Παρασκευή 5 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου με σταθερή προοπτική ο οίκος Fitch

  04/04/2020 09:38
Διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου με σταθερή προοπτική ο οίκος Fitch

Διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου με σταθερή προοπτική ο οίκος Fitch

  04/04/2020 09:38
O οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο BBB- διαφοροποιώντας, ωστόσο, την προοπτική από θετική σε σταθερή, επικαλούμενος τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία και τη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης.
 
«Η αλλαγή στην προοπτική αντανακλά τον σημαντικό αντίκτυπο της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19 στην κυπριακή οικονομία και τη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης», αναφέρει ο Fitch σε πράξη αξιολόγησης που εξέδωσε χθες βράδυ.
 
Ο οίκος αναμένει σημαντική επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αλλά και αύξηση του δημοσίου χρέους, λόγω της οικονομικής ύφεσης και των ελλειμμάτων στα δημόσια οικονομικά, συνεπεία της πανδημίας.
 
Ειδικότερα, ο Fitch εκτιμά πως το κυπριακό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί με ρυθμό πέραν του 2% το 2020, αντανακλώντας τον αρνητικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, ο οίκος τονίζει πως οι κίνδυνοι στο βασικό αυτό σενάριο είναι καθοδικοί (επί τα χείρω), καθώς εκτιμάται ότι η κρίση του κορωνοϊού θα περιοριστεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και ότι θα ακολουθήσει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021.
 
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών, αναδεικνύει το Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch.

«Σε σχέση με την ανακοίνωση του  διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitcch, όπου διατηρείται η πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, έστω και με σταθερό ορίζοντα, καταδεικνύεται ότι η υπεύθυνη διαχείριση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών από την Κυβέρνηση αποτελεί το κλειδί για τη διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
 
«Ιδιαίτερα κάτω από τις δύσκολες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία και στις διεθνείς αγορές λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού και τις οικονομικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, το Υπουργείο Οικονομικών παραμένει αφοσιωμένο στη διατήρηση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας, διασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διατήρηση θέσεων εργασίας και στήριξη της οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Εξάλλου, ο οίκος θεωρεί πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε μια βαθιά βραχυπρόθεσμη ύφεση το 2020 λόγω της πανδημίας και ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 4,2% το 2020, με ρυθμό ανάπτυξης 2,9% να ακολουθεί το 2021. Σημειώνει ωστόσο ότι «υπάρχει ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας στις προβλέψεις και ότι οι κίνδυνοι είναι σταθερά καθοδικοί».
 
«Στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων και μιας ευρύτερης συνέχισης των μέτρων περιορισμού, η οικονομική απόδοση θα είναι σημαντικά πιο αδύναμη το 2020 και το 2021», συμπληρώνει.
 
Για τα δημόσια οικονομικά, ο Ftich εκτιμά ότι η ύφεση και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για περιορισμό των συνεπειών του κορωνοϊού θα έχουν ως αποτέλεσμα «μια σημαντική επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου φέτος». Για το κυβερνητικό πακέτο μέτρων, ο οίκος σημειώνει πως αναμένει δημοσιονομική χαλάρωση, κυβερνητικές χορηγίες και προστασία θέσεων εργασίας, μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2020 σε σύγκριση με πλεόνασμα 2,8% το 2019.
 
Πέραν της αναμενόμενης αύξησης του δημοσίου χρέους φέτος, ο οίκος εκτιμά ότι ο παραμένει κίνδυνος πραγματοποίησης δυνητικών υποχρεώσεων για τον κρατικό ισολογισμό λόγω της εύθραυστης κατάστασης του τραπεζικού συστήματος και των καθοδικών κινδύνων στην οικονομική προοπτική.
 
Σύμφωνα με τον Fitch, o τραπεζικός τομέας χαρακτηρίζεται από «εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων», που συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα κεφάλαια των τραπεζών.
 
Αναφορικά με τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση, ο Fitch σημειώνει ότι αυτοί είναι η μείωση των κινδύνων που μπορεί να επιφέρει ο τραπεζικός τομέας στο κράτος, για παράδειγμα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ενδείξεις ότι η σχέση δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ μετά την αύξηση του 2020 θα επιστρέψει σε πτωτική πορεία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και η μείωση της ευπάθειας σε εξωγενείς κλυδωνισμούς, όπως η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.
 
Αντίθετα, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση του κυπριακού αξιόχρεου είναι ο ισχυρότερος και πιο διατηρήσιμος αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού, οδηγώντας σε επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων, η αύξηση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα λόγω επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και η διακοπή της πτωτικής πορείας του δείκτη δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ λόγω διαρθρωτικής (συνεχόμενης) δημοσιονομικής χαλάρωσης, αδύναμης ανάπτυξης και η πραγματοποίηση δυνητικών κινδύνων για τα δημόσια οικονομικά.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας