Συνεδριάζει το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ-Κρατά μικρό καλάθι η Λευκωσία

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες ως προς τις αποφάσεις που θα λάβουν, τόσο το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών σήμερα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο, αναφορικά με τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, θα συμμετέχει η Κύπρος, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.
 
Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών, υπέδειξε πως η Τουρκία επέλεξε αυτή τη νέα πρόκληση με την αποστολή του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ σε αυτή τη χρονική συγκυρία, την ίδια ώρα που επιλέγει να προκαλέσει και σε άλλα σημεία, όπως τη Λιβύη και το Αιγαίο.
 
Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ο κ. Ερντογάν αξιοποιεί το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα είναι αφοσιωμένη στις συνέπειες της πανδημίας. Θέλει να δείξει ότι η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, δεν επηρεάζεται και συνεχίζει κανονικά. Εκμεταλλεύεται, δηλαδή, το γεγονός ότι η εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας είναι κρατική εταιρεία, αγνοώντας όλους τους κινδύνους για εκείνους που εργάζονται». 
 
Όσο αφορά τη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών σήμερα, ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως βρίσκεται σε επαφή με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Παρασκεύη ενώ ενημερώθηκε πως χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μετάξύ του ύπατου επιτρόπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης Μπορέλ, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. 
 
Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, αναμένεται να συζητηθεί σημερα στην τηλεδιάσκεψη αλλά και αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
«Πρεπει να λέμε τα πράγματα όπως έχουν. Δεν είναι η καλύτερη περίοδος. Θα αναμένουμε να δούμε τις συζητήσιες σήμερα και αύριο. Η δική μας προσέγγιση είναι ότι η Ε.Ε. έχει λάβει κάποιες αποφάσεις εδώ και καιρό και θα πρέπει τώρα να τύχουν υλοποίησης», ξεκαθάρισε ο κ. Χριστοδουλίδης.. 
 
«Κρατάμε μικρό καλάθι λόγω και της παρούσας συγκυρίας αφού δεν επηρεάζει βοηθητικά τους δικούς μας σχεδιασμούς. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς γιατί γνωρίζουμε τα δεδομένα στην Ε.Ε.», κατέληξε ο υπουργός. 
 
Την ίδια ώρα, σε νέα προκλητική δήλωση προέβη αργά το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, με αφορμή την αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας στη διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων από πλευράς της Τουρκίας, στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Η Ελλάδα, με τη σημερινή της δήλωση, για άλλη μια φορά επιδεικνύει τις μη ρεαλιστικές αντιλήψεις και τις στάσεις της που αρνούνται τα δικαιώματα σχετικά με τα προβλήματα στην περιοχή μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι σε δήλωσή του.

Ο Χαμί Ακσόι είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί σκόπιμα το γεγονός ότι η Τουρκία έχει νόμιμα και κυρίαρχα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα, ως συνιδιοκτήτης του νησιού, στους πόρους γύρω από το νησί», πρόσθεσε.

Ο Ακσόι είπε ότι η πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο «είναι η μινιμαλιστική και ασυμβίβαστη στάση του ελληνοκυπριακού δίδυμου».

«Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματα της χώρας μας όσο και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.
 

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση