε, προσθέτοντας ότι γίνεται επεξεργασία συγκεκριμένων και συγκροτημένων σχεδίων, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού οικονομικής διαχείρισης της κρίσης. 
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tι αλλάζει με τα SMS από 4 Μαΐου και πότε καταργούνται

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων