Κόμματα τιμούν την 1η Απριλίου υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας

Η επέτειος έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 τιμάται φέτος, υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες κατ΄οίκον περιορισμού που επιβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, με ανακοινώσεις και γραπτές δηλώσεις των κομμάτων.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι την 1η Απριλίου κάθε χρόνο, ανασταίνουμε μέσα μας ανθρώπους που δεν λογάριασαν ούτε καν την ίδια τη ζωή τους, μπροστά στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και δεν λιγοψύχησαν και έπεσαν μαχόμενοι για μια Κύπρο ελεύθερη και ανεξάρτητη.
 
«Η ελευθερία και η ανεξαρτησία αποτελούν κορυφαίες αξίες του Έθνους μας και επιβεβαιώνονται και μέσα από τη μνήμη της 1ης του Απρίλη ως βάση και δεσμός άρρηκτος με τον Ελληνισμό», προσθέτει ο κ. Νεοφύτου.
 
Αναφερόμενος στις συνθήκες που διέρχεται  ο τόπος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι  αυτές τις ώρες όμως, στον αγώνα που δίνουμε για αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού, το μέλημα για την πατρίδα μας πρέπει να είναι η συλλογική ανύψωση της ατομικής ευθύνης, από το δικό του μέτωπο ο καθένας, από το σπίτι του, από το καταφύγιό του.
 
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «μαζί θα νικήσουμε και αυτό τον εχθρό».
 
Σε διακήρυξη του κόμματος για την επέτειο αναφέρεται ότι δικαίως ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. αποτελεί ακόμη μια ανανέωση των πηγών που δροσίζουν τις φλέβες του νεοελληνικού βίου εφόσον στην πρώτη γραμμή πρόταξε τα στήθη του το ωραίο απέναντι από το ισχυρό, με αποτέλεσμα την ανεξαρτητοποίηση και την ανάδειξη κατόπιν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη στους αγωνιστές της αντιαποικιακής πάλης, γιατί απέδειξαν σε όλο τον κόσμο, ότι καμιά σιδερόφραχτη αυτοκρατορία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εκπλήρωση του αέναου πόθου για ελευθερία και αξιοπρέπεια, ότι καμιά καταπίεση δεν αντέχει μπροστά στην παντοδύναμη επιθυμία για δικαίωση.
 
Προσθέτει ότι «σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας, με την πολιορκία της Τουρκίας να συνεχίζεται για σαράντα έξι χρόνια και την επίθεση του ύπουλου και θανατηφόρου ιού να μαίνεται, ας αντλήσουμε δύναμη από τη δύναμη τους, κουράγιο από το κουράγιο τους και αντοχή από τις δικές τους αντοχές, για να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου, για ευημερία και υγεία του λαού».
 
Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση της για την επέτειο αναφέρει ότι γιορτάζουμε φέτος την λαμπρή επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 μέσα σε συνθήκες οι οποίες προσφέρονται για προβληματισμό αλλά και για συνειδητοποίηση του μεγαλείου των αγωνιστών, που αψηφώντας τις απειλές, τους κινδύνους και την υπεροχή των αποικιοκρατών, αγωνίστηκαν και αυτοθυσιάστηκαν για την πολυπόθητη ελευθερία. 
 
Προσθέτει ότι οι νεαροί αγωνιστές με τα πενιχρά μέσα που είχαν και χωρίς να φοβούνται την βαρβαρότητα των Βρετανών, αγωνίστηκαν μέχρι τέλους για αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού, αναφέροντας ότι το καλύτερο μνημόσυνο προς τους αγωνιστές του 1955-1959 είναι να διαφυλάξουμε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κρατήσουμε ζωντανό τον αγώνα κατά της τουρκικής κατοχής μέχρι την αληθινή απελευθέρωση της πατρίδας μας.
 
Η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει ότι ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού, είναι σύμβολο του άσβεστου πόθου του λαού μας για την ελευθερία και τη δημοκρατία και αποτελεί το ηρωικό παράδειγμα ότι ο λαός μας δεν αισθάνθηκε ποτέ  μικρός για να τα βάλει με τους μεγάλους αλλά με όπλο το μεγαλείο της ψυχής κατάφερε να κερδίσει.
 
Προσθέτει πως ήρθε η ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει πίεση πάνω στη Βρετανία ώστε να την εξαναγκάσει να αλλάξει στάση στο Κυπριακό και  με την ευκαιρία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να ανοίξει επιτέλους και το ζήτημα των στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο..

Το Κίνημα Αλληλεγγύη αναφέρει πως εξήντα πέντε χρόνια μετά την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας οι θυσίες και η νίκη των ηρώων και των παλικαριών της ΕΟΚΑ παραμένουν φάρος φωτεινός. Το Κίνημα προσθέτει ότι ο  κυπριακός λαός την 1η Απριλίου του 1955 απέδειξε ότι το αίτημα του για την Ένωση δεν ήταν ψεύδος και απάτη, με εκατόμβες θυμάτων διατράνωσε σε όλη την υφήλιο το δικαίωμα του στην αυτοδιάθεση των λαών και υποχρέωσε τους Άγγλους να ομολογήσουν ότι «στρατηγικά η ΕΟΚΑ ήταν αήττητη» και συμπληρώνει ότι ο αγώνας για την ελευθερία συνεχίζεται.
 
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  σε ανακοίνωση τονίζει ότι ουδείς δικαιούται να ξεχνά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, ακόμα και μέσα σε αυτές τις δραματικές συνθήκες της πανδημίας.
 
Προσθέτει πως η στάση των αγωνιστών της ΕΟΚΑ  που ακόμα μια φορά φύλαξαν «Θερμοπύλες» κατά τον Καβάφη, αποτελεί ένα φάρο αξιοπρέπειας για όλους εμάς που ζούμε μια ακόμα ταραχώδη και απειλητική για την Κύπρο εποχή.
 
Το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωση αναφέρει ότι μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού ο κυπριακός Ελληνισμός τιμά σήμερα τον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ για αυτοδιάθεση και ένωση και προσθέτει ότι «δυστυχώς ο αγώνας για τη λευτεριά και την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα δεν δικαιώθηκε ποτέ, ωστόσο από τις θυσίες των ηρώων μας ο κυπριακός Ελληνισμός έχει σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία, που για το ΕΛΑΜ αποτελεί την τελευταία ασπίδα προστασίας του Ελληνισμού στην Κύπρο.
 
Η Δημοκρατική Παράταξη αναφέρει πως φετινή επέτειος μας βρίσκει σε μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή με την κοινωνία να δίνει κρίσιμη μάχη ενάντια στον θανατηφόρο ιό. Προσθέτει ότι η 1η Απριλίου 1955 έθεσε τα θεμέλια, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, για τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας