Λιλλήκας: Μηδενικά επιτόκια ή καταψήφιση των ρυθμίσεων

Κόκκινη γραμμή αποτελεί για τη Συμμαχία Πολιτών ο όρος για (σχεδόν) μηδενικά επιτόκια στη Νομοθετική ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή.
 
Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος και βουλευτής του κόμματος Γιώργος Λιλλήκας σημειώνει ότι χωρίς την υιοθέτηση της πρότασης για σχεδόν μηδενικά επιτόκια, η καταψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τον ίδιο αποτελεί μονόδρομο.
 

Μάλιστα, χαρακτηρίζει πρόκληση άνευ ορίων την άρνηση των τραπεζών, με τις ευλογίες Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, να υιοθετήσουν την πρόταση για μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά επιτόκια. «Την ώρα που η υπόλοιπη κοινωνία υπόκειται ξανά σε δυσβάστακτες θυσίες, οι τράπεζες ακολουθούν το δρόμο της κερδοσκοπίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού», σημειώνει.
 
Και προσθέτει: «Η Κυβέρνηση οφείλει ν’ αλλάξει στάση και να τιθασεύσει τις τράπεζες, όπως ανάγκασε την υπόλοιπη κοινωνία να πειθαρχήσει στα μέτρα. Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πείσουν τις τράπεζες να αποδεχτούν τον αυτονόητο συμβιβασμό, ο οποίος είναι να αποδεχτούν την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για επιτόκια που ν΄ αγγίζουν το μηδέν, όσο θα βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο της αναστολής δόσεων δανείων στα τραπεζικά δάνεια.
 
«Σ’ αντίθετη περίπτωση», σημειώνει ο κ. Λιλλήκας, «οι τράπεζες θ’ αποκομίσουν τεράστιο όφελος, αφού με τη λήξη του εννιάμηνου, το οφειλόμενο πόσο θα μεγαλώσει αφού θα προστεθούν σ’ αυτό και οι τόκοι».
 
«Η υιοθέτηση της πρότασης για μηδενικά επιτόκια αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Συμμαχία Πολιτών γι αυτό και προειδοποιούμε με καταψήφιση της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή. Οι τράπεζες πρέπει επιτέλους ν’ αναλάβουν το κόστος που τους αναλογεί», προσθέτει.
 
«Δεν είναι δυνατό να «φυγομαχούν» από τη γενική προσπάθεια κατά του κορωνοϊού, την ώρα που εξυπηρετούνται από την αναστολή των δόσεων με νόμο αφού αποφεύγουν τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Σε περίπτωση που δεν εξυπηρετηθούν με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση,  είναι ορατός ο κίνδυνος της εκτόξευσης των ΜΕΔ των τραπεζών στα ύψη».
 
Ενώ υποδεικνύει ότι, «αφού λοιπόν θα έχουν τέτοιο μεγάλο όφελος, πρέπει ν’ αναλάβουν και μέρος του κόστους που τους αναλογεί, με (σχεδόν) μηδενικά επιτόκια. Καλούμε τις τράπεζες να φερθούν υπεύθυνα και να επιστρέψουν στην κοινωνία μέρος της στήριξης που οι φορολογούμενοι τους πρόσφεραν από το 2013». 
 
«Χωρίς την υιοθέτηση της πιο πάνω πρότασης, η καταψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για εμάς αποτελεί μονόδρομο», καταλήγει ο Γιώργος Λιλλήκας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ
Σύγκρουση συμφέροντος για λειτουργό της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου-Ζητά έρευνα από ΥΣ η Ελεγκτική