Απάντηση στην… ερώτηση του ΑΚΕΛ για τα οδοφράγματα δίνουν οι άλλοι ευρωβουλευτές

Η κίνηση των δύο ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ να προβούν σε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης να προβεί σε κλείσιμο αριθμού οδοφραγμάτων, λόγω των ελέγχων για τον κορωνοϊό, δεν βρίσκει σύμφωνους τους υπόλοιπους τέσσερις Κύπριους ευρωβουλευτές.
 
Σε πολλές περιπτώσεις οι έξι ευρωβουλευτές της χώρας μας τείνουν να λειτουργούν ως μία γροθιά, παρά τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους χωρίζουν, ώστε να υπάρχει μία ενιαία γραμμή στην παρουσίαση των κυπριακών θεμάτων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, οι ευρωβουλευτές φαίνεται να τηρούν διαφορετική στάση για το ζήτημα.  
 
Η ερώτηση του ΑΚΕΛ
Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιλζιγιουρέκ ανακοίνωσαν πως «έθεσαν το ζήτημα της μονομερούς απόφασης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων, ως μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού». Υποστήριξαν ότι η απόφαση δυσκολεύει τη διέλευση και έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους πολίτες, ενώ ανέφεραν πως το μέτρο αυτό δεν αποφασίστηκε στη δικοινοτική επιτροπή για την υγεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερώτηση για τα οδοφράγματα υπέβαλαν στην Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ
 
«Ο κανονισμός 866/2004 του Συμβουλίου ("Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή") καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους  πρόσωπα και εμπορεύματα μπορούν να διασχίσουν τη γραμμή από τις μη ελεγχόμενες προς τις ελεγχόμενες από την νόμιμη κυβέρνηση περιοχές», ανέφεραν περαιτέρω οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ.
 
Σε αυτή τη βάση, ρώτησαν την Κομισιόν «αν αυτή η μονομερής ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε κοινοποιηθεί στην Ε.Ε. όπως καθορίζει το άρθρο 10 του κανονισμού και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξετάσει την συμβατότητα της εν λόγω απόφασης με τον κανονισμό».
 
Προσφέρουν κακή υπηρεσία
Η κίνηση αυτή των κυρίων Γεωργίου και Κιλζιγιουρέκ προκάλεσε την αντίδραση των δύο ευρωβουλευτών του ΔΗΣΥ. Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Λευτέρης Χριστοφόρου και ο Λουκάς Φουρλάς εξέφρασαν απογοήτευση και πλήρη αντίθεση προς την ενέργεια των συναδέλφων τους, λέγοντας ότι «ουσιαστικά καταγγέλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία για την απόφαση της, να κλείσει προσωρινά ορισμένα οδοφράγματα. Μέτρο που πάρθηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους, μέσα στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού».
 
Όπως επεσήμαναν οι δύο ευρωβουλευτές, στο Ευρωκοινοβούλιο καθημερινά ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας, για την κατοχή της πατρίδας μας και την αναγκαιότητα να πιεσθεί η Τουρκία να αποσύρει τον κατοχικό στρατό και να ρίξουμε το τείχος της τουρκικής κατοχής. «Αυτή αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο για την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και εφαρμογή των ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κύπρου», τόνισαν.
 
«Δυστυχώς το περιεχόμενο της ερώτησης, παραπλανεί τα ευρωπαϊκά όργανα και αποπροσανατολίζει την Ε.Ε. για το πραγματικό πρόβλημα που υφίσταται εδώ και 46 χρόνια στην πατρίδα μας, τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών», ανέφεραν οι δύο ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ.
 
«Ενώ οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές συνέγραφαν την καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας για το μέτρο που έλαβε η Κυβέρνηση, την ίδια στιγμή λαμβάνονταν από το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου σειρά αυστηρών μέτρων για προστασία από τον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων και η απαγόρευση εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο στους επισκέπτες, με σκοπό την προστασία της υγείας όλων», ανέφεραν περαιτέρω, σημειώνοντας ότι γι’ αυτά τα μέτρα τήρησαν σιγήν ιχύος, «αποκαλύπτοντας έτσι την ξεκάθαρη σκοπιμότητα της ενέργειάς τους».
  
«Απευθύνουμε έκκληση στο ΑΚΕΛ, να μην μεταφέρει την αντιπολιτευτική τακτική στο Ευρωκοινοβούλιο. Προσφέρουν κακή υπηρεσία στην πατρίδα μας και στον αγώνα μας για στήριξη των εθνικών μας δικαίων», κατέληξαν οι Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς.
 
Υπηρετούν τις κομματικές ηγεσίες
Κληθείς από τον REPORTER να δώσει τη δική του θέση για το ζήτημα, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης σχολίασε πως «η ανάδειξη του θέματος δημόσια από τους συναδέλφους ευρωβουλευτές, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, υπηρετεί περισσότερο τις αντίστοιχες κομματικές ηγεσίες παρά την Κύπρο».
 
«Οι μεν, δίνοντας πολιτική υπόσταση στις αντιδράσεις που έχουν ήδη στιγματιστεί από την κυπριακή κοινωνία, υπέβαλαν δύο ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί», είπε. Για το κατά πόσον η Κυβέρνηση ενημέρωσε την ΕΕ για την απόφαση της, η Επιτροπή απάντησε τις προάλλες ότι, ενημερώθηκε και παρακολουθεί το θέμα, χωρίς να εκφέρει ένσταση, επεσήμανε.
 
Το δεύτερο τους ερώτημα αφορά κατά πόσον η απόφαση της Κυβέρνησης «συνάδει με το γράμμα και πνεύμα» του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Ωστόσο, ο Κανονισμός καταγράφει: Δεδομένου ότι η «Πράσινη Γραμμή» δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η κύρια αρμοδιότητα για τη θέσπιση κανόνων [για τη διέλευση εμπορευμάτων, υπηρεσιών και προσώπων] ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία». «Αυτό απαντά σε κάθε ευρωβουλευτή, ιδιαίτερα προερχόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία, για την αρμοδιότητα περί διέλευσης προσώπων», τόνισε.
 
«Σε σχέση με τους συναδέλφους του ΔΗΣΥ, θα ήταν καλύτερα να αντιμετώπιζαν με τον ίδιο ζήλο και τους ‘δικούς τους’ που συμπλέουν με το ΑΚΕΛ και όσους κατάγγελλαν την τότε Κυβέρνηση επειδή δεν άρεσε το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα το 2004», κατέληξε ο κ. Μαυρίδης.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζει Ακιντζί ο ΠτΔ-Δεν δέχομαι παράπονα για θέματα του κυρίαρχου κράτους
 
Η Κυβέρνηση έχει τον τελικό λόγο
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε στον REPORTER πως θεωρεί λανθασμένη την συζήτηση που άνοιξε. «Αν έκλειναν όλα τα οδοφράγματα, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αν καλώς ή κακώς έκλεισαν. Αλλά, από τη στιγμή που έγινε για το θέμα του κορωνοϊού, δεν  νομίζω ότι έπρεπε να αναδειχθεί σε ένα μείζον θέμα συζήτησης», εξήγησε.
 
«Μπορεί να έγιναν λάθη από πλευράς Κυβέρνησης στον τρόπο που πάρθηκε η απόφαση, αλλά το μεγαλύτερο λάθος είναι να παρουσιάζουμε ότι αυτός που εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στον τόπο μας είναι η κυπριακή Κυβέρνηση και όχι ο τουρκικός στρατός και η κατοχή, που υφίσταται εδώ και 45 χρόνια», τόνισε. Είναι λάθος να αναδεικνύουμε περισσότερο αυτό το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα, ειδικότερα αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις, πρόσθεσε.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να μην ασκεί έλεγχο σε όλη την επικράτεια, λόγω της κατοχής, αλλά είναι αυτή η οποία έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων, χωρίς βέβαια να λησμονούμε πως η συνεννόηση είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Αλλά τον τελικό λόγο τον έχει η Κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.  

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας