Περιμένει εισηγήσεις από κόμματα και διυπουργική ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Εισηγήσεις αναφορικά με την βραδυφλεγή βόμβα του μεταναστευτικού αναμένει να λάβει μέχρι τη Δευτέρα από τους αρχηγούς των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Την ίδια ώρα αύριο αναμένεται να συνέλθει διυπουργική Επιτροπή στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα για να συζητηθεί το θέμα με τους εμπλεκόμενους να έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε εισηγήσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι 50 μετανάστες στην ΥΑΜ-Συνεχίζονται οι αφίξεις από τα κατεχόμενα
 
Την Τρίτη θα συνέλθει εκ νέου η διυπουργική Επιτροπή υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων που θα υποβληθούν στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Το μέγεθος του προβλήματος όπως αυτό διαμορφώνεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με το νέο μαζικό κύμα μεταναστών, σχολίασαν και οι πολιτικοί αρχηγοί μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως εάν δεν πάρουμε ως πολιτεία στην ολότητά της, γρήγορες και σημαντικές αποφάσεις, το μεταναστευτικό σε μερικές εβδομάδες ή μήνες θα είναι, ίσως, και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουμε ως τόπος.
Δεν είναι μόνο οι παράνομες ροές που γίνονται είτε μέσω της παραμεθορίου περιοχής, είτε από την θάλασσα, αλλά κι έναν σημαντικό μέρος από τους αιτητές ασύλου έρχονται νόμιμα στην χώρα για νόμιμη εργασία ή φοίτηση, πρόσθεσε. «Και πρέπει να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους να μην γίνεται εκμετάλλευση γιατί δεν πρόκειται περί πολιτικών προσφυγικών ροών, αλλά στις πλείστες περιπτώσεις, από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται αδυναμίες του συστήματος».
 
Λυπούμαι να παρατηρήσω, είπε, ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι που μετέτρεψαν το θέμα του πολιτικού ασύλου, σε μια πολύ επικερδή βιομηχανία και επιχείρηση. Και πρέπει να είμαστε αμείλικτοι σε αυτές τις νοοτροπίες και πρακτικές, πρόσθεσε. «Είμαστε άνθρωποι, σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα γίνουμε ρατσιστές. Αλλά την ίδια ώρα, έχουμε υποχρέωση έναντι της κυπριακής κοινωνίας κι έχουμε υποχρέωση και για την ασφάλεια της χώρας μας και την ευημερία των πολιτών μας».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για κάποιες σκέψεις της κυβέρνησης και μέχρι τη Δευτέρα θα καταθέσουν τα κόμματα προτάσεις λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ έχει μελετήσει το θέμα εδώ και καιρό και θα καταθέσει στην κυβέρνηση ολοκληρωμένες σκέψεις και εισηγήσεις.
 
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε πως εάν θέλουμε να σταματήσουν οι ροές προσφύγων πρέπει να καταπολεμήσουμε τα αίτια που τις γεννούν που είναι «οι πόλεμοι – στους οποίους δυστυχώς συμμετέχει και η ΕΕ – η φτώχεια, η ανισότητα στον πλανήτη που είναι ζητήματα στα οποία η ΕΕ θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει για την αντιμετώπισή τους».
 
Αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει πως τα τελευταία χρόνια έχουμε πάρει 100 εκατομμύρια και πλέον από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ πήραμε άλλα 870 εκατομμύρια για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πού έχουν διοχετευτεί για εκατομμύρια που πήραμε για το μεταναστευτικό και γιατί δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τους κατάλληλους χώρους υποδομής έτσι ώστε να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης πως από το 2015 η ΕΕ έκλεισε διάφορες διόδους και διερωτήθηκε τι πράξαμε εμείς ξέροντας ότι τα κράτη της περιοχής μας όπως είναι η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κύπρος θα δεχθούν ροές προσφύγων. Ποια βοήθεια ζητήσαμε από την ΕΕ ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές αλλά και τον τρόπο χειρισμού αυτών των ροών, διερωτήθηκε περαιτέρω.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ενώ με βάση τη νομοθεσία οι αιτήσεις για παραχώρηση ασύλου πρέπει να εξετάζονται εντός έξι μηνών, στην Κύπρο χρειάζονται από τρία μέχρι πέντε χρόνια.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως «δυστυχώς υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης μια ανεπάρκεια να προβλέψει και να λάβει μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίσει πως οι συνέπειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν οι λιγότερες δυνατές».
 
Αυτά τα ζητήματα κατά την άποψή μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Δεν πρέπει να μας απασχολούν οι διακινήσεις μόνο από τις νόμιμες διόδους και τις πύλες εισόδου, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, όχι μόνο οι έλεγχοι στα οδοφράγματα, αλλά και η διακίνηση από περιοχές που δεν ελέγχονται, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιάσει τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για το πως θα αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.
 
Πριν λίγους μήνες, είπε, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είχαν παρουσιαστεί στην Επιτροπή Νομικών και στην Εσωτερικών της Βουλής, παρουσιάζοντας τότε κάποιες εισηγήσεις που δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα. Με αποτέλεσμα, συνέχισε, το πρόβλημα όχι μόνο να μην έχει αντιμετωπισθεί, αλλά να διογκώνεται.
 
«Οφείλουμε να σημειώσουμε με ιδιαίτερη ανησυχία, ότι τα δεδομένα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιγράψει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Μόνο οι αιτητές πολιτικού ασύλου που έχουν πάρει άσυλο κι εκείνοι που εκκρεμούν είτε επειδή δεν έχουν εξετασθεί οι αιτήσεις, είτε επειδή βρίσκονται στα δικαστήρια, όλοι αυτοί ανέρχονται στο 3,8% του πληθυσμού μας». Αυτό το ποσοστό, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δεν περιλαμβάνει τους παράνομους μετανάστες που δεν έχουν μπει στον κόπο να υποβάλουν αίτηση για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.
 
Πρόκειται για αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι του πληθυσμού της χώρας, εντός της ΕΕ, πρόσθεσε. «Και δεν βλέπουμε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
 
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος  είπε ότι από τις αιτήσεις και τις αφίξεις, μέχρι στιγμής κατά κύριο λόγο οι ροές είναι μεταναστευτικές και όχι προσφυγικές.
 
«Από τη δική μας πλευρά και κυρίως με την έξαρση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και που αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αποτελούν μέρος, κατά την άποψη μας, ενός υβριδικού πολέμου, τον οποίο η Τουρκία ουσιαστικά διεξάγει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με προφανή στόχο την αποδιοργάνωση της κυπριακής κοινωνίας και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων», ανέφερε.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι για τον λόγο αυτόν στη περίπτωση των προσφυγικών ροών, «που είναι πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες καταστάσεις θα πρέπει να επιδείξουμε την ανάλογη ανθρωπιστική βοήθεια και τον ανάλογο ανθρωπιστικό σεβασμό προς τα θέματα αυτά».
 
«Όμως, την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και αυστηρή και με ταχύτατες διαδικασίες να διεκπεραιώνει όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με μεταναστευτικές ροές, που είναι κυρίως πολίτες χωρών, που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση για να μπορέσει ακριβώς να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο αυτό το θέμα», πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο κ. Σιζόπουλος.
 
Θεωρούμε σκόπιμο, είπε καταλήγοντας, «ότι πέραν από την επιτήρηση, ηλεκτρονική επιτήρηση, που υπάρχει στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, θα πρέπει παράλληλα τάχιστα να προχωρήσει και με ένα σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης της γραμμής αντιπαράταξης, κατά το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, γιατί ακριβώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός είναι μέσα από είσοδο από τα κατεχόμενα σε συγκεκριμένες αφύλακτες περιοχές και είναι δύσκολη επιτήρηση».
Σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ρεύματος ο πρόεδρος των Οικολόγων, ανέφερε ότι το κόμμα του είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την αλματώδη αύξηση αιτήσεων για πολιτικό άσυλο και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύχρονα κενά στις διαδικασίες.
 
«Υποστηρίζουμε τη λήψη μέτρων αυστηρών για διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και ζητάμε και από την Κυβέρνηση να τα βάλει αυτά τα μέτρα σε ένα πλαίσιο που να είναι μακριά από οποιαδήποτε ρατσιστική ή ξενοφοβική αντίληψη και ιδεολογία και να δείξει η Κυβέρνηση ότι έχει την μαεστρία να χειριστεί αυτό το δύσκολο θέμα, χωρίς να πέφτει στο λάκκο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που κάποιοι καλλιεργούν. Μέτρα όμως θα πρέπει να παρθούν, κατέθεσε κάποιες εισηγήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις οποίες θα σχολιάσουμε και θα προσθέσουμε και τις δικές μας γιατί πρέπει να ομολογήσω ότι από μια πρώτη ανάγνωση θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», ανέφερε.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ανέφερε ότι δυστυχώς οι προβλέψεις και προειδοποιήσεις του ΕΛΑΜ εδώ και χρόνια γίνονται τώρα μια πραγματικότητα και το τι παρακολουθούμε στον Έβρο είναι η ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας που χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως όπλο για να αναλώσει την ελληνική επικράτεια.
 
«Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι τους επόμενους μήνες είναι πιθανό η Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί στην ίδια θέση. Θα πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα και άμεσα, εμείς έχουμε προτείνει μια σειρά από μέτρα, θα στείλουμε και επιστολή για να τα αναλύσουμε και να τα επεξηγήσουμε. Θεωρούμε ότι η πατρίδα μας δεν έχει περιθώρια πλέον να δεκτεί ούτε έναν ακόμη παράνομο μετανάστη» ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, θα πρέπει η ΚΔ να διακόψει την εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου και τα δικηγορικά γραφεία και οι ΜΚΟ που εμπλέκονται σε αυτά τα κυκλώματα, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν κάτω από το καθεστώς του οργανωμένου εγκλήματος.
 
 
Για το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Κοαρογιάν είπε ότι «πριν κάποιο καιρό ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα. Όμως με την εξέλιξη των πραγμάτων είναι μια σκληρή πραγματικότητα η οποία αν δεν υπάρξουν συντονισμένα μέτρα, αν δεν υπάρξουν ρηξικέλευθες και άμεσες αποφάσεις αντιλαμβάνεστε τις διαστάσεις αυτού του θέματος και σε ότι αφορά την κοινωνική συνοχή, και σε ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας και σε ό,τι αφορά τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού, συν πολλά άλλα πράγματα που νομίζω ο κάθε ένας μπορεί εύκολα να τα αντιληφθεί».
 
Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι είναι γι αυτό το λόγο λοιπόν που εμείς καταθέσαμε κάποιες σκέψεις.
 
«Έχουμε πει ότι το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει ως κράτος», σημείωσε. Θα πρέπει φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν να υπάρχει διγλωσσία ή τριγλωσσία ή κατακερματισμός αρμοδιοτήτων να εκλείψουν και θα πρέπει στη βάση μιας ενιαίας, ορθολογιστικής, συγκεκριμένης πολιτικής στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να γίνουν τάχιστα ενέργειες για αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας κατέστησε κοινωνούς για κάποιες σκέψεις του, είπε, προσθέτοντας ότι από την πλευρά τους τα κόμματα «αναλάβαμε μέχρι την Δευτέρα να καταθέσουμε εισηγήσεις».
 
Ο κ. Καρογιάν ανέφερε επίσης ότι στη βάση του κοινοτικού δικαίου, στη βάση των πεπραγμένων και άλλων κρατών, να ζητήσουμε στήριξη από την ΕΕ για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ένα θέμα που δυσανάλογα με τον πληθυσμό της αντιμετωπίζει η Κύπρος, με ποσοστά 3,8% εξαιρουμένων βέβαια και όλων εκείνων για τους οποίους δεν έχουμε αριθμούς ή προσλαμβάνουσες παραστάσεις.
 
«Πριν να είναι αργά, είναι η ώρα που πρέπει τάχιστα να κινηθεί το κράτος, να κινηθούν οι πολιτικές δυνάμεις σε συνέργεια με την ΕΕ και τους θεσμούς της έτσι που πραγματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο και ταυτόχρονα να θωρακίσουμε και την κυπριακή οικονομία, να θωρακίσουμε όμως και το αίσθημα ασφάλειας», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Μ. Κεραυνός: Οι κύριοι στόχοι για οικονομία το πρώτο έτος διακυβέρνησης υλοποιήθηκαν
Στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Βλέπει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Επίτροπο για θέματα Συνοχής
Οι επτά κοινότητες με λιγότερο από 20 εκλογείς
Υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Αμμοχώστου
Υποβάλλονται υποψηφιότητες σε έξι σημεία για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Λάρνακας
Ολοκληρώνεται την Πέμπτη η λειτουργεία της ψηφιακής πλατφόρμας υποβολής στοιχειών στρατευσίμων
Σε 11 σημεία υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια στην Πάφο
Σε 12 σημεία υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια στη Λεμεσό
Σε Υπουργική Σύνοδο για Άσυλο και Μετανάστευση ο ΥΠΕΣ-Αναλύει την πολιτική της ΚΔ για επιστροφές μεταναστών
Η World Central Kitchen ξαναρχίζει διανομή γευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας