Η E.E. θα εντείνει τη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων σε σχέση με κορωνοϊό

H EE θα εντείνει τη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων σε σχέση με την πανδημική κρίση του COVID19, αλλά και ο Τύπος πρέπει να παίξει το ρόλο του, απάντησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη διάδοση επικινδύνων και παραπλανητικών πληροφοριών. Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε την ενίσχυση του τομέα του κυβερνοχώρου, ο οποίος επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του θέματος των ψεύτικων ειδήσεων και ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα αρχίσει να αντιπαραβάλει τα πραγματικά δεδομένα με δυναμικότερο τρόπο.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των 27, δήλωσε: "Η πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι να είμαστε διαφανείς και να είμαστε ειλικρινείς και να εξηγήσουμε ποια είναι η πραγματικότητα, αλλά πράγματι παρατηρήσαμε ότι τις τελευταίες μέρες τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζουμε ξανά ψεύτικες ειδήσεις, ψεύτικες φήμες και είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε επίσης την ευθύνη που υπάρχει εδώ. Σε μια δημοκρατία, είναι σημαντικό να παίζει ο Τύπος τον ρόλο του. Βασιζόμαστε σε σας, αλλά δεν αρκεί. Θεωρούμε επίσης ότι σε διεθνές επίπεδο στο γεωπολιτικό επίπεδο είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε μια στρατηγική για την καταπολέμηση αυτών των ψευδών ειδήσεων και γι `αυτό ζητήσαμε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορρέλ να συνεργαστεί μαζί μας, με τα Κράτη Μέλη, με την Κομισιόν για να έχουμε μια σύγχρονη και ισχυρότερη προσέγγιση ενάντια στα ψεύτικα νέα γενικά και ειδικά στις παρούσες συνθήκες".

Από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι "όσον αφορά τα ψεύτικα νέα υπάρχουν διαφορετικοί τύποι που πρέπει να καταπολεμηθούν. Καταρχήν, η πλαστογραφία και η απάτη είναι ένα τυπικό δείγμα που συνδέεται με τον COVID19, οπότε η έκθεση της Ευρωπόλ δείχνει τη δραστηριότητα για την καταπολέμηση αυτών των ιστότοπων πλαστογραφίας και απάτης που παράγουν κακόβουλα προγράμματα και προσφέρουν προϊόντα που σίγουρα δεν είναι κατάλληλα για σκοπό. Και εκεί οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί αν κοιτάξετε τον δικτυακό τόπο της Europol τι προσφέρεται μέσω διαδικτύου και πώς είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει".

"Και υπάρχει ένα δεύτερο θέμα πράγματι, αυτό είναι το καθαρό θέμα των ψεύτικων ειδήσεων. Εδώ νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σπεύσει προκειμένου να εξετάσει συστηματικά το τι υπάρχει εκεί και να συρρικνώσει συστηματικά αυτά τα ψεύτικα νέα", τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν. 

"Υπάρχει αρκετά μεγάλη εμπειρία μέχρι τώρα για το πώς μπορούμε με ένα συστηματικό τρόπο να τις εξετάσουμε και να δείξουμε γιατί είναι ψεύτικα νέα και να θέσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία δίπλα, για να αποδείξουμε πως γιατί κάτι είναι ψεύτικα νέα και αυτό είναι ένα θέμα που νομίζω ότι θα μας συνοδεύει για πάντα", σημείωσε. 

"Πιστεύω ότι πρέπει να εντείνουμε την αντίδρασή μας και μέσα από τις δομές της Κομισιόν και πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας του κυβερνοχώρου ο οποίος επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του θέματος των ψεύτικων ειδήσεων", κατέληξε.

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
N. Χριστοδουλίδης: Οι Τούρκοι στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν το σχέδιο Αμάλθεια
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη