Επιστολή για το Κυπριακό προς τη νέα αρμόδια Υφυπουργό Εξωτερικών του ΗΒ

Την ευκαιρία να εκθέσει τις κυπριακές θέσεις και να επισημάνει τις ιστορικές και πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αναφορικά με την Κύπρο, αξιοποίησε με συγχαρητήρια επιστολή προς τη νέα Υπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονιάς της βρετανικής κυβέρνησης Γουέντι Μόρτον ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής.

Απευθυνόμενος εκ μέρους της Ομοσπονδίας στη διάδοχο του Κρίστοφερ Πίντσερ στο Foreign Office, ο κ. Καραολής τονίζει αρχικά ότι η Κύπρος είναι «στρατηγικός σύμμαχος ασφαλείας» της Βρετανίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει «τραγικό» το ότι δεν έχει ακόμα βρεθεί λύση στις αδικίες που έχουν συντελεστεί από την Τουρκία στο νησί της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας παραθέτει τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής, όπως μεταξύ άλλων την προσφυγοποίηση πολλών εκ των 300.000 Κυπρίων που είναι πλέον πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και το ζήτημα των αγνοουμένων.

Σημειώνεται ότι η διασπορά με συνέπεια έχει επιζητήσει μία λύση που θα επανενώνει την Κύπρο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του δικαίου και θεμελιωδών αρχών της ΕΕ.

«Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία κρατά το κλειδί της επανένωσης της Κύπρου και ότι εξακολουθεί να υπονομεύει την επανένωση αντί να την υποστηρίζει», τονίζει η επιστολή.

Γίνεται επίσης λόγος για αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για τις «αυταρχικές και επιθετικές» πολιτικές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν κατά της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής και επισημαίνονται οι παράνομες και υπονομευτικές της εμπιστοσύνης τουρκικές δράσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εκφράζεται δε η ευγνωμοσύνη της βρετανοκυπριακής κοινότητας για τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό και τις δηλώσεις «αποδοκιμασίας» των τουρκικών γεωτρήσεων.

Η επιστολή συνεχίζει με αναφορά στην ανανέωση της ελπίδας για λύση που δημιούργησε η συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το Νοέμβριο, αλλά και με την επισήμανση ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αψηφά τη βούληση του διεθνούς οργανισμού.

Σημειώνεται επιπλέον η ευγνωμοσύνη των Κυπρίων της Βρετανίας για την επαναβεβαίωση στήριξης της βρετανικής κυβέρνησης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου ως προς το μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων, αλλά αναφέρεται επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση «πρέπει να είναι προετοιμασμένη να είναι πιο ανοιχτά επικριτική έναντι των δηλώσεων και ενεργειών της Τουρκίας» καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να προωθεί μια παράνομη επεκτατική ατζέντα στην Κύπρο.

Τονίζεται επίσης ότι αποδεικνύεται πως η Τουρκία ή οποιαδήποτε ξένη χώρα δεν μπορεί να έχει ρόλο στις μελλοντικές διευθετήσεις για την ασφάλεια της Κύπρου και ότι η Άγκυρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι καμία λύση δεν είναι εφικτή αν επιμένει στις απαρχαιωμένες εγγυήσεις και στη μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο νησί.

Σχολιάζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει σημαντική και πολύτιμη συνεισφορά στο θέμα αυτό, καλώντας δημοσίως σε κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων.

Η επιστολή κλείνει με τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος παραμένει σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην ΕΕ. «Ως εκ τούτου, σας ζητάμε να χρησιμοποιήσετε την ισχύ και επιρροή σας ώστε να έχουν έναν αντίκτυπο με διάρκεια στην επανένωση της Κύπρου, ενός αποδεδειγμένους συμμάχου του Ηνωμένου Βασιλείου», καταλήγει ο κ. Καραολής απευθυνόμενος προς τη νέα Υπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονιάς.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη