Ο εξευμενισμός της Τουρκίας οδηγεί σε διχοτόμηση, λέει ο Γ.Λιλλήκας

Συνέχιση της χρεοκοπημένης πολιτικής εξευμενισμού της Τουρκίας με ευχολόγια και αυταπάτες μας οδηγεί είτε σε αδιέξοδο και συνέχιση της κατοχής και της διχοτόμησης, είτε σε τουρκική λύση, στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας τύπου Ανάν, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Μετά την επιμονή της τουρκικής πλευράς για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για πενταμερή διάσκεψη, για αύξηση του αριθμού των εποίκων και τις κινήσεις προσάρτησης έχουμε τώρα την επιβεβαίωση ότι η τουρκική πλευρά στο εδαφικό δεν συζητά ούτε τα εδάφη που δήθεν επέστρεφε το σχέδιο Ανάν, είπε, προσθέτοντας ότι παρόλα αυτά ο Υπουργός Εξωτερικών επιμένει να δηλώνει ότι είναι αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού και αναμένει όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι η Τουρκία θα επιδείξει καλή θέληση.

Ο κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε πότε ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του όπως και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ που τον στηρίζουν θα αφυπνιστούν, θα βγουν από το λήθαργο των ψευδαισθήσεων και θα συνειδητοποιήσουν την πραγματική τουρκική πολιτική και τους επεκτατικούς στόχους της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ασφαλώς, είπε, το αδιέξοδο στις συνομιλίες βαραίνει την Τουρκία για την αδιαλλαξία που επιδεικνύει, αλλά ευθύνη πλέον φέρει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και όσοι στηρίζουν την πολιτική του στο Κυπριακό, επειδή αντί να εκθέσουν την τουρκική πολιτική, επικεντρώνονται στη διατήρηση του καλού κλίματος και καλλιεργούν αβάσιμες προσδοκίες, γεγονός που επιτρέπει στην Άγκυρα να συνεχίζει την αδιάλλακτη πολιτική της.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας παρέθεσε επίσης τις προτάσεις της Συμμαχίας για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Ανέφερε ότι τα λάθη των κυβερνήσεων Χριστόφια και Αναστασιάδη, η κακοδιαχείριση των τραπεζών και η ασυδοσία του παλαιοκομματικού κατεστημένου οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή και σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Είπε επίσης ότι τα κοινωνικά παντοπωλεία, η ανεργία, η μετανάστευση των νέων, η εξαθλίωση των συνταξιούχων και των ευπαθών ομάδων, η κατάρρευση των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι τα αποτελέσματα των διακυβερνήσεων Χριστόφια και Αναστασιάδη, προσθέτοντας πως η πολιτική λιτότητας της Τρόικα κατέστρεψε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βύθισε τη χώρα στην ύφεση και στη μιζέρια ενώ δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ειδικά μετά το Μάιο, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους χωρίς να ευθύνονται που βρέθηκαν στην ανεργία.

Ως νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης η Συμμαχία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, προτείνει ανάπτυξη όλων των παραγωγικών τομέων Οικονομίας (Αγροτικού, Βιομηχανικού, Υπηρεσιών) με άξονα την ποιότητα, ουσιαστική αξιοποίηση του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού με επενδύσεις στην Έρευνα και στην Καινοτομία και παροχή κινήτρων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσα από τη μείωση της φορολογίας του εισοδήματος υπαλλήλων σε ξένες εταιρείες οι οποίες θα εγκαταστήσουν τα κεντρικά τους γραφεία στην Κύπρο.

Εισηγείται ακόμα δημιουργία Τεχνολογικών Πάρκων και Κέντρων έρευνας υψηλής τεχνολογίας με την αναβάθμιση της διακρατικής συνεργασίας με το Ισραήλ και επέκτασή της σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και εταιρικών συνεργασιών, αναφέροντας ότι η συνεργασία με το Ισραήλ και η αξιοποίηση του διαδρόμου Ισραήλ-Κύπρος Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει, πέρα από πολιτικές, και σοβαρές οικονομικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ακόμα ότι ταυτόχρονα επιβάλλονται Φορολογικές Αλλαγές για τόνωση της ανάπτυξης και προτείνει όπως εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος οποιαδήποτε δαπάνη για την εκπαίδευση παιδιών του φορολογούμενου, εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος οποιαδήποτε δαπάνη για τόκους δανείου για ιδιοκατοίκηση, αύξηση του ποσού από αποταμιεύσεις που μπορεί να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα από το 1/6 στα 2/6.

Όσον αφορά στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών προτείνει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και ενθάρρυνση συνεργασιών, λήψη μέτρων για βελτίωση της ρευστότητας και ουσιαστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων, φορολογικές διευκολύνσεις και ελαφρύνσεις σε όσες εταιρείες κουρεύτηκε το κεφάλαιο κίνησής τους το 2013 και τη δημιουργία ειδικού κλιμακίου καταπολέμησης της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ