Το Κυπριακό πιο βαθιά στον πάγο λόγω κορωνοϊού

Το 2020 μπήκε, έτσι κι αλλιώς, με κακούς οιωνούς για το Κυπριακό. Η πολυαναμενόμενη τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο περί τα τέλη Νοεμβρίου δεν δημιούργησε συνθήκες αισιοδοξίας, ενώ η Τουρκία, προκλητική όσο ποτέ, συνέχιζε να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ, να διοχετεύει παράνομα μετανάστες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με το θέμα των Βαρωσίων.
 
Η πραγματικότητα είναι πως η χρονιά μπήκε με την τουρκική πλευρά να δείχνει εμπράκτως πως ουδεμία πρόθεση είχε να γίνει κάποιο βήμα βελτίωσης του κλίματος ή των συνθηκών που επικρατούσαν στο Κυπριακό, το οποίο θα επέτρεπε την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Κατέστη αρκετά νωρίς σαφές πως οι όποιες εξελίξεις θα έπρεπε να αναμένονται μετά τον Μάιο, καθώς η τουρκική πλευρά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει οποιεσδήποτε μεταβολές στην κατάσταση πραγμάτων του Κυπριακού πριν από τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, που ήταν προγραμματισμένες για τον Απρίλιο.
 
Παράνομες «εκλογές» δεν πρόκειται να γίνουν στις 26 Απριλίου, ωστόσο, καθώς, εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό που λήφθηκαν στα κατεχόμενα, αποφασίστηκε η μετάθεσή τους στις 11 Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, αν η Τουρκία επιμένει στην γραμμή πως δεν πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις πριν από την όποια αλλαγή μπορεί να προκύψει στον διαπραγματευτή της τουρκικής πλευράς μέσα από την κάλπη, ακόμα κι αν οι συνθήκες με τον κορωνοϊό το επιτρέπουν (κάτι που παραμένει αμφίβολο) δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πριν από τις «προεδρικές εκλογές».
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθούν, τελικά, οι διαδικασίες στα κατεχόμενα, θα βρίσκονται σε εκλογικούς ρυθμούς και τα κόμματα στις ελεύθερες περιοχές, καθώς εκείνη αναμένεται να είναι η περίοδος που θα ψάχνουν υποψηφίους για καταρτισμό των ψηφοδελτίων και θα ετοιμάζουν προγραμματικές θέσεις, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2021, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς η όποια προσπάθεια μετά τον Οκτώβριο θα συντρέχει με την προεκλογική εκστρατεία. Όσο, δε, πλησιάζει η ημερομηνία πραγματοποίησης των βουλευτικών εκλογών, τόσο πιο κακή θα θεωρείται η χρονική περίοδος για μια πενταμερή διάσκεψη.
 
Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολλές φορές διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί υπό απειλή, θα πρέπει, πέραν του κατάλληλου χρόνου, να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή η Τουρκία να αποφύγει να συνεχίσει τις προκλητικές και παράνομες πράξεις της σε ξηρά και θάλασσα, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διαπραγμάτευση. Αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο δεν γνωρίζουμε κατά πόσον η Άγκυρα θα επιστρέψει ή όχι στην πειρατική της συμπεριφορά το επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονείται, πως η κατάσταση πραγμάτων επί του εδάφους έχει αλλάξει λόγω κορωνοϊού, καθώς πλέον τα οδοφράγματα είναι κλειστά. Το πρώτο βήμα που ενδεχομένως να γίνει, όταν το επιτρέπουν τα επιστημονικά δεδομένα, είναι μια σταδιακή επιστροφή στο status quo και στην ελεύθερη διέλευση από και προς τις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές. Από τη στιγμή, όμως, που δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν σωστά τέτοιες μετακινήσεις, αυτό δεν είναι κάτι που διαφαίνεται σύντομα στον ορίζοντα. Ως εκ τούτου, στο παρόν στάδιο, φαντάζει ιδιαίτερα απομακρυσμένο να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη άμεσα και σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, να ανοίξουν τα οδοφράγματα και να παρουσιαστεί αυτό ως κάποιας μορφής πρόοδος στο βαλτωμένο Κυπριακό.
 
Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, πάντως, το Κυπριακό φαίνεται να σπρώχνεται όλο και πιο βαθιά στον πάγο που είχε τοποθετηθεί εδώ και καιρό…
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»