Κλειδώνει σε επέκταση μέτρων το Υπουργικό, ανακοινώνει τις αποφάσεις ο Πρόεδρος

Σημαντικές αποφάσεις, που θα καθορίσουν εν μέρει και την καθημερινότητα των πολιτών για το επόμενο διάστημα, αναμένεται να λάβει κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σκιά των ανακοινώσεων που γίνονται καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας και που αποδεικνύουν πως τα προηγούμενα μέτρα «έπιασαν τόπο» και πως ήταν καθοριστικά για το σπάσιμο της αλυσίδας του κορωνοϊού.
 
Θεωρείται δεδομένο πως το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται στις 11 το πρωί, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως στην επέκταση των μέτρων, απαγόρευσης κυκλοφορίας, αναστολής λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων και απαγόρευσης συναθροίσεων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Πάσχα κατ΄οίκον
Πέραν των αποφάσεων για επέκταση των μέτρων, ένα άλλο ζήτημα που ενδιαφέρει τους πολίτες ενόψει του Πάσχα, είναι τι θα ισχύσει τελικά την Μεγάλη Εβδομάδα. Θα πρέπει όμως να θεωρείται από όλους δεδομένο πως το φετινό Πάσχα θα γίνει κατ΄ οίκον και σε στενό οικογενειακό κύκλο, μακριά από την πολυκοσμία και τη βαβούρα από τις κροτίδες και τις λαμπρατζιές των προηγούμενων ετών, αλλά μακριά και από τα πλούσια και μεγάλα τραπέζια και τις οικογενειακές συνάξεις που είχαν την τιμητική τους την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.
 
Δεδομένης και της χθεσινής παρέμβασης του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ της διατήρησης των μέτρων με στόχο την μη εξάπλωση του ιού, δεν αναμένονται αντιδράσεις στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, αφού όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για διατήρηση των μέτρων μέχρι την πλήρη εξάλειψη του προβλήματος.
 
Επεκτείνονται τα πέντε σχέδια του Υπουργείου Εργασίας
Όσο αφορά τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη εργοδοτών και εργαζομένων, η αρμόδια υπουργός αναμένεται να ζητήσει την έγκριση του Προέδρου και των συναδέλφων της, για σταδιακή επέκταση τους αναλόγως και των εξελίξεων, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως με βάση το διάταγμα που βρίσκεται σε ισχύ αυτά ολοκληρώνονται στις 13 Απριλίου.
 
Την ίδια ώρα, όπως άλλωστε εξηγήθηκε και από τους επιδημιολόγους η άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν να κάνουν με την απαγόρευση κυκλοφορίας και την αναστολή εργασιών σε μια σειρά από κλάδους, δεν θα γίνει εν μια νυχτί, αλλά σταδιακά. Όμως πέραν τούτου, βασικός άξονας γύρω από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, παραμένει να μην γίνουν απολύσεις, συνεπώς η όποια βοήθεια δοθεί στις επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες, μέσω των πέντε σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, θα βασίζεται σε αυτή τη φιλοσοφία.
 
Στο πίσω μέρος του μυαλού των Κυβερνώντων βρίσκεται και η επόμενη ημέρα της κρίσης η οποία θα συνοδεύεται και από νέα πακέτα για στήριξη και αναζωογόνηση της οικονομίας με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο. Όλες οι αποφάσεις όμως θα ληφθούν εν καιρώ και μετά κι από τις ανάλογες διαβεβαιώσεις των ειδικών.
 
Ανακοινώσεις για τους φοιτητές
Στην ατζέντα του Υπουργικού θα βρεθεί και το καυτό ζήτημα των φοιτητών οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και ζητούν επιτακτικά την επιστροφή τους στην Κύπρο. Ήδη σχεδόν πέντε χιλιάδες φοιτητές εκδήλωσαν ενδιαφέρον μέχρι χθες το βράδυ για να επιστρέψουν στην Κύπρο.

Σήμερα αφού το Υπουργικό μελετήσει τους αριθμούς, αναμένεται να εγκρίνει τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εξωτερικών για σταδιακή επάνοδό τους στην Κύπρο. Η επάνοδος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τεστ αλλά και καραντίνα 14 ημερών σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές που θα επαναπατριστούν.
 
Ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απευθυνθεί στον λαό για να ανακοινώσει ο ίδιος τις αποφάσεις που θα ληφθούν, αλλά και απευθύνοντας εκ νέου κάλεσμα για πλήρους συμμόρφωσης με τα διατάγματα για το πλήρες σπάσιμο της αλυσίδας του κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»