Το master plan της Κυβέρνησης για την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού

Δραστικά μέτρα που θα «αποσυνδέσουν», μια και έξω τη βραδυφλεγή βόμβα του μεταναστευτικού, αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση, αφού πλέον είναι ξεκάθαρο πως οι μεταναστευτικές πιέσεις προς την Κύπρο, αυξάνονται προοδευτικά και το σύστημα των κρατικών υπηρεσιών βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
 
Η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει λύση στο πρόβλημα και να παρέχει στις αρμόδιες υπηρεσίες εκείνα τα νομικά όπλα που θα τους επιτρέψουν, η όλη διαδικασία, από την είσοδο και καταγραφή του μετανάστη μέχρι την επιστροφή του ή την μετάβαση του σε τρίτη χώρα, να γίνεται σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι γίνεται σήμερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροδοτεί τη βόμβα του μεταναστευτικού ο Ερντογάν, στα όρια της η Κύπρος
 
Τα μέτρα
Μάλιστα για να είναι εφαρμόσιμες οι αλλαγές που επιχειρεί να περάσει η Κυβέρνηση, ενδεχομένως, να χρειάζεται και συνταγματική αναθεώρηση. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που χθες, στη διυπουργική επιτροπή για το μεταναστευτικό, συμμετείχε και ο Γενικός Εισαγγελέας, που ως νομικός σύμβουλος του κράτους, εξετάζει κατά πόσο κάποια μέτρα που θεωρούν τα αρμόδια Υπουργεία ότι θα ήσαν υποβοηθητικά για απάμβλυνση του προβλήματος ροής μεταναστών, είναι ή όχι συμβατά με τη νομοθεσία και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή αν μπορούν ή πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις.
 
Μεταξύ άλλων ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει για μείωση του χρόνου παραμονής των παράνομων μεταναστών στην Κύπρο η Κυβέρνηση, είναι η σύντμηση των χρόνων για τις αιτήσεις ασύλου, αλλά και η ριζική αναδόμηση της διαδικασίας που ακολουθείται σήμερα.
 
Με τις αλλαγές, αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος που έχει στη διάθεση του σήμερα ένας αιτητής ασύλου για να καταθέσει ένσταση και να προσφύγει στο Δικαστήριο μετά την απόρριψη της αίτησης του (σ.σ για παράδειγμα από ένα χρόνο να μειωθεί στους τρεις μήνες), ενώ θα υπάρξει και αλλαγή της διαδικασίας, ώστε να εξετάζονται πολύ πιο γρήγορα οι αιτήσεις που είναι έκδηλα εκτός του πλαισίου παραχώρησης ασύλου.
 
Οι φοιτητές
Επίσης, με βάση τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους οι Αρχές, πέραν των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα από τα κατεχόμενα ή δια θαλάσσης, κάτι λιγότερο από τους μισούς, μπαίνουν νόμιμα είτε ως φοιτητές, είτε ως εργάτες.
 
Στη συνέχεια, ωστόσο, καταθέτουν αιτήσεις για πολιτικό άσυλο. Σε συνεργασία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και άλλους φορείς, η Κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις και να θέσει αυστηρότερους κανόνες, ώστε να είναι αδύνατο για κάποιον που δεν θα φοιτήσει σε Πανεπιστήμιο, να εισέρχεται στη χώρα ως φοιτητής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το καλοστημένο σχέδιο διακίνησης μεταναστών και η γραμμή άμυνας της Κυβέρνησης
 
Η τρύπα της Νεκρής Ζώνης
Η μεγάλη τρύπα, όμως, δεν είναι άλλη από τη Νεκρή ζώνη απ΄ όπου πέραν των χιλίων μεταναστών εισήλθαν μόνο το 2020 στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν και υπάρχουν κάποιες σκέψεις για τους τρόπους αποτροπής αυτού του φαινομένου, το εγχείρημα παραμένει εξαιρετικά δύσκολο.
 
Κι αυτό, διότι, ακόμα και αν παρθούν αυστηρότερα μέτρα και οι μετανάστες συλλαμβάνονται από περίπολα της Αστυνομίας, η διαδικασία για χορήγηση ασύλου παραμένει η ίδια. Άρα, ούτε το κόστος αλλά ούτε η εμπλοκή μιας σειράς κρατικών υπηρεσιών μεταβάλλονται.
 
Ειδικότερα, αν κάποιος μετανάστης συλληφθεί για παράνομη είσοδο στο έδαφος της Δημοκρατίας από μη ελεγχόμενο σημείο, τίποτα δεν τον εμποδίζει από το να ζητήσει άσυλο και να ενεργοποιηθούν οι ίδιες διαδικασίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 29 εκ το κόστος του μεταναστευτικού για την Κυπριακή Δημοκρατία μόνο το 2019
 
Από τη σύλληψη ως την απέλαση
Η Κυβέρνησή προσανατολίζεται στην αναθεώρηση της διαδικασίας η οποία σήμερα αναμφίβολα νοσεί.
 
Μεταξύ άλλων αυτό που ενδεχομένως τελικά να αποφασιστεί, είναι η εφαρμογή ενός μηχανισμού «εξπρές» που μετά τη σύλληψη, ο μετανάστης θα μεταφέρεται σε μια κλειστή δομή στην οποία θα παραμένει μέχρι την εξέταση της αίτησης του, πράγμα που προϋποθέτει η εξέταση να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Ακολούθως, αν η αίτηση του απορριφθεί, να έχει περιθώριο λίγων ημερών για κατάθεση ένστασης. Η ένσταση επίσης θα εξετάζεται άμεσα και στις περιπτώσεις που και αυτή απορρίπτεται, τότε ο μετανάστης θα είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη χώρα.
 
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγους μήνες, η Κύπρος κατέθεσε από κοινού με τη Βουλγαρία επίσημη πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και ανακατανομών σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης.
 
Πάντως, η επεξεργασία των προτάσεων συνεχίζεται, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένει τη Δευτέρα και τις προτάσεις των κομμάτων, με τις οποίες, ενδεχομένως, να εμβολιάσει τις προτάσεις που ήδη βρίσκονται ενώπιον του από τη διυπουργική επιτροπή.
 
Η Εθνική Φρουρά
Για να έχει απτά αποτελέσματα η νέα πολιτική που ετοιμάζει για το μεταναστευτικό η Κυβέρνηση, θα πρέπει όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να αναβαθμιστούν. Ένας εξ αυτών είναι και η Εθνική Φρουρά, η οποία θα έχει αυξημένα καθήκοντα, κυρίως, κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης.
 
Η παρουσία ενισχυμένων περιπόλων κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, από μόνη τής ίσως λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για μετανάστες να εισέλθουν στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ωστόσο, όπως άλλωστε ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, η Εθνική Φρουρά σύντομα θα προκύψουν εξελίξεις αναφορικά και με τις κάμερες που θα τοποθετηθούν κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης, εξέλιξη, που θα βοηθήσει στην επιτήρηση, αφού σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να επιτηρηθούν τα 180 χιλιόμετρα από τον Πύργο Τυλληρίας μέχρι τη Δερύνεια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ρόλο και η Ε.Φ. στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τα κατεχόμενα
 

Δειτε Επισης

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά