Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα-Επιζητούν να ενοχλούν την Κυπριακή Δημοκρατία

H επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον ΓΓ του ΟΗΕ για την σύσταση κοινής επιτροπής για το θέμα των Βαρωσίων δείχνει πόσο σωστό βήμα έκανε η «κυβέρνηση» με την πρόσφατη εκδήλωση εντός της περίκλειστης πόλης, υποστήριξε ο «βουλευτής» του ΚΕΕ στην Αμμόχωστο, Ογουζχάν Χασίπογλου.
 
Σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί, σε δηλώσεις σε διαδικτυακή εκπομπή της εφημερίδας, ο κ. Χασίπολγου υπενθύμισε ότι αυτή η πρόταση είχε έρθει στην ημερήσια διάταξη και κατά την επίσκεψη του τέως Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο πριν μερικά χρόνια και η επαναφορά της δείχνει ότι η «νότια Κύπρος» ενοχλήθηκε από την πρόσφατη συνάντηση για την περίκλειστη Αμμόχωστο.
 
Ανέφερε επίσης ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχθηκε επανειλημμένες προτάσεις που είχε υποβάλει η τ/κ πλευρά για άνοιγμα της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα τις απευθείας πτήσεις από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ή το άνοιγμα του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας για κοινή χρήση.
 
Είναι φανερό, υποστήριξε, ότι οι Ε/κ φοβούνται την πιθανότητα ότι «με αυτό το βήμα που θα κάνουμε στην βάση του διεθνούς δικαίου μέσω της επιτροπής ακίνητων περιουσιών, μπορεί να έρθουν και πολίτες τους στην ΤΔΒΚ», όπως ανέφερε το ψευδοκράτος.
 
Αυτό δείχνει στην ουσία πόσο σωστό ήταν το βήμα που έκανε η «κυβέρνηση» με την συνάντηση στην περίκλειστη Αμμόχωστο, πρόσθεσε ο «βουλευτής» του ΚΕΕ λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν βήματα που ενοχλούν την ε/κ πλευρά, όπως αυτό στα Βαρώσια.
 
Είπε ότι ακόμα δεν έχουν λάβει την πρόταση που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι όταν αυτό συμβεί θα την αξιολογήσουν. Σύμφωνα με τον κ. Χασίπογλου, υπάρχουν 281 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων προσφύγων στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» για την περίκλειση Αμμόχωστο, 193 ζητούν την επιστροφή της περιουσίας τους και 87 αποζημίωση και επιστροφή των περιουσιών τους.
 
Κουντρέτ Οζερσάι

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του ο «υπεξ» και υποψήφιος «πρόεδρος», Κουντρέτ Οζερσάι είπε για το Βαρώσι ότι πριν από 8 χρόνια, το 2012, είχε ετοιμάσει ο ίδιος μια έκθεση για το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, την οποία είχε παραδώσει στον τότε Τ/κ ηγέτη.
Το 2014, είχε παρουσιάσει την πρότασή του, στο πλαίσιο της τότε υποψηφιότητάς τους και πάλι για τις «προεδρικές εκλογές», όπως είπε. «Λαμβάνοντας υπόψη τους κανονισμούς του διεθνούς δικαίου, γνωρίζοντας το περιεχόμενο των ψηφισμάτων  του ΣΑ του ΟΗΕ, εκτιμώντας το γεγονός του πού είχαμε φθάσει από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπα ότι πρέπει να ανοίξουμε πια την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων στους πρώην ιδιοκτήτες υπό τον έλεγχο της τ/κ πλευράς».
 
Αυτήν την ιδέα, πρόσθεσε, επεξεργάστηκε και ως «υπεξ», έπεισε το ΚΕΕ και πέρασε την πρόταση από το «υπουργικό συμβούλιο».
 
Σημειώνοντας ότι έκαναν βήματα βάση της απόφασης που λήφθηκε, ο κ. Όζερσαϊ εξήγησε ότι θα άρχιζε η εργασία καταγραφής των περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η αρμόδια αρχή γι’ αυτό το θέμα θα ήταν «το γραφείο του αναπληρωτή πρωθυπουργού και το υπουργείο εξωτερικών» και θα πρόσεχαν να μην βλάψουν τα δικαιώματα των πρώην ιδιοκτητών από τη μια, και του τμήματος βακουφίων από την άλλη.
 
Όλοι έπρεπε να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία, καθώς υλοποιούσαν τα βήματα, δήλωσε λέγοντας ότι αυτή εργασία κρέμεται από μια λεπτή κλωστή και μόνοι οι έμπειροι άνθρωποι, που γνωρίζουν την διπλωματία,  πρέπει να περπατήσουν πάνω σε αυτή την κλωστή. Αυτό, είπε, ισχύει για όσους λένε ότι θα ανοίξουν την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων για εγκατάσταση των Τούρκων και για όσους μιλούν, χωρίς να ξέρουν το περιεχόμενο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια.

Δειτε Επισης

Επιλύουν το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με μια απλή δήλωση αποποίησης τα κόμματα
Στο επίκεντρο θέματα άμυνας, κρίση στη Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στη συνάντηση ΠτΒ-ΥΠΑΜ
Παρέμβαση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την Αλβανία
Στ. Στεφάνου: Θετική για ευρύτερη περιοχή η λύση Κυπριακού,
Ικανοποίηση Ιωάννου με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ-Συνεχίζει τις επαφές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης
Διπλωμάτης λάμβανε επίδομα εξωτερικού ενώ υπηρετούσε στην Κύπρο-Τα ευρήματα της Ελεγκτικής για ΥΠΕΞ
Ικανοποίηση στα κατεχόμενα για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ-«Παράδειγμα για το ψευδοκράτος»
Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»
Κατέπλευσαν στο Λίβανο τα σκάφη με τους μετανάστες-«Ό,τι κάνουμε εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας»