Σ. Αγγελίδης: Η Τουρκία δείχνει τις επεκτατικές της προθέσεις στην Αμμόχωστο και το Αιγαίο

Η Τουρκία αγνοώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γεωγραφίας, δυναμιτίζει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια ώρα δείχνει τις πραγματικές και επεκτατικές της προθέσεις στην Αμμόχωστο και το Αιγαίο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης.
 
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, που πραγματοποιήθηκε στο Καλό Χωριό Λάρνακας, ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα αποτίουμε «με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, ευλάβειας και εθνικής υπερηφάνειας, φόρο τιμής στον πρώτο των πρώτων, τον ήρωα των ηρώων, τον Σταυραετό του Μαχαιρά, τον θρυλικό υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στον αιώνιο Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος δήλωσε αυτόβουλα κι ολόψυχα το «παρών» του στο προσκλητήριο του αγώνα, καταβάλλοντας το υπέρτατο τίμημα για τον ηρωισμό και τον πατριωτισμό του, την ίδια του τη ζωή».
 
Πρόσθεσε ότι «το δράμα που βιώνει ο κυπριακός ελληνισμός, σε συνδυασμό με τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας υπενθυμίζουν ότι η πατρίδα μας αλλά και ολόκληρος ο ελληνισμός διέρχεται σημαντικές ιστορικές και πολιτικά κρίσιμες στιγμές».
 
Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στον αγώνα που καταβάλλει η Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα για να συγκρατήσει τις ροές μεταναστών μακριά από την επικράτειά της και σημείωσε πως «η κατάσταση, τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, προκαλούν βαθιά ανησυχία. Ο υβριδικός πόλεμος που δέχεται η Ελλάδα απαιτεί τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση όλων των απανταχού Ελλήνων αλλά και των χωρών της Ευρώπης».
 
Δυστυχώς, συνέχισε «η Τουρκία αγνοώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και κάθε έννοια γεωγραφίας, δυναμιτίζει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια ώρα δείχνει τις πραγματικές και επεκτατικές της προθέσεις στην Αμμόχωστο και το Αιγαίο. Είναι καιρός τούτος ο λαός να παραμερίσει τις έριδες και να κατανοήσει πως η ενότητα, η ομοψυχία και η συστράτευση είναι το μόνο στέρεο οικοδόμημα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, επιθετικότητας και αδιαλλαξίας».
 
Ενωμένοι, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας «να πορευτούμε για την ποθητή επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας».
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραμένει η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί».
 
Σταθερή επιδίωξη, κατέληξε «παραμένει και η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της με την οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας να μην είναι αποδεκτή. Μόνο τότε θα εκπληρώσουμε το χρέος μας έναντι της θυσίας» του σταυραετού του Μαχαιρά, του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.

Δειτε Επισης

Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία