Ο εμφύλιος στην ΕΔΕΚ, τα ανοιχτά μέτωπα και το ρίσκο Μαρίνου Σιζόπουλου

Τη βεβαιότητα ότι η ΕΔΕΚ θα βγει δυνατότερη από τα όσα συμβαίνουν στο κίνημα το τελευταίο διάστημα, έχει εκφράσει ο Πρόεδρός της Μαρίνος Σιζόπουλος. Αρκετοί είναι, όμως, εκείνοι που εκτιμούν ότι, όποια κι αν είναι η εξέλιξη των πραγμάτων στο ποινικό μέτωπο, η ΕΔΕΚ δεν αναμένεται να βγει πολιτικά αλώβητη από την πρωτοφανή αρνητική προσοχή που έχει προσελκύσει.
 
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχει δίκαιο σε ό,τι αφορά ένα πράγμα: Συνήθως, όταν απομακρύνονται οι διαφωνούντες από ένα κόμμα, είναι πιο εύκολο να επικρατήσει ηρεμία και να συσπειρωθούν δυνάμεις γύρω από την ηγεσία. Το πείραμα αυτό έχει επιτύχει κάποιες φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο του ΔΗΚΟ, στο οποίο η σύγκρουση ήταν που έφερε τελικά τη νηνεμία, αλλά έχει αποτύχει σε άλλες περιπτώσεις. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι κατά πόσο η ηρεμία στην οποία φαίνεται να προσδοκεί ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, μπορεί να καταστήσει όντως δυνατότερους τους Σοσιαλδημοκράτες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η βαριά άρρωστη ΕΔΕΚ, η εκτροπή και ο… γιατρός που δεν μπορεί να την σώσει
 
Η ΕΔΕΚ έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της με ένα τρόπο πρωτόγνωρο για την πρόσφατη ιστορία του κινήματος. Η εσωκομματική αντιπαράθεση ήταν τεράστια και πάρα πολύ δημόσια, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφώσει οι πάντες άποψη για ζητήματα που αφορούν τα ενδότερα των Σοσιαλδημοκρατών.
 
Η δε ανάμειξη της Αστυνομίας έχει βάλει την ΕΔΕΚ σε ατραπούς που δεν συνηθίζουν να βαδίζουν τα κυπριακά πολιτικά κόμματα. Ακόμη κι αν δεν προχωρήσει κάποια από τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν παύει, ένα χρόνο πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, να μπαίνει το όνομα της ΕΔΕΚ στην ίδια πρόταση με το ΤΑΕ Αρχηγείου, δημιουργώντας διάφορους συνειρμούς σε μία δεξαμενή ψηφοφόρων που χρόνο με τον χρόνο γυρίζουν όλο και περισσότερο την πλάτη τους στους πολιτικούς και την πολιτική.
 
Η χρονική εγγύτητα της σύγκρουσης Σιζόπουλου-Παπαδάκη στις εκλογές και τα όσα επακολούθησαν, ενδέχεται να επηρεάσουν το κόμμα, πέραν από το επικοινωνιακό, και στο οργανωτικό κομμάτι. Μετά τη διαγραφή, η ΕΔΕΚ έχει χάσει ένα αποδεδειγμένα εκλέξιμο στέλεχος, με χρόνια υπηρεσίας στο κόμμα. Ακόμη κι αν ο Δημήτρης Παπαδάκης δεν ήταν υποψήφιος, θα μπορούσε να δουλέψει και να τραβήξει προεκλογικά κουπί, ως αναγνωρίσιμο στέλεχος πρώτης γραμμής.
 
Πέραν, όμως, της απουσίας του κ. Παπαδάκη, την οποία προφανώς και η ηγεσία προέβλεψε και ζύγισε, ακολούθησαν οι παραιτήσεις 15 στελεχών από οργανικές θέσεις, λίγους μήνες πριν το κόμμα να ξεκινήσει να αναζητά τα 56 πρόσωπα που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιό του. Είναι γνωστό πως αρκετά κόμματα συναντούν, πλέον, σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια εξεύρεσης υποψηφίων και η πικρία ακόμη 15 ατόμων, κάποια εκ των οποίων προερχόμενα από παραδοσιακές ΕΔΕΚίτικες οικογένειες, σαφώς και δεν βοηθά την οργανωτική προσπάθεια.
 
Είναι, άλλωστε, γεγονός, πως αυτό δεν ήταν το πρώτο κύμα αποχωρήσεων στελεχών των τελευταίων ετών, αφού υπήρξαν συχνές διαφωνίες κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Σιζόπουλου, με αποτέλεσμα κατά καιρούς να σημειώνονται παραιτήσεις, τόσο από τις επαρχιακές και την Κεντρική Επιτροπή, όσο και από την νεολαία. Ουδέποτε αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις με την πλειοψηφία αυτών των ατόμων, τα οποία πλέον αποτελούν αποστασιοποιημένα μέλη και είναι αμφίβολη η όποια εμπλοκή τους στην επικείμενη εκλογική μάχη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ταραχώδης πενταετία, η σοφία του ενός και οι Κασσάνδρες που επαληθεύονται
 
Κι όλα αυτά ενώ η ΕΔΕΚ, με εξαίρεση τις πρόσφατες Ευρωεκλογές –στις οποίες υπήρχαν ειδικές πολιτικές συνθήκες, καθώς έδινε μάχη με το ΕΛΑΜ, το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για πολίτες πέραν των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ- φαίνεται να ακολουθεί καθοδική πορεία.
 
Το ερώτημα κατά πόσον μπορεί όντως να βγει δυνατότερη μέσα από την σύγκρουση εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα για τον Μαρίνο Σιζόπουλο…

Δειτε Επισης

Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας