Η Σπέχαρ των… κοντινών αποστάσεων, το παρασκήνιο και η προεκλογική Ακιντζί

Βαθιά ενοχλημένη εμφανίζεται η Κυβέρνηση σε σχέση με την ενέργεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εκδώσει ανακοίνωση για την απόφαση κλεισίματος αριθμού οδοφραγμάτων, λόγω κορωνοϊού.
 
Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε αυτή την ενόχληση και δημόσια. «Οι παρεμβάσεις που αφορούν πολιτικές της κυρίαρχης χώρας της, Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι αναγνωρισμένο κράτος των Ηνωμένων Εθνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώ ότι είναι ατυχείς», είπε, υποδεικνύοντας ότι αποστολή της δύναμης είναι η επικράτηση της ειρήνης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατσαδιάζει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Αναστασιάδης-«Ατυχής η παρέμβασή της»
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως συνεργασία υπάρχει, αλλά την ευθύνη των αποφάσεων έχει η Κυβέρνηση του αναγνωρισμένου κράτους, η οποία δεν συναποφασίζει με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο. «Θέλω να πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμμορφούμεθα σε έκτακτες καταστάσεις ανάγκης με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και των καθ’ ύλην αρμοδίων Οργάνων της ΕΕ. Η Κυπριακή Κυβέρνηση αυτό πράττει», τόνισε.
 
Αυτή η δημόσια «έκρηξη» του Προέδρου είναι ενδεικτική του εκνευρισμού που επικρατεί, καθώς δεν συνηθίζεται από τους κυβερνώντες να αντιδρούν δημοσίως στις κατά καιρούς αδικαιολόγητες ενέργειες αξιωματούχων του ΟΗΕ, αν και δεν είναι πρωτόγνωρο.
 
Η αντίδραση, ωστόσο, σχετίζεται και με το παρασκήνιο, πέραν από την ουσία της ανακοίνωσης. Χθες πηγές από το γραφείο της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ φρόντισαν να γνωστοποιήσουν ότι ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έσπευσε να εκδώσει την ανακοίνωσή της, προτού καν προλάβει να διευθετηθεί το σχετικό ραντεβού. Με λίγα λόγια, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ., άκουσε μόνο τι είχε να πει ο εγκάθετος της κατοχής, διαμόρφωσε άποψη, τοποθετήθηκε δημοσίως μέσω της ειρηνευτικής δύναμης και εκ των υστέρων προτίθεται να ακούσει και την επίσημη τοποθέτηση του κράτους, που είναι και μοναδική νόμιμη Αρχή στην Κύπρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζήτησε η Σπέχαρ
 
Ξενίζει, δε, το γεγονός πως η ανησυχία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το προσωρινό κλείσιμο κάποιων εκ των σημείων διέλευσης ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να εκδώσει ανακοίνωση, την στιγμή που δεν… ανησύχησε εξίσου για τα όσα διαμείβονται σε σχέση με την Αμμόχωστο, για την οποία ο Οργανισμός έχει σειρά ψηφισμάτων, ή για τις πειρατικές ενέργειες που γίνονται από την Τουρκία στις κυπριακές θάλασσες, που παραβιάζουν Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Επέλεξαν, δηλαδή, να τοποθετηθούν για μία προσωρινή ρύθμιση, που δεν παρεμποδίζει την ελεύθερη διέλευση και δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο, αλλά δεν είχαν αντίστοιχες ανησυχίες για σοβαρά πολιτικά ζητήματα, που παραβιάζουν τις αρχές του ΟΗΕ.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στο πλαίσιο μίας καλοστημένης προεκλογικής εμφάνισής του. Και αυτή του το ανταπέδωσε με μερικούς… προεκλογικούς πόντους, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει ανάγκη. Οι ίσες αποστάσεις ξεχάστηκαν και ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας μπροστά στα υπόλοιπα, που ούτε πρόκληση αποτελεί ούτε παρανομία, έγινε αντικείμενο παρέμβασης, χωρίς καν να δοθεί πρώτα η ευκαιρία στην Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει οτιδήποτε θα μπορούσε να μην έχει γίνει κατανοητό ή να έχει παρεξηγηθεί.
 
Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Αντιπρόσωπο αναμένεται να γίνει μετά την επιστροφή του από την Αυστρία. Και θα πρέπει αφενός να ζητήσει εξηγήσεις και αφετέρου να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η κ. Σπέχαρ δεν θα επιχειρήσει να καταγράψει παρατηρήσεις για τα απολύτως νόμιμα, προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε., που ακολουθεί τις οδηγίες του ΠΟΥ και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, σε μελλοντική της έκθεση, την στιγμή που τηρεί διαφορετικές αποστάσεις από τις σοβαρότατες παραβιάσεις και παρανομίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ανησυχεί» για την αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων η UNFICYP

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα