Αυτές είναι οι προτάσεις που κατέθεσε η ΕΔΕΚ στο Συμβούλιο Αρχηγών

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Πολιτικούς Αρχηγούς, από την πλευρά της ΕΔΕΚ κατατέθηκαν οι πιο κάτω πρόσθετες εισηγήσεις/προτάσεις, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνέργειας που θα πρέπει να έχουν οι πολιτικές δυνάμεις και η κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που προέκυψε από την πανδημία του κορωνοϊού», αναφέρει η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της.
 
Πρόκειται για τις ακόλουθες:
  1. Να εξασφαλιστεί η απαραίτητη προστασία σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε επαφή με κόσμο / περιστατικά (μάσκες, γάντια, στολές).
  2. Σε περίπτωση όπου η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη με το υφιστάμενο έμψυχο ιατρικό/παραϊατρικό προσωπικό να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επίταξη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού (που δραστηριοποιείται εκτός ΓεΣΥ) σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και τον Σύνδεσμο Αδειούχων Νοσηλευτών και να τεθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε επιφυλακή.
  3. Η γραμμή 1420 να στελεχωθεί από τεταρτοετείς φοιτητές της νοσηλευτικής ή και φοιτητές της Ιατρικής ώστε το προσωπικό που στελεχώνει αυτή τη στιγμή τη γραμμή να είναι στη διάθεση των νοσοκομείων.
  4. Οι επισκέπτες υγείας που είναι στα σχολεία να αξιοποιηθούν στα νοσηλευτήρια.
  5. Το αίτημα της ειδικής άδειας και ανεργιακού επιδόματος (για τις εταιρείες που έχουν αναστείλει τις εργασίες τους) να γίνεται από τον ίδιο τον εργοδότη διαδικτυακά για το σύνολο των εργαζομένων του. Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι επίσης να κάνουν διαδικτυακά όλες τις αιτήσεις. Η καταβολή επιδομάτων να γίνει άμεσα.
  6. Η ειδική άδεια να μπορεί να χορηγείται σε γονείς προσώπων με αναπηρίες (ανεξαρτήτου ηλικίας) ασχέτως αν λαμβάνουν επίδομα φροντίδας.
  7. Χρειάζεται να ανακοινωθούν πακέτα αποζημίωσης των αυτοεργοδοτούμενων  των οποίων έχει ανασταλεί η εργασία λόγω της απόφασης της Κυβέρνησης (Κομμωτήρια, Κέντρα αισθητικής, κτλ.).
  8. Σύσταση ομάδας αντιμετώπισης προβλημάτων που θα προκύψουν στην Τουριστική Βιομηχανία. Κατάθεση απόψεων/ εισηγήσεων.
  9. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να θεωρηθούν μικρομεσαίες οι επιχειρήσεις μέχρι δέκα ατόμων.
  10. Ευελιξία στη πληρωμή των κοινωνικών ασφαλίσεων με διεύρυνση του χρονικού πλαισίου.
  11. Να επιτραπεί στους αθλητές να γυμνάζονται σε ανοικτούς χώρους. Να μην χρησιμοποιούνται οι χώροι υγιεινής.
  12. Σύσταση φορέα ενημέρωσης από την κυβέρνηση (από μέλη του κυβερνητικού σχήματος π.χ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργοί) στην οποία να ενημερώνουν δύο ή τρείς φορές την ημέρα τον κόσμο για τις εξελίξεις.
  13. Για όσους είναι σε καραντίνα 14 ημερών να εξασφαλίζεται αξιοπρεπής διαβίωση και να παραχωρηθεί στήριξη στους συμπολίτες μας που είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.
  14. Οι διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας ειδικά σε χώρες με μεγάλο αριθμό Κυπρίων (π.χ. Ελλάδα, Ην. Βασίλειο) θα πρέπει να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε συμπατριώτες μας.
  15. Οι επικεφαλής τμημάτων του Δημοσίου θα πρέπει να είναι οι τελευταίοι που θα φεύγουν από το πόστο τους. Βλέπουμε περιπτώσεις που παίρνουν άδειες μακρού χρόνου και απαιτούν από τους υφιστάμενους τους να επιτελούν το έργο του οποίου προΐστανται.
  16. Η CYTA θα μπορούσε να μειώσει για περίοδο τριών μηνών τις χρεώσεις της διότι με τον εγκλεισμό όλοι χρησιμοποιούν συνεχώς το διαδίκτυο.
  17. Αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αρχής ραδιοτηλεόρασης όταν εντοπίζονται περιπτώσεις προβολής κινδυνολογίας και θεωριών που δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.
  18. Ο Επίτροπος Εθελοντισμού σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργήσουν ομάδα κρίσεων για να βοηθηθούν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Μπορούν για παράδειγμα να μεταφέρουν φαγητό σε ηλικιωμένους για να μην χρειάζεται να βγαίνουν για τρόφιμα εκτός σπιτιού.
  19. Να δοθούν συγκεκριμένα καθήκοντα στην Πολιτική Άμυνα. Μπορούν για παράδειγμα να συνδράμουν στη μεταφορά τροφίμων (σημείο 18) ή να καταγράφουν ανάγκες.
  20. Να λειτουργήσει γραμμή για παροχή ψυχολογικής βοήθειας και στήριξης.
  21. Να είναι υποχρεωτική η χρήση των γαντιών στα καταστήματα που είναι ανοικτά: υπεραγορά, αρτοποιία κτλ. Τα γάντια να δίνονται στο κατάστημα για να βεβαιώνεται ότι δεν έχουν αγγίξει οι πελάτες σε άλλες επιφάνειες πριν από την είσοδό τους στο κατάστημα.

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό