Χτύπησαν κόκκινο οι αιτήσεις ασύλου-Πάνω από δύο χιλιάδες σε δύο μήνες του 2020

Αριθμοί που τρομάζουν βρίσκονται ενώπιον των Αρχών, αναφορικά με τους μετανάστες, αιτητές ασύλου, που έφτασαν στο νησί μας από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η πίεση που δέχεται η Κύπρος τους τελευταίους μήνες, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να χτυπούν καμπανάκι, αφού βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
 
Ήδη, το κέντρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά είναι υπερπλήρες αφού φιλοξενεί τα τελευταία κύματα μεταναστών που έφτασαν στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου και Μετανάστευσης βρίσκονται χιλιάδες αιτήσεις που εκκρεμούν.
 
Πάνω από 2000 αιτήσεις, 1200 από κατεχόμενα
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μόνο το 2020, δύο χιλιάδες εκατόν πενήντα μετανάστες κατέθεσαν αίτηση για πολιτικό άσυλο. Ο αριθμός αυτός αφορά στις αιτήσεις που κατατέθηκαν μόνο τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση, οι μετανάστες που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές παράνομα από τα κατεχόμενα εδάφη, ξεπερνούν τους 1200 μόνο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
 
Υπολογίζεται μάλιστα, ότι τα πρόσωπα που πέρασαν από τα κατεχόμενα είναι πολύ περισσότερα και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ή δεν έχουν μεταβεί στα γραφεία της ΥΑΜ για να ζητήσουν άσυλο.
 
Η διαφορά των 950 ατόμων που παρατηρείται ανάμεσα στα πρόσωπα που κατέθεσαν αίτηση για άσυλο (2150) και των προσώπων που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα (1200), αφορά, κυρίως, Αφρικανούς μετανάστες που έφτασαν στην Κύπρο νόμιμα με το πρόσχημα του φοιτητή ή του εργάτη, έλαβαν προσωρινή άδεια διαμονής και στη συνέχεια κατέθεσαν αίτηση για άσυλο, αλλά και όσους εισήλθαν στη Δημοκρατία δια θαλάσσης.
 
Εκκρεμούν 17 χιλιάδες αιτήσεις
Είναι για αυτό το λόγο που τα μέτρα της Κυβέρνησης στοχεύουν προς δύο συγκεκριμένες κατευθύνσεις:
 
Πρώτον, να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους μετανάστες αποπειραθούν να περάσουν από τα κατεχόμενα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης.
 
Δεύτερον, να αλλάξουν ριζικά τις διαδικασίες που ακολουθούνται για αιτητές ασύλου, με στόχο τη σύντμηση των χρόνων καθώς και αναδιάρθρωση των διαδικασιών  των φοιτητών από τρίτες χώρες που αιτούνται να φοιτήσουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια του νησιού, καθώς και την άμεση απόρριψη των αιτήσεων που είναι έκδηλα εκτός πλαισίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το master plan της Κυβέρνησης για την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού
 
Συνολικά οι αιτήσεις που εκκρεμούν για αιτητές ασύλου από το 2019 ξεπερνούν τις 17 χιλιάδες. Σε ό, τι αφορά τις εθνικότητες των μεταναστών που ζητούν άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία, πρώτη στη σχετική λίστα είναι οι Σύριοι, ακολουθούν οι Καμερουνέζοι, οι Ινδοί, οι Μπανγκλαντεσιανοί και οι Πακιστανοί. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά μεγάλος είναι και ο αριθμός των Γεωργιανών, ωστόσο, με τη συγκεκριμένη χώρα έχει συμφωνηθεί η επαναπροώθηση όσων δεν πληρούν το νομικό πλαίσιο των αιτητών ασύλου.
 
Στην πλειονότητα τους οι αιτήσεις, πλην όσων προέρχονται από τη Συρία, αφορούν Αφρικανούς μετανάστες και αυτό έχει την εξήγηση του, αφού μετά τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν Ισπανία και Ιταλία στον κεντρικό και δυτικό διάδρομο που προτιμούσαν την περασμένη πενταετία οι διακινητές, πλέον η διαδρομή μέσω Τουρκίας προς την Κύπρο, αποτελεί την πιο ασφαλή οδό που θα τους εξασφαλίσει είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 29 εκ το κόστος του μεταναστευτικού για την Κυπριακή Δημοκρατία μόνο το 2019
 
Πως δρουν τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών
Πλέον οι μετανάστες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ταξιδεύουν στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη και από εκεί μεταβαίνουν στα κατεχόμενα απ’ όπου τους παραλαμβάνουν διακινητές που τους μεταφέρουν στη Νεκρή Ζώνη και τους δίνουν οδηγίες για το πώς θα φτάσουν στις ελεύθερες περιοχές και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.
 
Μια τέτοια περίπτωση ήρθε στο φως άλλωστε την περασμένη Παρασκευή όταν η ψευδοαστυνομία συνέλαβε έναν τέτοιο διακινητή γιατί εισήλθε σε στρατιωτική περιοχή. Ο διακινητής έκρυβε στο βαν όχημα του, τέσσερις μετανάστες από την Νιγηρία οι οποίοι θα του έδιναν 260 ευρώ για να τους μεταφέρει στις ελεύθερες περιοχές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το καλοστημένο σχέδιο διακίνησης μεταναστών και η γραμμή άμυνας της Κυβέρνησης
 
Κρίσιμη εβδομάδα
Η ερχόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη για το μεταναστευτικό, τόσο σε κυπριακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Κύπρο, η Κυβέρνηση, αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη μια σειρά από μέτρα προς αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ αύριο Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το μεταναστευτικό. Πέραν της Ελλάδας που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, με τα όσα η Τουρκία προκαλεί στον Έβρο, τα όσα θα συζητηθούν αφορούν και την Κύπρο, αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέδεσε την Πέμπτη, την κατάσταση στον Έβρο με τις αυξημένες ροές μεταναστών προς την Κύπρο.
 
Είναι δεδομένο πάντως ότι θα ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα επιφέρουν αλλαγές και θα καταφέρουν ένα γερό χτύπημα στην βιομηχανία της διακίνησης μεταναστών, σε Κύπρο και Τουρκία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροδοτεί τη βόμβα του μεταναστευτικού ο Ερντογάν, στα όρια της η Κύπρος
 

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics