Στην αντεπίθεση ο υπουργός Άμυνας για τα περί διευκολύνσεων στις ΗΠΑ

Στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία η συγκατάθεση που έδωσε η Λευκωσία στο αίτημα ΗΠΑ για προσωρινή στάθμευση στην Κύπρο μονάδας ταχείας ανταπόκρισης εμπίπτει στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής η Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις, παρέπεμψε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, κληθείς να σχολιάσει το σημερινό κύριο θέμα της εφημερίδας «Χαραυγή» με τίτλο «Ορμητήριο ΗΠΑ η Κύπρος εναντίον Μ. Ανατολής».
 
«Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε όλες μας τις ενέργειες ώστε η χώρα μας να μπορεί να παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις είτε τρίτων χωρών είτε χωρών της ΕΕ», είπε ο κ. Αγγελίδης, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό προβάλλεται ο ρόλος της Κύπρου στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
 
«Δεν άλλαξαν καθόλου το καθεστώς και η αποστολή» για τα οποία δόθηκε συγκατάθεση από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ. Αγγελίδης, σημειώνοντας πως για το θέμα αυτό υπήρξε σαφέστατη ανακοίνωση από πλευράς του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στις 8 Ιανουαρίου ως προς το αίτημα που υπήρξε και την ανταπόκριση της Κύπρου.
 
Είπε επίσης πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τέτοιους τίτλους όπως τον σημερινό που δημιουργούν λανθασμένη εικόνα και προκαλούν σύγχυση σε ζητήματα που έχουν σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια» και πως «δεν χωρεί μικροπολιτικές σε τέτοια ζητήματα».
 
Στη γραπτή δήλωση του κ. Κούσιου αναφερόταν πως η Λευκωσία έδωσε τη συγκατάθεσή της σε αίτημα των ΗΠΑ για προσωρινή στάθμευση στην Κύπρο μονάδας ταχείας ανταπόκρισης και πως αποστολή της μονάδας θα είναι η εκκένωση προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς και Αμερικανών πολιτών, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.

Σύμφωνα με την γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της για θετική αντιμετώπιση αιτημάτων που αφορούν αποκλειστικά ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι αμερικανικές Αρχές μέσω της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, και έδωσε τη συγκατάθεση της για προσωρινή στάθμευση στην Κύπρο μονάδας ταχείας ανταπόκρισης, αποστολή της οποίας θα είναι σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη, η εκκένωση προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς και Αμερικανών πολιτών.
 
Σημειώνεται ότι, ως πάγια πρακτική και όπως έγινε κατ΄επανάληψη στο παρελθόν, η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις, στη βάση αιτημάτων που υποβάλλονται από τρίτες χώρες εντός και εκτός ΕΕ και θα συνεχίσει να το πράττει ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αξιοποιώντας έτσι τη γεωγραφική της θέση, καθώς και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ο κ. Κούσιος.
 
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» αναφέρεται πως η Κύπρος έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ΗΠΑ εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής και πως στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» έχει εγκατασταθεί πλήρως εξοπλισμένη μονάδα 500 Αμερικανών. Σημειώνεται επίσης πως στο Ακρωτήρι διεξάγονται κατασκευαστικά έργα με στόχο τη μεταστέγαση της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»