Κυριακή 27 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Καθυστέρηση στο ενεργειακό πρόγραμμα-Το 2021 θα τρυπήσει «Γλαύκο» η Exxon

  12/04/2020 20:57
Καθυστέρηση στο ενεργειακό πρόγραμμα-Το 2021 θα τρυπήσει «Γλαύκο» η Exxon

Καθυστέρηση στο ενεργειακό πρόγραμμα-Το 2021 θα τρυπήσει «Γλαύκο» η Exxon

  12/04/2020 20:57
Καθυστέρηση σημειώνεται στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, εξαιτίας των πολλαπλών ανακατατάξεων που προκαλεί ανά το παγκόσμιο η πανδημία του κορωνοϊού.
 
Μία από τις εταιρείες που επηρεάζονται, τόσο από τον κορωνοϊό, όσο και από τις τιμές του πετρελαίου (οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πανδημία) είναι η Exxon Mobil, η οποία αποφάσισε να προβεί σε αναπροσαρμογές των σχεδιασμών της και μείωση των επενδύσεών της ανά το παγκόσμιο, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η Κύπρος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κορωνοϊός απειλεί και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου
 
Όπως πληροφορείται ο REPORTER, πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία επικοινώνησε με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, γνωστοποιώντας του ότι οι δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις που επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2020 στον στόχο «Γλαύκος», αναβάλλονται για το 2021.
 
Ο ενεργειακός κολοσσός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επανέλαβε στην επιστολή του τη δέσμευσή του του στην κυπριακή ΑΟΖ και γνωστοποίησε την επιστροφή του ένα χρόνο αργότερα. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η πρώτη γεώτρηση, η οποία επρόκειτο να γίνει το καλοκαίρι, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2021 και η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022.  
 
Αυτή η εξέλιξη δεν έπεσε, βεβαίως, ως κεραυνός εν αιθρία στο Υπουργείο Ενέργειας, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις και με την κοινοπραξία ENI-TOTAL εδώ και μερικές ημέρες, αναφορικά με τις δικές τους προγραμματισμένες γεωτρήσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του προγραμματισμού, η ΕΝΙ επρόκειτο να μετακινήσει το γεωτρύπανό της στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ εντός Απριλίου, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί, τουλάχιστον εντός του τρέχοντος μήνα.
 
Η γεώτρηση δεν έχει επισήμως αναβληθεί, όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, για μία σειρά από λόγους, να πραγματοποιηθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων και αναμένεται ότι θα υπάρξει και εκεί κάποια καθυστέρηση, αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η έκτασή της.
 
Εξαιτίας του κορωνοϊού, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα, πέραν των οικονομικών, που σχετίζονται με την μετακίνηση προσωπικού, υλικού, την τροφοδοσία αλλά και τις συνθήκες μέσα στις πλατφόρμες, γεγονός που θέτει ζητήματα υγείας και ασφάλειας εν μέσω της πανδημίας.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας