Θέλουν κι άλλα μέτρα για τον κορωνοϊό τα κόμματα

«Απογοητευμένα», εμφανίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση, με στόχο να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
 
Με ανακοίνωσης τους τα κόμματα τοποθετούνται επί του διαγγέλματος με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να σημειώνει πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απαραίτητα, υποδεικνύοντας ωστόσο πως η κατάσταση θα αξιολογείται επί καθημερινής βάσεως.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
«Στο χτεσινό του διάγγελμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων αναφορικά με τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας. Μέτρα τα οποία θεωρούμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός απαραίτητα υπό τις περιστάσεις», σημειώνει ο Δημοκρατικός συναγερμός.
 
Και προσθέτει: «Εξίσου βασικό στοιχείο κατά της εξάπλωσης και εκδήλωσης νέων κρουσμάτων είναι και θα παραμείνει και η ατομική ευθύνη που ανάγεται σε κοινωνική ευθύνη, του καθενός από εμάς. Όπως έχουμε σημειώσει, δεν χρειάζεται ούτε πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός αλλά ψυχραιμία και νηφαλιότητα».
    
«Είναι δεδομένο», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι η όλη κατάσταση πραγμάτων αξιολογείται και θα αξιολογείται επί καθημερινής βάσης από την κυβέρνηση. Γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα όποτε και αν και εφόσον χρειάζεται, είτε να ενδυναμώνονται υφιστάμενα μέτρα είτε να λαμβάνονται νέα. Παράλληλα και όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, πέραν της προστασίας της δημόσιας υγείας σημαντική είναι και η διασφάλιση των εισοδημάτων και της εργασίας με τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αλλά και των οικονομικά ευάλωτων ομάδων. Με συγκεκριμένα μέτρα που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα».
 
«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζουμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας ως προς τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, τα οποία ήδη κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υψίστης σημασίας είναι και η συνεργασία των πολιτών με τους αρμόδιους λειτουργούς υγείας για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων που καταγράφεται σε υψηλό ποσοστό και αποτελεί βασικό μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης. Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε τη στήριξη και τις θερμές ευχαριστίες μας προς τους επαγγελματίες υγείας για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν ώστε να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία», καταλήγει ο ΔΗΣΥ.  
 
Το ΑΚΕΛ σε γραπτή δήλωση του Άριστου Δαμιανού, τονίζει πως το διάγγελμα δεν έχει να προσθέσει.
 
«Αναμέναμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μέσα από το Διάγγελμά του θα προχωρούσε στην εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων άμεσης εφαρμογής προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην οικονομία, στην κοινωνία, στους πολίτες. Υπό αυτή την έννοια το Διάγγελμα δεν έχει προσθέσει κάτι καινούργιο. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν. Αυτό θα πρέπει να γίνει με την αίσθηση του επείγοντος», υποδεικνύει ο κ. Δαμιανού.

«Στις αρχικές προτάσεις που έδωσε το ΑΚΕΛ στον Υπουργό Οικονομικών θέτουμε ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη -ασφαλώς- του τουριστικού τομέα και όλων των παρεμφερών επαγγελμάτων. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοτελώς εργαζομένων. Επίκεντρο των αποφάσεων πρέπει να είναι και οι γονείς με μικρά παιδιά, οι οποίοι αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι καθώς και οι ευπαθείς ομάδες. Όλα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν με ταχύτητα εφόσον οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία είναι ήδη αισθητές.

Ως προς την επάρκεια και αποτελεσματικότητα των μέτρων πρόληψης, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ειδικοί, η επιστημονική κοινότητα πρότεινε και άλλα μέτρα τα οποία δεν υιοθετήθηκαν. Υπό αυτή την έννοια τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Αναστασιάδης δεν κρίνονται ικανοποιητικά».

Σε αυτή τη δοκιμασία που διέρχεται η Κύπρος και ο λαός μας, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συνδράμει με προτάσεις και δράσεις την προσπάθεια για αντιμετώπιση των συνεπειών. Με αυτή την ευκαιρία εκφράζουμε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας προς τους πάσχοντες αλλά και προς το σύνολο του κυπριακού λαού. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τους επαγγελματίες υγείας και όλους όσοι εργάζονται άοκνα για την αντιμετώπιση καθώς και την πρόληψη κρουσμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.
 
Οι πολίτες περίμεναν και περιμένουν περισσότερα και απαιτούν περισσότερα από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τοποθετούμενος επί των όσων ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του και καλώντας την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις προτάσεις του κόμματος του και να εξαγγείλει, άμεσα, οικονομικά μέτρα στήριξης.
 
«Είναι διαπίστωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού ότι το χτεσινό πολυδιαφημιζόμενο διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν ανεπαρκές», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι οι πολίτες απαιτούν περισσότερα, τόσο στην κατεύθυνση μεγαλύτερης και πιο αποτελεσματικής προστασίας της δημόσιας υγείας, όσο και στην κατεύθυνση στήριξης της οικονομίας.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, κάθε ώρα που περνά, χωρίς η Κυβέρνηση να ανακοινώνει οικονομικά μέτρα στήριξης επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι, επιβαρύνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιβαρύνονται τα νοικοκυριά, επιβαρύνονται οι μικρές, αλλά και οι μεγάλες, επιχειρήσεις.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος συνεχίζοντας διατυπώνει τη θέση ότι ιδιαίτερη μέριμνα για στήριξη θα πρέπει να υπάρξει για το προσωπικό του τομέα της υγείας, το οποίο πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ενισχυμένο και απερίσπαστο στον ζωτικό ρόλο, τον οποίο καλείται να διαδραματίσει.
 
Επίσης ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ καλεί τους πολίτες να εφαρμόζουν με συνέπεια και πειθαρχία όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, να σεβαστούν τους συνανθρώπους μας και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και να περιοριστούν στο σπίτι, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
 
Με ψυχραιμία, σεβασμό στους γύρω μας, πειθαρχία και προστασία θα τα καταφέρουμε, αναφέρει τέλος.
 
«Το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε επιβάλλουν την ουσιαστική οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις και στους αυτοτελώς εργαζόμενους οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το μεγάλο κόστος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

«Την ίδια στιγμή ευχόμαστε ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα εξαγγελθούν τις επόμενες μέρες θα είναι και η έμπρακτη στήριξη προς τους εργαζόμενους γονείς που κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου τα σχολεία και οι λέσχες φύλαξης θα παραμένουν κλειστά, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ασφαλή φύλαξη των παιδιών τους».  

«Επιπρόσθετα ως Κ.Σ. ΕΔΕΚ επισημαίνουμε πως θα πρέπει για τους αυτοτελώς εργαζόμενους που θα δεχθούν πρώτοι τις επιπτώσεις που δημιουργεί η κρίση από τον COVID-19 να γίνουν διευθετήσεις όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις τους προς το κράτος -Αριάδνη -αλλά και όσον αφορά τις δανειακές τους υποχρεώσεις έναντι των Τραπεζών σε σχέση πάντα και με το ζήτημα των εκποιήσεων.
Την ίδια ώρα επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ξενοδοχειακή βιομηχανία ώστε μεταξύ άλλων να μη χαθούν θέσεις εργασίας».

Όσον αφορά τα θέματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού πέραν του επισταμένου ελέγχου και ενημέρωσης του κοινού προκύπτουν βασικά ερωτήματα:
-Σε περίπτωση που θα υπάρξει μαζική προσβολή πληθυσμού με σημαντική αύξηση ίσως και σοβαρών περιστατικών που θα πρέπει να τύχουν συγκεκριμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες είναι έτοιμες να διαχειριστούν άμεσα και  αποτελεσματικά  αυτό τον μεγάλο αριθμό των περιπτώσεων;
-Έχει δημιουργηθεί εντατική μονάδα ειδικά για όσους νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό η οποία είναι άρτια εξοπλισμένη και στελεχωμένη για να αντιμετωπίσει 40 εως και 50 περιπτώσεις ταυτόχρονα;
-Υπάρχουν απομονωμένοι χώροι «δειγματοληψίας» ή παρατηρείται το απαράδεκτο ύποπτα κρούσματα να βρίσκονται για χρονικό διάστημα σε χώρο με άλλους ασθενείς , μέχρι την εξέταση τους;
-Η μεταφορά ύποπτων κρουσμάτων COVID-19 γίνεται με ειδικό ασθενοφόρο ή με το ίδιο ασθενοφόρο μεταφέρονται και άλλοι ασθενείς ;
 
Απογοήτευση για το διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη, εκφράζει και η Συμμαχία Πολιτών.

«Τα μέτρα περιορισμού εισόδου δε δίνουν έμφαση στην ΕΕ, η οποία είναι πλέον και επίσημα το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού».

«Η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο ΠτΔ με διάγγελμα του στο λαό ως ασπίδα στην «απειλή» του κορωνοϊού, είναι ανεπαρκή και θα καταστούν αναποτελεσματικά. Αναμέναμε σαφώς πιο στοχευμένα και πολύ πιο αυστηρά μέτρα. Εντούτοις, φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπερίσχυσαν τα μεγάλα συμφέροντα παρά το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Και προσθέτει: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόλις χθες ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη πλέον αποτελεί κι επίσημα το επίκεντρο της πανδημίας. Από τη νέα δέσμη μέτρων της Κυβέρνησης λάμπουν διά της απουσίας τους, τα στοχευμένα και αυστηρά μέτρα κατά της βασικότερης «εστίας μόλυνσης» του ιού, δηλαδή της Ευρώπης».

«Επιπρόσθετα, δεν περιλαμβάνεται κανένα μέτρο που ν΄ αφορά στους χιλιάδες φοιτητές μας σ’ Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι επαναπατρίζονται εντός ημερών για τις εορτές του Πάσχα. Ελλάδα και ΗΒ αποτελούν τις κυριότερες «πύλες εισαγωγής» κρουσμάτων στην Κύπρο, μέχρι στιγμής, κι αυτό θα έπρεπε να είχε θορυβήσει την Κυβέρνηση», υποδεικνύει η Συμμαχία.

«Φαίνεται», συνεχίζει, «παράλληλα ότι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων υπερίσχυσαν έναντι της δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά η ατολμία της Κυβέρνησης να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς καθώς και κλείσιμο χώρων μαζικής συγκέντρωσης, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου».

«Σ’ ότι αφορά στους εργαζόμενους γονείς, το Προεδρικό δεν εξήγγειλε κανένα μέτρο που να τους ανακουφίζει, όπως η ειδική άδεια που πρότεινε η Συμμαχία Πολιτών. Την ώρα μάλιστα που ανακοινώθηκε – ορθά – η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων μέχρι 10 Απριλίου. Οι εργαζόμενοι γονείς κάθονται πλέον σε «αναμμένα κάρβουνα», γι` αυτό και καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για παραχώρηση ειδικής άδειας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, απέστειλε επιστολή στον ΠτΔ, Νίκο Αναστασιάδη, μ’ ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος για παραχώρηση ειδικής άδειας σ’ εργαζόμενους γονείς, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης