Τρίτη 31 Μαρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Δ. Συλλούρης: Χρέος της πολιτείας να σταθεί στο πλευρό της Αυστραλίας μετά τις πυρκαγιές

  27/02/2020 17:00
Δ. Συλλούρης: Χρέος της πολιτείας να σταθεί στο πλευρό της Αυστραλίας μετά τις πυρκαγιές

Δ. Συλλούρης: Χρέος της πολιτείας να σταθεί στο πλευρό της Αυστραλίας μετά τις πυρκαγιές

  27/02/2020 17:00
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε την Πέμπτη, ότι «ως κυπριακή πολιτεία, έχουμε χρέος να σταθούμε στο πλευρό της Αυστραλίας, μιας χώρας που φιλοξένησε και έγινε η δεύτερη πατρίδα πολλών συμπατριωτών μας, οι οποίοι την επέλεξαν, σε καιρούς δύσκολους, ως τόπο εγκατάστασης και διαμονής».
 
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στη μνημόνευση τεσσάρων Αυστραλών και τριών Αμερικανών πυροσβεστών, που θυσιάστηκαν κατά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, ο Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με ανακοίνωση, είπε ότι «η περίπτωση της μετανάστευσης από την Κύπρο και την Ελλάδα στην Αυστραλία, αλλά και στην Αμερική, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για χώρες στις οποίες εκπλήρωσαν με επιτυχία τους στόχους τους και όχι λίγες φορές μεγαλούργησαν ακόμα και μετανάστες της πρώτης γενιάς».
 
Για τη συμβολική μνημόνευση των Αυστραλών και των Αμερικανών πιλότων-πυροσβεστών, που έχασαν τη ζωή τους στον βωμό του καθήκοντος, αλλά και όλων των εθελοντών πολιτών, ο κ. Συλλούρης, είπε ότι «αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής», σημειώνοντας πως «το φωτεινό παράδειγμα της προσφοράς και της θυσίας τους για έναν υψηλό σκοπό, αναδεικνύει και εξυψώνει εκ νέου την ανθρώπινη αξία, και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους».
 
Πρόσθεσε ότι «στις πλέον αντίξοες συνθήκες, κόντρα στους ισχυρούς ανέμους και την ακραία ξηρασία, αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια, προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις φονικές πυρκαγιές, που στο διάβα τους προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές.
 
 Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «ο απολογισμός από τις τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιές στη μακρινή, αλλά τόσο κοντινή Αυστραλία, με την οποία μας συνδέουν ωστόσο διαχρονικά ισχυροί δεσμοί, τραγικότατος: δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν, εκατοντάδες κτίρια, συμπεριλαμβανομένων πολλών σπιτιών, καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν άστεγοι, αλλά και τεράστια οικολογική καταστροφή».
 
Ανέφερε ότι «η άγρια ζωή της ηπείρου κατέστη το μεγαλύτερο θύμα, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για ολοκαύτωμα ενώ αναμένεται ότι η χώρα θα χρειαστεί δεκαετίες, για να επουλώσει τις βαθιές πληγές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι αυτή την «από αυτή την πικρή πραγματικότητα είχαμε το θλιβερό προνόμιο να πάρουμε μια μικρή γεύση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Αυστραλία μαζί με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της οποίας μεταφέραμε στον Γενικό Κυβερνήτη της χώρας και τους άλλους εκεί συνομιλητές μας την πλήρη συμπαράσταση της Κύπρου, όπως επίσης μεταφέραμε και ένα συμβολικό ποσό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πυρκαγιών».
 
Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η συνάρτηση της κλιματικής αλλαγής με ακραία καιρικά φαινόμενα, που παρατηρούνται ολοένα και συχνότερα σε όλο τον πλανήτη, με αρνητικό αντίκτυπο στη φύση και τη ζωή, όπως στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία πρόσφατα, υπογραμμίζει με τον πλέον τραγικό τρόπο την ανάγκη ανάληψης συλλογικής δράσης από τη διεθνή κοινότητα, αν θέλουμε να υπάρξει συνέχιση της επιβίωσης και μέλλον για την ανθρωπότητα».
 
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «επιβάλλεται να ενταθούν οι προσπάθειες για λήψη τέτοιων δράσεων και μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής».
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας