Η Επιτροπή Θεσμών θα αρχίσει συζήτηση επί του Κώδικα Αρχών και Κανόνων Διαφάνειας για τους βουλευτές

Το προσχέδιο του Κώδικα Αρχών και Κανόνων Διαφάνειας για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ετοιμάστηκε με οδηγίες του Προέδρου της Βουλής θα συζητηθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, αφού ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται αίτημα που υποβλήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για απόσυρσή του.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε προ ημερησίας διατάξεως ότι το προσχέδιο του Κώδικα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής. Ταυτόχρονα ο κ. Συλλούρης κάλεσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών να προχωρήσει στη συζήτηση του το ταχύτερο δυνατό.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, όπως και Βουλευτές άλλων κομμάτων διατύπωσαν τη θέση ότι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για τον κώδικα, ώστε το νομοθετικό σώμα της Κύπρου να μην βρεθεί εκτεθειμένο έναντι της Greco και άλλων διεθνών οργανισμών. Σημείωσε πως εφόσον η θέση όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων είναι ότι επιβάλλεται η θέσπιση κώδικα πρέπει αυτός να προωθηθεί και να γίνουν τροποποίηση επί του κειμένου που έχει κατατεθεί.
 
Ο κ. Ζαχαρίου παρατήρησε ότι «όλοι συμφωνούμε και όλοι διαφωνούμε», προσθέτοντας ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ανέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής να διενεργήσει μελέτη για τη σύγκρουση συμφερόντων. «Όλοι πιστεύουμε στην αναγκαιότητα για θέσπιση κώδικα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση εντός Μαρτίου. Πρόσθεσε ότι «θα μας φάει δύο – τρεις μήνες, αλλά θα καταλήξουμε».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι κατέθεσε τον κώδικα που ετοιμάστηκε έπειτα από αίτημα του Προέδρου και μελών της Επιτροπής Θεσμών, χωρίς να μπει στη διαδικασία διαβούλευσης με τα κόμματα, επειδή όπως είπε η εμπειρία του με τον κανονισμό της Βουλής κατέδειξε ότι θα αναλώνονταν χρόνια στη συζήτηση του και ίσως να μην θεσπιζόταν από την παρούσα Βουλή.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι το κείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης επειδή είναι πολύ μεγάλο σε έκταση. Μπορούμε  να πάρουμε κώδικες από άλλα κοινοβούλια, ανέφερε, προσθέτοντας ότι  ο κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι  μόνο 6,5 σελίδες. Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε πως επιβάλλεται η Βουλή να έχει κώδικα, και ανέφερε ότι τον κώδικα πρέπει να τον εφαρμόζουμε και όποιος δεν τον εφαρμόζει να έχει συνέπειες.
 
Εκτιμούμε τη δουλειά που έγινε, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων και παρατήρησε ότι κάθε εβδομάδα συνέρχεται η Σύσκεψη Αρχηγών, η οποία θα μπορούσε να τον συζητήσει.
 
«Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να δουλέψει σε ένα κείμενο με αυτή την έκταση και περιεχόμενο και ζητά χρόνο 2-3 εβδομάδων να καταθέσει δικό του κώδικα», ανέφερε ο ΓΓ του κόμματος.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παρατήρησε ότι το Σύνταγμα καταλαμβάνει 90 σελίδες και εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να σκοτωθεί μια πρωτοβουλία. «Ζητήσαμε τη βοήθεια σας, αλλά δεν αναμέναμε μελέτη για διδακτορικό», είπε στον Πρόεδρο της Βουλής.
 
Τοποθετούμενος ακολούθως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε ότι υπάρχουν αντιφάσεις από τη μια να λέμε ότι είναι καλύτερο να συζητηθεί στη σύσκεψη αρχηγών και από την άλλη να ζητείται απόσυρση του κειμένου.
 
Πρόσθεσε πως είναι σεβαστές οι απόψεις όλων, αλλά συνέχισε δεν σημαίνει πως όταν το κόμμα της Αριστεράς παρουσιάζει μια θέση θα πρέπει να ακολουθεί όλο το κοινοβούλιο. Είναι ένα προσχέδιο, συνέχισε και μπορούμε να το συζητήσουμε είτε στην Επιτροπή Θεσμών, είτε στη Σύσκεψη Αρχηγών.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, καλωσόρισε την κατάθεση του κώδικα αναφέροντας ότι μπορεί να αρχίσει συζήτηση με βάση το έγγραφο που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Η Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, παρατήρησε πως είναι γεγονός ότι απουσίαζε από το Κοινοβούλιο ο απαιτούμενος κώδικας. Πρόσθεσε πως το κείμενο που κατατέθηκε είναι ογκώδες και ίσως να αγγίζει θέματα που έπρεπε να προσεγγιστούν διαφορετικά και προκαλούν μεγάλο προβληματισμό.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Πανίκος Λεωνίδου, διατύπωσε τη θέση πως από τη στιγμή που ετοιμάστηκε κείμενο αυτό πρέπει να πάει στην Επιτροπή Θεσμών.  Πρόσθεσε ότι χρειάζεται χρόνος να μελετηθεί το έγγραφο. Τόνισε περαιτέρω πως δεν θα πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι «θέλουμε να αποφύγουμε να τοποθετηθούμε για θέματα που αφορούν το ήθος στη Βουλή. Ανέφερε ακόμα πως ως κώδικας πρέπει να είναι σύντομος και είπε πως μέσα από τη συζήτηση μπορεί να συνταχθεί κείμενο που να είναι απλό και αποτελεσματικό ώστε να μην είμαστε βορά στην  ανερμάτιστη κριτική του καθενός».
 
Ο Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ, παρατήρησε πως η συζήτηση είναι ακόμα ένα αρνητικό βήμα για την εικόνα του Κοινοβουλίου.
Παρεμβαίνοντας ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι είναι δικαιολογημένη η ανησυχία, αλλά σημείωσε, όση κακοπιστία και να υπάρχει σίγουρα δεν μπορεί να βγει προς τα έξω το συμπέρασμα ότι η Βουλή δεν θέλει κώδικα. Το ζητούμενο θα βρεθεί με τη συμβολή όλων η κοινή συνισταμένη, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως η θέσπιση του κώδικα χρειάζεται αποφασιστικότητα. Πρόσθεσε πως δεν είναι σίγουρος αν όλοι θέλουν να τον εφαρμόσουν και εξέφρασε την άποψη ότι κατατέθηκε μια σημαντική δουλειά που μπορεί να αποτελέσει το υπόβαθρο για το τελικό κείμενο που θα συμφωνηθεί.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, χαιρέτισε την κατάθεση του κειμένου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σε αυτό στοιχεία στα οποία διαφωνεί, όπως είπε.  Συνεχίζοντας είπε πως το Κίνημα ετοιμάζει τροπολογίες και προτάσεις και είπε ότι παρά τις διαφωνίες πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία.
 
Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα πως ήταν γνωστό και στη Σύσκεψη Αρχηγών ότι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ετοιμάζει κώδικα. Σημείωσε επίσης ότι ο κώδικας στον οποίο πρέπει να καταλήξει η Βουλή πρέπει να  έχει ισχυρά εργαλεία εφαρμογής.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ