Στόχευσαν το τμήμα εξερεύνησης της TPAO-Ποιοι είναι οι Τούρκοι στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε.

Γεγονός αποτελούν από χθες οι κυρώσεις κατά των δύο Τούρκων στελεχών της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα ονόματα των οποίων καθώς και οι λόγοι για τους οποίους τους επιβλήθηκαν κυρώσεις δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Ένωσης.
 
Οι δύο Τούρκοι αποτελούν δύο εκ των δεκάδων στελεχών της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων και είχαν άμεση εμπλοκή στις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Στο στόχαστρο των του ΥΠΕΞ μπήκε το τμήμα Εξερεύνησης της Turkish Petroleum Corporation (TPAO), το οποίο έχει την ευθύνη, για τον σχεδιασμό, την καθοδήγηση και την υλοποίηση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης για υδρογονάνθρακες της ΤΡΑΟ.
 
Ο Mehmet Ferruh Akalin είναι αντιπρόεδρος (αναπληρωτής γενικός διευθυντής) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Turkish Petroleum Corporation (TPAO).
 
Είναι επικεφαλής του τμήματος Εξερεύνησης, του Κέντρου Ε&Κ και του τμήματος Τεχνολογιών Πληροφορικής της ΤΡΑΟ.
 
Ο Akalin είναι 60 ετών και πέραν από επικεφαλής του τμήματος Εξερεύνησης, είναι και αντιπρόεδρος (αναπληρωτής γενικός διευθυντής) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Turkish Petroleum Corporation.
 
Πρόκειται για επιστήμονα ο οποίος διέπρεψε στο εξωτερικό και επέστρεψε μετά από πρόσκληση της TPAO, λόγω της μεγάλης του εμπειρίας για να ηγηθεί της προσπάθειας της Τουρκίας να εντοπίσει υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Ο Αkalin εντάχθηκε στο δυναμικό της TPAO μόλις το 2018 ενώ προηγουμένως ήταν εγκατεστημένος στη Μαλαισία. Συγκεκριμένα από το 2004 μετακόμισε στη Κουάλα Λουμπούρ όπου εργαζόταν για λογαριασμό της Petronas.
 
Παλαιότερα είχε εργαστεί για 20 χρόνια και πάλι στην TPAO ως ερευνητής και τεχνικός διευθυντής της εταιρείας. Ο Akalin σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας στον τομέα της γεωφυσικής στον οποίο έλαβε και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το πανεπιστήμιο του Stanford. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στις σπουδές για θέματα υδρογονανθράκων στο Πανεπιστήμιο του Colorado.
 
Ο Ali Coscun Namoglu που είναι το δεύτερο πρόσωπο στη λίστα κυρώσεων είναι αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Εξερεύνησης της Turkish Petroleum Corporation (TPAO).
Ο Coscun είναι 64 ετών και εργάζεται για λογαριασμό της TPAO τα τελευταία 23 χρόνια από τη θέση του βοηθού διευθυντή εξερεύνησης.
Σπούδασε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής από το οποίο έλαβε τον τίτλο του Μηχανικού σε θέματα γεωλογίας και υδρογονανθράκων.
 
Αυτό που παραμένει άγνωστο πάντως είναι αν οι δύο διαθέτουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο εντός της Ευρωπαικής Ένωσης γεγονός που θα τους προκαλούσε πραγματικό κόστος.
 
Υπενθυμίζεται πως με βάση τα όσα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της ευρωπαϊκής ένωσης  ο λόγος που οι δύο εντάχθηκαν στη λίστα κυρώσεων είναι για τις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν:
 
α) το σκάφος γεώτρησης Yavuz της ΤΡΑΟ στη χωρική θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2019·
β) το σκάφος γεώτρησης Yavuz της ΤΡΑΟ σε τμήμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία κοινοποιήθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από την Κυπριακή Δημοκρατία και οριοθετήθηκε σε συμφωνία με την Αίγυπτο, μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020·
 γ) το σκάφος γεώτρησης Fatih της ΤΡΑΟ στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία κοινοποιήθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από την Κυπριακή Δημοκρατία, πολύ κοντά στη χωρική της θάλασσα, από τον Νοέμβριο του 2019·
 δ) το σκάφος γεώτρησης Fatih της ΤΡΑΟ σε δυτικό τμήμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία κοινοποιήθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2019.
Η ΤΡΑΟ ανακοίνωσε επίσης πρόσθετες σχεδιαζόμενες δραστηριότητες γεώτρησης που θα πραγματοποιηθούν, χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το σκάφος γεώτρησης Yavuz της ΤΡΑΟ σε τμήμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία κοινοποιήθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ