Αβέρωφ: Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού

Την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στη βάση της ίδιας κοινωνικής φιλοσοφίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση την Τρίτη αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με την Γραμματεία της ΣΕΚ.
 
Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε επίσης πως δεν είναι αρκετό να μειώνεται η ανεργία, αλλά «εξίσου και πιο σημαντικό είναι να ανεβαίνουν και οι απολαβές των εργαζομένων».
 
Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως "κοινή διαπίστωσή μας είναι πως χρειάζεται εκσυγχρονισμός. Είναι κάποιοι πυλώνες πολιτικής που χαράχθηκαν εδώ και δεκαετίες. `Εχουμε ένα καλό σύστημα αλλά χρειάζεται εκσυγχρονισμός που θα επιφέρει βελτιώσεις πάνω στην ίδια κοινωνική φιλοσοφία, ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει μια μελέτη για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στο 63ο έτος στα βαριά επαγγέλματα και μια αναλογιστική μελέτη από το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να φανεί για πόσα χρόνια θα ισχύει το  penalty που σήμερα επιβάλλεται όταν κάποιος φύγει κάποια χρόνια πριν από το όριο αφυπηρέτησης και όχι να ισχύει μέχρι τέλους για τον συνταξιούχο.
 
"Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει αυτή η αναλογιστική μελέτη γιατί θα διασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη", υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως η συνάντηση με τη Γραμματεία της ΣΕΚ πως ήταν μια από τις πιο χρήσιμες και παραγωγικές. Είπε πως υπήρξε συναντίληψη σε σωρεία ζητημάτων που συζήτησαν. Πρωταρχικός στόχος και επιδίωξη όλων είναι οι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης του τόπου γιατί μέσα από την οικονομική ανάπτυξη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για καλύτερες θέσεις εργασίας, για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, για ποιοτικές θέσεις εργασίας, πρόσθεσε
 
Ανέφερε πως εξέφρασαν προς τη ΣΕΚ τη θέση πως "για να μπορούμε να έχουμε θέσεις εργασίας, να μπορεί το κράτος να έχει έσοδα, να κάνει κοινωνική πολιτική και να συντηρεί την κρατική μηχανή χρειάζεται και ένας υγιής ιδιωτικός τομέας που σέβεται τον εργαζόμενο και νοιάζεται για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας".
 
Είπε επίσης πως ο ΔΗΣΥ είναι μέσα από τις πολιτικές και τις πράξεις του που δείχνει τον σεβασμό του προς τους εργαζομένους. "Και είναι αυτές οι πολιτικές της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ που ανόρθωσαν την κυπριακή οικονομία με τις θυσίες των εργαζομένων και του συνόλου του λαού μας αλλά και που την ανεργία του 17% την οδηγούμε σε μια πορεία πλήρους απασχόλησης χωρίς να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί είναι ψηλός ο πήχης που θέτουμε", σημείωσε.
 
Αναφορικά με το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών, ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε την παρέμβασή του όταν είχαν ανακοινωθεί νέες χρεώσεις, σημειώνοντας πως θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις αυτές προς το τραπεζικό σύστημα.
 
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, χαρακτήρισε τη συνάντηση σημαντική και χρήσιμη, επισημαίνοντας πως είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, προβληματισμούς και θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας και τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική πολιτική.
 
Ανέφερε πως η ΣΕΚ παρέθεσε τις ανησυχίες της «σε σχέση με τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας» εκφράζοντας την ίδια στιγμή την αισιοδοξία της για τις περαιτέρω προοπτικές που διανοίγονται τόσο σε σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και με τη ρύθμιση της ίδιας της αγοράς εργασίας.
 
Είπε πως ήταν σημαντική η διαπίστωση από πλευράς του Προέδρου του ΔΗΣΥ ως προς τον ρόλο που διαδραματίζει η ΣΕΚ και το συνδικαλιστικό κίνημα ευρύτερα σε αυτή την προσπάθεια ώστε οι εργαζόμενοι και το σύνολο της κοινωνίας να μπορέσουν να βιώσουν ακόμη θετικότερες καταστάσεις και δεδομένα.
 
Ανέφερε πως η ΣΕΚ υπενθύμισε την προτεραιότητα που δίνει στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς εργασίας μέσα από τη διεύρυνση του ρόλου και του πεδίου εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
«Έχουμε αναδείξει την ανάγκη για την επαναπροσέγγιση του θέματος που προκύπτει μέσα από την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12% και θεωρούμε ότι μετά την πρόσφατη απόφαση της Βουλής δημιουργείται το υπόβαθρο και η δυνατότητα έτσι ώστε να συζητηθεί τεκμηριωμένα και στοχευμένα το συγκεκριμένο θέμα και σε ό,τι αφορά το ΤΚΑ για να κατοχυρώσει του συνταξιούχους και του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε.
 
Είπε πως ως ΣΕΚ ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης της δικής τους μελέτης για να καθορίσουν το πλαίσιο των εισηγήσεων τις επόμενες ημέρες κατά την επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή «έτσι ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά και θετικά προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Σημείωσε πως ανέδειξαν ακόμη την ανάγκη να δοθεί περισσότερη έμφαση στην προώθηση του θεσμού των ταμείων προνοίας «σε μια προσπάθεια να ρυθμίσουμε με ακόμη περισσότερη επάρκεια το συνταξιοδοτικό ζήτημα δίδοντας προώθηση στον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών».
 
Είπε πως την ίδια στιγμή "έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα για τη ΣΕΚ την επαναρύθμιση των χρεώσεων των τραπεζών με τρόπο που να αποδίδεται κοινωνική δικαιοσύνη και να δημιουργείται ένα βασικό υπόβαθρο σε σχέση με τη διαχείριση του θέματος κυρίως για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Ερωτηθείς για το θέμα του 12%, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως "από τη στιγμή που καθορίσαμε το όριο συνταξιοδότησης στο 65ο αν δεν υπάρχει ρύθμιση για να υπάρχει κάποιο penalty για κάποιον που αποχωρεί πριν το 65ο δημιουργείται μια κοινωνική αδικία και ανισότητα".

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ακούει καθημερινά το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ να λένε πως "αυτό το άδικο  μέτρο πρέπει να διορθωθεί", για να σημειώσει πως "δική τους ήταν η απόφαση. Την έφεραν στη Βουλή ως άδικη;", διερωτήθηκε.

"Αυτό που πρέπει να διορθώσουμε είναι μέσα από μια αναλογιστική μελέτη, που πιστεύω ούτε καν έγινε τότε, να καθορίζεται πόσα χρόνια θα είναι αυτό το penalty", ανέφερε.

Δειτε Επισης

Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα