Με μικροεκπλήξεις το διάγγελμα ΠτΔ-Δίνει τους βασικούς άξονες του πλάνου

Με μικρόεκπλήξεις, όπως διαμήνυσε ο καθηγητής και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάνης, αναμένεται το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο οποίο θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του πλάνου που κατάρτισε η Κυβέρνηση για αποκλιμάκωση των μέτρων που λήφθηκαν για τον κορωνοϊό.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την περασμένη εβδομάδα, βρίσκεται σε συνεχή επαφή, τόσο με τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής, όσο και με άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, με στόχο να παρουσιάσει ένα προσεγμένο πλάνο που θα εξασφαλίζει, αφενός την μερική επανεκκίνηση της οικονομίας και αφετέρου, δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια για να ξεφύγει η κατάσταση και να υπάρξει νέα έξαρση του ιού στην κοινότητα.
 
Αν και τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν διάφορες πληροφορίες ως προς το εύρος των μέτρων, αναμένεται πως θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, ενώ δεν αποκλείονται και εκπλήξεις. Αυτό άλλωστε εκτίμησαν και οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι που είχαν δύο συναντήσεις το τελευταίο πενθήμερο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διυπουργική επιτροπή.
 
Συγκεκριμένα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ. Πέτρος Καραγιάννης, επεσήμανε πως με την ανακοίνωση των μέτρων θα υπάρξουν και πράγματα που δεν έχουν συζητηθεί ενώ υπέδειξε πως θα υπάρχουν και θετικές εκπλήξεις.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο αποψινό του διάγγελμα στις οκτώ και τριάντα, αναμένεται να τονίσει πως η μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν τερματίστηκε, αλλά συνεχίζεται, αφού η νέα φάση στην οποία θα εισέλθει η χώρα από τις 4 Μαΐου κρύβει παγίδες και οι πολίτες θα πρέπει να επιδείξουν ανάλογη υπευθυνότητα που επέδειξαν και κατά το πρώτο στάδιο.
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα, αναμένεται να δοθεί, στον τρόπο επιτήρησης των μέτρων με την εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών, τόσο κρατικών όσο και δημοτικών. Πέραν της Αστυνομίας και του Υπουργείου Υγείας, ρόλο στην επιτήρηση των μέτρων θα αναλάβουν από την ερχόμενη εβδομάδα και άλλες υπηρεσίες, όπως οι Δήμοι, οι υγειονομικές υπηρεσίες των Δήμων και η Πολιτική Άμυνα.
 
Όπως και κατά την φάση ανακοίνωσης των περιοριστικών μέτρων, έτσι και τώρα, αναμένεται να εγερθούν διάφορα ερωτήματα στους πολίτες για τον τρόπο άρσης των μέτρων, για το τι θα επιτρέπεται και τι όχι. Για αυτό το λόγο προγραμματίστηκε διάσκεψη Τύπου των αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι θα αναλύσουν εις βάθος στους πολίτες τις πρόνοιες των αλλαγών.
 
Συγκεκριμένα αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός της συνέντευξης Τύπου είναι, οι αρμόδιοι υπουργοί να παραθέσουν λεπτομέρειες για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε σχέση με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων τους. 
 

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Να ξεκαθαρίσω ότι λύση δύο κρατών, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς
Ν. Παπαδόπουλος: Κάποιοι έχουν προδιαγράψει την ήττα μας, ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν είναι χαμένη ψήφος
Υπ. Γεωργίας: Aνάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, παραδίδοντας στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη πατρίδα,
Άμεσο άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης Θανάσης ζητά το ΕΛΑΜ-«Η απόφαση εκθέτει σοβαρά θεσμούς και πρόσωπα»
Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου για την απόφαση για Θανάση-Δεν αποκλείει ανακριτές με έγκριση Υπουργικού
Τίμησαν τη μητέρα του Θανάση οι Οικολόγοι-«Να αναλάβουν την ευθύνη τους, αυτοί που επέμεναν στην εκδοχή της αυτοκτονίας»
Ελπίζει για θετικά δεδομένα στη συνάντηση με Ολγκίν ο ΠτΔ-«Όταν δεν επιθυμεί να συζητήσει κάποιος, νιώθει αδυναμία»
Κ. Εκπρόσωπος: Αξιολογούνται συνεχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των πολιτών
Κ. Λετυμπιώτης: Μια μοιρασμένη κατεχόμενη πατρίδα δεν μπορεί να χωρέσει το μέλλον
Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα-«Λύση που να βασίζεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ»