Φωτογραφική έκθεση για τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων εγκαινίασαν Αναστασιάδης και Ράντεβ

Φωτογραφική έκθεση για τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας εγκαινίασαν στη Σόφια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ.
 
Την έκθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Σόφια.
 
Στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η έκθεση αντικατοπτρίζει την εξέλιξη των διμερών μας σχέσεων», προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960 και άνοιξε Πρεσβεία στη Λευκωσία.
 
Εκτοτε, είπε, οι σχέσεις αναπτύχθηκαν σε εξαιρετικά επίπεδα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, πραγματικής φιλίας και επωφελούς συνεργασίας τόσο σε επίπεδο Κυβερνήσεων όσο και κοινωνιών. Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή των δύο χωρών στην ΕΕ τις έφερε ακόμα πιο κοντά.
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «αυτή η έκθεση αποτελεί ένδειξη της εκτίμησης της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Βουλγαρία, που προσπαθεί να δημιουργήσει τέτοιες συνέργειες που θα έχουν θετική επίδραση στις δύο χώρες και τους λαούς τους.
 
«Η έκθεση συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Κοιτάζοντας πίσω, είμαστε περήφανοι για τα όσα έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «κοιτάζοντας προς το μέλλον θέτουμε νέους στόχους στη βάση της κοινής και ισχυρής μας δέσμευσης για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας μας προς όφελος των δύο χωρών και λαών».
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στη Σόφια Μάριο Κουντουρίδη, καθώς και τον Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Κύπρο, ενώ ευχαριστίες εξέφρασε και προς το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τη διοργάνωση της έκθεσης.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση αποτελεί ένα διεθνές γεγονός, αφού παρόντες ήταν πέραν των 54 Πρέσβεων ξένων χωρών.
 
Είπε ακόμη ότι η Βουλγαρία είναι από τις πρώτες χώρες που εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι για το οποίο είναι περήφανη και πρόσθεσε ότι κατά τις πολύ δύσκολες στιγμές που πέρασαν οι δύο χώρες σε αυτά τα 60 χρόνια, η μια στάθηκε δίπλα στην άλλη,
 
Επεσήμανε, επίσης, ότι «είμαστε ευγνώμονες προς την κυπριακή Κυβέρνηση για τη φροντίδα που παρέχει στους χιλιάδες Βούλγαρους που επέλεξαν να ζουν, να εργάζονται ή να σπουδάζουν στην Κύπρο».
 
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, οι σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Βουλγαρία στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της τεχνολογίας, και άλλων νέων τομέων θα ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση που του απηύθυνε να επισκεφθεί την Κύπρο.
 
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Σόφια είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες έχουν αποδείξει τους στενούς τους δεσμούς και σχέσεις φιλίας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και πριν το 1960.
 
Ο κ. Κουντουρίδης πρόσθεσε ότι στην πρόσφατη ιστορία,  οι Ελληνοκύπριοι βίωσαν τη φιλοξενία της Βουλγαρίας, όταν μετά την τουρκική εισβολή το 1974 χιλιάδες Κύπριοι ήρθαν στη Βουλγαρία. «Οι χώρες μας μπορεί να είναι μικρές σε μέγεθος, αλλά μεγάλες στην καρδιά», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ