Συνεχίζει να στηρίζει το μοντέλο ΔΔΟ το Foreign Office

Τη διαβεβαίωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει μία δίκαιη και με διάρκεια λύση για επανένωση της Κύπρου, δίνει σε επιστολή προς Κύπριους της Βρετανίας το Foreign Office.
 
Στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση «εξακολουθεί να πιστεύει πως το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».
 
Η επιστολή συνιστά απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία του Foreign Office σε επιστολή 15 μελών της κυπριακής παροικίας προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, με την οποία ζητούσαν τη βοήθεια και υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης ώστε να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην υπό κατοχή Κύπρο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
 
Αναφέρεται επίσης στην απαντητική επιστολή ότι πεποίθηση της βρετανικής κυβέρνησης είναι πως μια επανενωμένη Κύπρο «θα ξεκλείδωνε σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσω αυξημένων ευκαιριών για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό και θα άνοιγε τη δυνατότητα νέων ενεργειακών και οικονομικών συνεργασιών στην περιοχή», ενώ το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα ενίσχυε την ασφάλεια και θα προωθούσε την περιφερειακή σταθερότητα.
 
Εν τέλει, συνεχίζει η επιστολή, ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν αμφότερες οι κοινότητες είναι μέσω μιας συνολικής λύσης που θα τερματίζει τη διαίρεση στο νησί και η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτόν το σκοπό.
 
Αναφέρεται, επίσης, ότι στο θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας «το Ηνωμένο Βασίλειο πάντα καθιστά σαφές πως είμαστε ανοιχτοί σε οποιουσδήποτε διακανονισμούς οι δύο πλευρές και οι άλλες Εγγυήτριες Δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ασφαλείας των δύο κυπριακών κοινοτήτων».
 
Αναφορικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις, επισημαίνεται ότι βρετανική προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του στα τουρκικά σχέδια για γεωτρήσεις «στα ύδατα γύρω από την Κύπρο», τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν, με την αντίθεση αυτή να έχει επικοινωνηθεί και στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου.
 
«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», συνεχίζεται στην ίδια αναφορά.
 
Η επιστολή του Foreign Office δηλώνει πως το Λονδίνο θεωρεί «κρίσιμο για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος διενέξεις σαν αυτή να επιλύονται όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».
 
Καλούνται, τέλος, όλες οι πλευρές να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των πόρων του νησιού μπορούν να στηρίξουν την αναζήτηση μιας λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων.
 
Οι 15 Κύπριοι της Βρετανίας που είχαν στείλει την αρχική επιστολή ήταν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Ελίσα Ξενοφώντος-Έλληνα, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Νίκος Σαββίδης, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος, Σπύρος Νεοφύτου, Ηλίας Δινένης και Παντελής Δημοσθένους.
 
Σημείωναν ότι η Τουρκία μετατρέπεται σε «τύραννο» στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι σχεδιάζει «δεύτερη εισβολή», αυτή τη φορά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής Πολιτικών Ηγέτιδων η ΠτΒ
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας