Η δυσφορία στο Προεδρικό, τα αυστηρότερα διατάγματα και το νέο οικονομικό πακέτο

Μεγάλη ανησυχία και εκνευρισμό προκαλεί στην Κυβέρνηση η μη συμμόρφωση μερίδας πολιτών με τα διατάγματα και τις οδηγίες που δόθηκαν μέχρι σήμερα προς τους πολίτες, αναφορικά με τις δημόσιες συναθροίσεις, τις εξωτερικές δραστηριότητες και γενικά την ανάγκη για περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων, σε μια προσπάθεια για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Μαραθώνια μάχη για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, χιλιάδες δείγματα
 
Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας χθες και σήμερα, τόσο σε λαϊκές αγορές όσο και σε δημόσια πάρκα, προκαλούν προβληματισμό αφού κάποιοι φαίνεται να εκλαμβάνουν το «μένουμε σπίτι» ως ένα εύηχο σύνθημα χωρίς περιεχόμενο. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το ζήτημα θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στην αυριανή διυπουργική επιτροπή που θα συνέλθει εκ νέου στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν, νέα αυστηρότερα μέτρα. 
 
Πάντως, το σενάριο του lockdown, δεν φαίνεται να απασχολεί την Κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρμόδιοι υπουργοί προσανατολίζονται σε έκδοση νέων διαταγμάτων που θα είναι ακόμα αυστηρότερα, χωρίς όμως να βάζουν λουκέτο στη χώρα, όπως έγινε για παράδειγμα με την επίταξη γιατρών και νοσηλευτών, με την ένταξη των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας στις ουσιώδεις υπηρεσίες καθώς και με την απαγόρευση στη μεγάλη μάζα των πολιτών να επισκέπτονται υπεραγορές και φαρμακεία πριν τις 10 το πρωί. 
 
Η αστυνόμευση
Την ίδια ώρα, αναδεικνύεται το πρόβλημα της αστυνόμευσης για τήρηση των διαταγμάτων, κάτι που επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίζει την Κυβέρνηση. Αν και αναγνωρίζεται το γεγονός ότι και η Αστυνομία βρίσκεται στα όρια της, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των περιπολιών και γενικότερα η ενεργότερη εμπλοκή στο ζήτημα της εφαρμογής των διαταγμάτων, όπως αυτά εκδίδονται από τον υπουργό Υγείας. 
 
Αυτό που υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, το ζήτημα δεν είναι μόνο το θέμα εκδοσης διαταγμάτων αλλά και η επιτήρηση για εφαρμογή τους. Για να συμβεί αυτό ενδεχομένως η αστυνομία θα πρέπει να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της. 
 
Φοιτητές σε ευπαθείς ομάδες
Παράλληλα, στην ατζέντα της διυπουργικής θα βρεθεί και το ζήτημα των φοιτητών που βρίσκονται στο εξωτερικό και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πως από τη στιγμή που ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο τα χαλαρά μέτρα της Κυβέρνησης Τζόνσον, δύνανται να στοιχίσουν σε φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εξετάζεται με ποιο τρόπο και κάτω από ποιο καθεστώς οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Κύπρο. 
 
Υπενθυμίζεται πως για το συγκεκριμένο θέμα, ήδη τα Υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας, ενημέρωσαν τους πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, πως έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μέσω ειδικής υπηρεσίας που συστήθηκε και εφόσον τεκμηριώνονται αντικειμενικές δυσκολίες, θα καταβάλλεται προσπάθεια για αποστολή των φαρμάκων από την Κύπρο, εκεί όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.
 
Λεπτομέρειες και νέο
πακέτο οικονομικών μέτρων

Στο μεταξύ τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε εντός της εβδομάδας αφενός να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες του πρώτου πακέτου οικονομικών μέτρων που εξαγγέλθηκε την περασμένη Κυριακή και αφετέρου για να ανακοινώσουν το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα καλύπτει μεταξύ άλλων και το θέμα των αυτοεργοδοτούμενων.
 
Ειδικά, το συγκεκριμένο ζήτημα των αυτοεργοδοτούμενων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, αφού αναγνωρίζεται από όλους ως μια εκκρεμότητα που πρέπει να κλείσει άμεσα, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά εξαρτώνται από αυτό. 
 
Το θέμα άλλωστε κυριάρχησε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αρχηγών που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα. Τα κόμματα κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους για το ζήτημα και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η Κυβέρνηση να τους στείλει τις κωδικοποιημένες θέσεις όπως αυτές αποτυπώθηκαν. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης