Πυροβολούν την Κυβέρνηση και ζητούν άνοιγμα των οδοφραγμάτων 74 οργανώσεις

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν 74 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο οδοφραγμάτων, οι οποίες ζητούν μεταξύ άλλων την απελευθέρωση του διαδηλωτή που συνελήφθη για επίθεση κατά στρατιώτη της Εθνικής Φρουράς.
 
Όπως αναφέρουν οι ΜΚΟ, «χθες (σ.σ Σάββατο) ήταν μια ιστορική μέρα όπου απλοί Κύπριοι διαδήλωσαν ειρηνικά και παραμέρισαν τα νέα πρόχειρα κιγκλιδώματα που είχαν τεθεί στην καρδιά της ήδη διαιρεμένης πρωτεύουσας μας στη βάση ψευδών επιχειρημάτων. Εκατοντάδες Κύπριοι, νέοι και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, ξεκαθάρισαν πως δεν θα ανεχτούν νέους περιορισμούς της ελευθερίας διακίνησης στην ίδια τους τη χώρα, έχοντας στο παρελθόν βιώσει πολέμους, συρματοπλέγματα, διαίρεση και πόνο για δεκαετίες».
 
Όπως αναφέρουν, «το επιλεκτικό κλείσιμο από την κυβέρνηση τεσσάρων μόνο σημείων διέλευσης και η εφαρμογή μέτρων στα υπόλοιπα που προκάλεσαν υπερβολικά μακριές ουρές, καταδεικνύει ένα πράγμα, ότι οι νέες διευθετήσεις πολύ λίγο έχουν να κάνουν με την μετάδοση του κορωνοϊού».
 
Υποστηρίζουν ακόμα πως «ήταν μια πράξη πολιτικής ανυπακοής από ειρηνικούς ευρωπαίους πολίτες κατά του περιορισμού των δικαιωμάτων τους, της παραβίασης του ευρωπαϊκού κανονισμού και της αυθαίρετης απόφασης μιας κυβέρνησης που ισχυρίζεται πως ενεργεί για λογαριασμό μας. Η διαδήλωση είχε ειρηνική αρχή και τέλος. Ουδείς τραυματίστηκε, δεν προκλήθηκε κάποια ζημιά».
 
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν, «έχει αναδειχθεί μια μεμονωμένη στιγμή έντασης μεταξύ ενός διαδηλωτή και ενός νεαρού κληρωτού στρατιώτη, προκειμένου να δαιμονοποιηθεί ολόκληρο το φιλειρηνικό κίνημα και να φιμωθούν οι απλοί πολίτες που ενεργούν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας. Ο διαδηλωτής που ενήργησε στην ένταση της στιγμής ζήτησε σχεδόν αμέσως συγνώμη από τον στρατιώτη, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο. Ο ίδιος πήγε εθελοντικά στο αστυνομικό τμήμα για κατάθεση και κατηγορήθηκε για δύο αδικήματα, κάτι που φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκφοβίσει απλούς ανθρώπους που ζητούν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους».
 
Οι ΜΚΟ, ζητούν την άμεση απελευθέρωση του διαδηλωτή, όπως επίσης και από την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία αυτού και της οικογένειάς του που έχουν ήδη υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό και απειλές, όπως λένε.
 
«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει αμέσως για να προστατεύσει τον ίδιο της τον κανονισμό, αλλά και το δημοκρατικό δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών για ειρηνική συνάθροιση.
 
Ο στρατός διατάχθηκε να κάνει τη δουλειά της Αστυνομίας. Ποιος διέταξε τους πλήρως ένοπλους, άπειρους νεαρούς κληρωτούς στρατιώτες, τα δικά μας παιδιά, να αντιμετωπίσουν τον ίδιο τους τον λαό; Θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα όπου ειρηνικοί διαδηλωτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένοπλους κληρωτούς στρατιώτες;»
 
Ισχυρίζονται πώς «η κυβέρνηση διεξάγει έναν επικοινωνιακό πόλεμο μέσω των ΜΜΕ προκειμένου να μην αναλάβει την ευθύνη για το χάλι που η ίδια δημιούργησε. Χθες άνθρωποι καθυστερούσαν για ώρες στα σημεία διέλευσης λόγω μιας ακόμα αδικαιολόγητης απόφασης ελέγχου ταυτότητας και μητρώου στο σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου / Κέρμιας, ένα μέτρο που καθόλου δεν προσθέτει στην μάχη κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού».
 
Καταλήγοντας, «καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για το χάλι που έχει δημιουργήσει και να ανοίξει αμέσως όλα τα σημεία διέλευσης, και να ακυρώσει οποιαδήποτε νέα μέτρα έχουν εισαχθεί μόνο και μόνο για να δυσκολεύουν τους ανθρώπους στα σημεία διέλευσης. Καλούμε επίσης τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συναντηθούν και να αξιολογήσουν την πρόοδο σε σχέση με μέτρα που είχαν ήδη συμφωνηθεί κατά της μετάδοσης του ιού, με στόχο την γνήσια και ουσιαστική προστασία των δύο κοινοτήτων.
 
Καλούμε όλους τους Κυπρίους να αντισταθούν σε όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στο να εμβαθύνουν την διαίρεση και έχουν ως απώτερο στόχο την τελική και μόνιμη διχοτόμηση της χώρας μας».
 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις