Πώς θυμούνται τον Αλέκο Μαρκίδη Ιωάννης Κασουλίδης και Τιτίνα Λοϊζίδου

Για τη συνεισφορά του Αλέκου Μαρκίδη στον νομικό και πολιτικό κόσμο της Κύπρου, αλλά και για το κενό που αφήνει, μίλησαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και η Τιτίνα Λοϊζίδου. Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, βουλευτής και στέλεχος του ΔΗΣΥ, που διετέλεσε και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 77 ετών.
 
Για εξέχουσα προσωπικότητα κάνει λόγο ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας τη συνεισφορά του εκλιπόντος σε νομικά επιχειρήματα που προστέθηκαν στη φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Η κ. Λοϊζίδου θυμάται από την πλευρά της την καταλυτική προσφορά του Αλέκου Μαρκίδη, υπό την ιδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της Τουρκίας, σημειώνοντας τις αποφάσεις του Δικαστηρίου για κατοχύρωση των περιουσιακών δικαιωμάτωνόλων των Κυπρίων.
 
«Ο Αλέκος Μαρκίδης αφήνει ένα μεγάλο κενό στον νομικό κόσμο της Κύπρου, αλλά και στον πολιτικό κόσμο με τις σοφές παρεμβάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του» αναφέρει ο τέως Υπουργός Εξωτερικών. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι ο Αλέκος Μαρκίδης είχε μια πολιτική φιλοσοφία για το Κυπριακό και την ανάγκη λύσης του, στην οποία έμεινε σταθερός και πιστός και την υποστήριξε με σθένος, ακόμη και στους τελευταίους μήνες της ζωής του.
 
Ταυτόχρονα, συνεχίζει ο κ. Κασουλίδης, ήταν μια εξέχουσα νομική προσωπικότητα. «Τις νομικές του γνώσεις και τις εμπειρίες του τις χρησιμοποίησε σε όσες διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο» είπε, σημειώνοντας ότι ήταν ταυτόχρονα και ένας εξαιρετικός, μάχιμος δικηγόρος.
 
Όσον αφορά τη συνεισφορά του Αλέκου Μαρκίδη, μέσα από την εισαγωγή διαφόρων νομικών θέσεων που αξιοποιήθηκαν πολιτικά, ο κ. Κασουλίδης παραπέμπει στην περίοδο που ο ίδιος ήταν Υπουργός Εξωτερικών και ο Αλέκος Μαρκίδης Γενικός Εισαγγελέας τη Δημοκρατίας.
 
Θυμάται συγκεκριμένα την επίκληση από την Τουρκία της Συνθήκης Εγγυήσεως, μετά από την εισβολή και την αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Άγκυρα, κατά τρόπο που καταστρατηγούσε στην ουσία το νόημα της Συνθήκης. Ο Αλέκος Μαρκίδης παρουσίασε την αρχή του estoppel, που δεν δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να ονομάζεται εγγυήτρια δύναμη και να επικαλείται την Συνθήκη Εγγυήσεως, συμπληρώνει ο κ. Κασουλίδης.
 
Αναφέρεται και σε άλλα νομικά επιχειρήματα που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διεθνώς από τους διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως την επίκληση του Jus Cogens, μια αρχή του διεθνούς δικαίου που βασίζεται σε αξίες που θεωρούνται θεμελιώδεις για τη διεθνή κοινότητα και για τις οποίες δεν επιτρέπεται καμία παρέκκλιση.
 
Ως προς την προσωπική του εμπειρία, ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι «το να σχετίζεσαι με τον Αλέκο Μαρκίδη ήταν ένα ευχάριστο γεγονός, διότι μιλούσες με ένα πρόσωπο με ιδιαίτερη ευφυΐα, που σε έκανε να νιώθεις πολύ βολικά στις συνομιλίες και στις σχέσεις μαζί του».
 
Η Τιτίνα Λοϊζίδου αισθάνεται από την πλευρά της την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον Αλέκο Μαρκίδη για την καταλυτική, όπως λέει, προσφορά του στην προσφυγή της εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ. «Μετά την παραπομπή της υπόθεσης μου στο ΕΔΑΔ από την  Κυπριακή Δημοκρατία, την κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησαν στις τρεις ακροάσεις στο Δικαστήριο πρώτα ο Γενικός  Εισαγγελέας, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης και μετά ο κ.  Αλέκος Μαρκίδης το 1995 και1997» θυμάται.
 
Συνεχίζει, λέγοντας ότι ο Αλέκος Μαρκίδης, κατά την ακροαματική διαδικασία που έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 1995 για την ουσία της υπόθεσης, υποστήριξε ότι η συνεχιζόμενη παρεμπόδιση πρόσβασης στην περιουσία της στην Κερύνεια και η απώλεια ελέγχου της,  συνιστά παραβίαση του Άρθρου 1 του Πρωτόκολλου 1. «Μεταξύ πολλών άλλων νομικών επιχειρημάτων παρέθεσε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ  ότι η ‘ΤΔΒΚ’ είναι νομικώς άκυρη» λέει.
 
«Ακολούθως, ζήσαμε μαζί  την ιστορική απόφαση του ΕΔΑΔ, στις 18 Δεκεμβρίου 1996 όπου μέσα από την απόφαση αυτή, κατοχυρώθηκαν τα περιουσιακά ατομικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων, αποδεικνύοντας ότι η λεγόμενη ‘ΤΔΒΚ’ είναι μια υποτελής διοίκηση της Τουρκίας και ότι το βόρειο μέρος της Κύπρου ελέγχεται από τα τουρκικά στρατεύματα, με την Τουρκία να είναι υπεύθυνη για το τι συμβαίνει στα κατεχόμενα» συνεχίζει.
 
Επιπλέον, λέει η κ. Λοϊζίδου, η απόφαση αυτή  επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η παραβίαση του δικαιώματος ειρηνικής απόλαυσης των κατόχων περιουσίας στα κατεχόμενα είναι συνεχιζόμενη, ενώ αυτοί συνεχίζουν να είναι οι ιδιοκτήτες.
 
Παράλληλα, αναφέρεται στην ακροαματική διαδικασία για τις αποζημιώσεις το 1997, στην οποία συμμετείχε ο Αλέκος Μαρκίδης, ενώ λέει ότι συνεργάστηκαν μαζί του στενά, πάντα μαζί με τον δικηγόρο της, Αχιλλέα Δημητριάδη, σε μια πολύ επίπονη διαδικασία στην Επιτροπή Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου υπεισέρχονταν πλέον πολιτικές προεκτάσεις με την μερική εκτέλεση της απόφασης, τον Δεκέμβριο του 2003.
 
«Η διαχρονική συνεργασία μου με τον Αλέκο Μαρκίδη, ήταν πάντοτε μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού με κυριότερο γνώμονα την προάσπιση των Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων» καταλήγει η κ. Λοϊζίδου και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της προς την σύζυγό του.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας